ESG+Stories

Δεν ευθύνονται οι ανεμογεννήτριες για τα δεινά του τόπου

Τα τελευταία χρόνια για τα περισσότερα δεινά που συμβαίνουν σε αυτό τον τόπο ευθύνεται η πράσινη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα οι ανεμογεννήτριες. Γιατί όμως στοχοποιούνται κυρίως τα αιολικά πάρκα και όχι τόσο οι υπόλοιπες Α.Π.Ε.; Μα φυσικά διότι θεωρούνται ως προνόμιο λίγων που εκμεταλλεύονται τους πολλούς, των "μεγάλων", κοινώς του κεφαλαίου...
Δεν ευθύνονται οι ανεμογεννήτριες για τα δεινά του τόπου

Μια επίσκεψη στα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια ενός έντονου φυσικού φαινομένου μπορεί να σε πείσει ότι… η Γη είναι επίπεδη! Με την εισβολή των κοινωνικών δικτύων στη ζωή μας, αναδείχθηκε ένα μέρος της κοινωνίας μας που δυσπιστεί ή και αντιτίθεται σε μελέτες και επιστημονικά αποδεδειγμένες αλήθειες, ενώ αντίθετα είναι δεκτικό σε κάθε είδους συνωμοσιολογία που κυκλοφορεί. Πολλές φορές μάλιστα απορείς για το προφίλ τέτοιων ατόμων καθώς δεν μπορείς να διανοηθείς ότι ένα μορφωμένο άτομο εν έτει 2023 μπορεί να γίνεται κοινωνός τέτοιων θεωριών. Κι όμως γίνεται… και το προφίλ αυτών;; Αρνητές της κλιματικής αλλαγής, αρνητές του εμβολίου κατά του COVID-19, κεραίες 5G κ.ο.κ.

.

Ως ένα βαθμό είναι εύλογο να είναι κανείς επιφυλακτικός απέναντι σε κάθε τι καινοτόμο και καινούριο. Εκεί όμως έρχεται ο καταλυτικός ρόλος της επιστήμης, να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στα όποια ερωτήματα. Το πρόβλημα όμως ξεκινά από τη στιγμή που απαξιώνεις την επιστήμη, με την αιτιολόγηση ότι δρα υπό την πίεση μεγάλων οικονομικών και αναπτυξιακών συμφερόντων. Σε τέτοιο κοινό, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λαϊκιστές πολιτικοί σε όλες τις χώρες και από τα δύο άκρα  του πολιτικού φάσματος. Η ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί που δεν διαφωνούν απλά με την πολιτική της ενεργειακής μετάβασης αλλά εκφράζουν συνεχώς μίσος ενάντια στην τεχνολογία της αιολικής ενέργειας. Κάποιος ομοίως σκεπτόμενος μάλιστα, θα έλεγε ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του κλάδου των ορυκτών καυσίμων και των παραγωγών χωρών, με τέτοια εμμονή ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη.

Οι επενδυτές αιολικών πάρκων στην Ελλάδα χρειάζεται να έχουν γερό στομάχι όχι μόνο εξαιτίας της μακράς και πολυσχιδούς διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου αλλά και λόγω των fake news που διασπείρονται στις περιοχές ανάπτυξης των έργων τους, που καλούνται συνεχώς να αποδείξουν το αυτονόητο… ότι είναι fake! Στην Ελλάδα οι επενδυτές έργων Α.Π.Ε. δυστυχώς πληρώνουν την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους να αναπτύξει δομές, την αδιαφορία του ίδιου αλλά και τοπικών αυτοδιοικήσεων που διπλωματικά ή αλλιώς ψηφοθηρικά.. επιλέγουν να αφήνουν να διακινούνται τέτοιες απόψεις.

ελεταεν

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, η κλιματική κρίση είναι μια κλεψύδρα που αδειάζει όλο και πιο γρήγορα όσο και αν εθελοτυφλούν αγνοώντας τις προσταγές της φύσης. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ακραίες θερμοκρασίες, οι ερημοποιήσεις και οι ξηρασίες είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης και όχι των ανεμογεννητριών. Με τις πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές τις χώρας μας, διακινήθηκε και πάλι ο μύθος ότι τα δάση καίγονται για να μπούνε πιο εύκολα οι ανεμογεννήτριες.  Για λόγους πληρότητας αξίζει να επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά την απάντηση για την κατάρριψη αυτού του μύθου:

  1. Ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή «αποχαρακτηρισμού» της δασικής έκτασης.
  2. Η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει.

Για να τελειώνουμε με τα παραμύθια, οι ανεμογεννήτριες αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (δεν εκπέμπουν ρύπους) από την οποία η χώρα μας, μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου, θα υποστεί έντονα της συνέπειές της. Το περιβαλλοντικό τους όφελος δεν πρέπει να αμφισβητείται: Oι ανεμογεννήτριες που λειτουργούσαν στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο του 2023, εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από 4 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα που αντιστοιχούν στο 80% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα. Επιπλέον, τα αιολικά πάρκα εκτελούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης. Μέχρι σήμερα, έχουν αναδασωθεί ή έχουν εκτελεστεί δασοτεχνικά έργα προστασίας που ισοδυναμούν σε πάνω από 29.500 στρέμματα δάσους.

Είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων να επικοινωνήσουν τα οφέλη αυτά στην κοινωνία, σε αυτούς που έχουν ευήκοα ώτα τουλάχιστον, ώστε να πάψουμε μια για πάντα να διυλίζουμε τον κώνωπα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ