ESG+Stories

Πετρελαϊκές: Με το βλέμμα στη Wall Street οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

Η Shell είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, αποτελώντας το 8,4% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης.
Πετρελαϊκές: Με το βλέμμα στη Wall Street οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

Την έξοδο από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την εισαγωγή στη Wall Street εξετάζουν δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Γηραιάς Ηπείρου, η Shell και η TotalEnergies, ένα σενάριο που αν πραγματοποιηθεί θα προκαλέσει σφοδρό πλήγμα στην αγορά του Λονδίνου και του Παρισιού αντίστοιχα.

.

Η Shell είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, αποτελώντας το 8,4% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης. Η TotalEnergies είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στον γαλλικό CAC 40 και το 6% της αθροιστικής του αξίας.

Παρά την τεράστια βαρύτητα που έχουν σε εγχώριο επίπεδο, και οι δύο εταιρείες δηλώνουν δυσαρεστημένες λόγω της χαμηλής κεφαλαιοποίησής τους σε σύγκριση με τις πετρελαϊκές στις ΗΠΑ. Εξού και ανακοίνωσαν πρόσφατα πως εξετάζουν το σενάριο «μετανάστευσης» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ενδεικτικά, ο δείκτης τιμής προς ταμειακή ροή της TotalEnergies και της Shell διαμορφώνεται στο 4,7 και στο 5,2 αντίστοιχα, ενώ για την αμερικανική Exxon Mobil και την Chevron φτάνει στο 8,4 και το 7,6. Όσο χαμηλότερος ο δείκτης, τόσο πιο πιθανό η μετοχή να είναι υποτιμημένη.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη κεφαλαιακή πηγή, όπως δήλωσε στο CNN ο Alastair Syme, αναλυτής της Citi, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές θα αγόραζαν «πολύ πιο άνετα» μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας αν ήταν εισηγμένες στον αμερικανικό δείκτη S&P 500. «Είναι ξεκάθαρο ότι στο πεδίο της ενέργειας και του πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι Αμερικανοί επενδυτές αγοράζουν τις μετοχές και οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν αγοράζουν με τον ίδιο τρόπο», τόνισε πρόσφατα σε αναλυτές ο CEO της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, είχε επίσης εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στο Bloomberg τον Μάρτιο, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι «υποτιμημένη» έναντι της Chevron και της Exxon Mobil. Εάν «συνεχίσουμε να βλέπουμε ότι δεν κλείνει το χάσμα», μετά από παρατεταμένη προσπάθεια ενίσχυσης της αξίας της μετοχής, τότε «πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές», είπε. Σημείωσε βέβαια ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργή συζήτηση για έξοδο από το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Πάντως, ακόμα και η υπόνοια ότι διερευνάται έξοδος από το Λονδίνο «ταρακούνησε» τη βρετανική αγορά. Ήδη τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει το χρηματιστήριο του Σίτι ή έχουν επιλέξει να μπουν εξαρχής στη Wall Street. Η έξοδος της Shell και της TotalEnergies εκτιμάται πως θα προκαλούσε σοβαρή κρίση στις δύο αγορές, αλλά ιδίως στο Λονδίνο. 

«(Η έξοδος της Shell) θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στον δείκτη FTSE 100. Η απώλεια τέτοιων εταιρειών μπορεί μόνο να ενισχύσει την ιδέα ότι τελικά υπάρχει μόνο ένα χρηματιστήριο για τον κόσμο, οι ΗΠΑ, με όλα τα άλλα σαν συμπλήρωμα», σχολίασε στο CNN ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής στην πλατφόρμα IG.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ