ESG+Stories

STORIES

Υπάρχει κάτι το ξεχωριστό στο Staramaki

Υπάρχει κάτι το ξεχωριστό στο Staramaki

Τα Staramakia είναι 100% φυσικής προέλευσης, χωρίς γλουτένη, πλήρως ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα, και υψηλής ποιότητας, διατηρώντας την υφή και την ουδετερότητα στη γεύση τους για όλον τον χρόνο που απαιτείται για την αργή απόλαυση ενός παγωμένου καφέ.

Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη ένα γκρίζο και μουντό πρωινό Νοεμβρίου, οδηγείς βόρεια για περίπου 45 λεπτά μέσα από τις πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας, για να φτάσεις σε ένα μικρό βιομηχανικό κτίριο με περιποιημένο κήπο, στην άκρη του δρόμου έξω από το Κιλκίς. Βρίσκεσαι στα κεντρικά γραφεία και τις εγκαταστάσεις παραγωγής της Κοιν.Σ.Επ Staramaki. Καθώς μπαίνεις στον χώρο και συναντάς την ομάδα, αμέσως νοιώθεις μια ελαφριά αλλά ευδιάκριτη αλλαγή στην ατμόσφαιρα - είναι, όπως σύντομα ανακαλύπτεις, η αδιαμφισβήτητη ενέργεια του οράματος, του επαγγελματισμού, της προσήλωσης στον στόχο και του εναρμονισμού που διαπερνά τον χώρο.

Το Staramaki παράγει καλαμάκια και αναδευτήρες από στελέχη σταριού και σίκαλης από τοπικούς καλλιεργητές. Τα στελέχη του σταριού θα χρησιμοποιούνταν – στην καλύτερη περίπτωση – ως τροφή αλόγων, ενώ πιο συχνά πετιόνται. Αντιθέτως, το Staramaki συλλέγει τα στελέχη αυτά από τους αγρότες, τα καθαρίζει και τα επεξεργάζεται πριν τα κόψει στο προκαθορισμένο μήκος, παλιότερα με το χέρι αλλά τώρα με μια εξειδικευμένη μηχανή κοπής που χρηματοδοτήθηκε μέσα από μια καινοτόμο συνεργασία με τη Nestlé.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη συνέχεια, τα καλαμάκια πωλούνται σε σετ των 100, μέσα σε όμορφα συσκευασμένα κουτιά από χαρτόνι, για χρήση στο σπίτι, σε εκδηλώσεις, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η χρηματοδότηση που ολοκληρώθηκε πέρυσι για το Staramaki από την Investing For Purpose, ύψους €240.000, είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για ελληνική κοινωνική επιχείρηση. Το κεφάλαιο αυτό με την σειρά του χρηματοδότησε την απόκτηση μιας νέας μηχανής συσκευασίας, η οποία αυτοματοποιεί την ατομική συσκευασία για τα καλαμάκια, διευρύνοντας έτσι την δυναμική αγοράς και στα καφέ και καφετέριες, για τις οποίες η ατομική συσκευασία είναι προαπαιτούμενο. Με τα καινούργια αυτά δεδομένα, και με την βοήθεια των επενδυτών της Investing For Purpose, το Staramaki συνδέθηκε και με το Costa Navarino, που θα χρησιμοποιεί εφεξής αποκλειστικά τα καλαμάκια της, υπογραμμίζοντας έτσι και την περιβαλλοντική ευαισθησία του resort.

Τα Staramakia είναι 100% φυσικής προέλευσης, χωρίς γλουτένη, πλήρως ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα, και υψηλής ποιότητας, διατηρώντας την υφή και την ουδετερότητα στη γεύση τους για όλον τον χρόνο που απαιτείται για την αργή απόλαυση ενός παγωμένου καφέ. Αντίθετα, το χάρτινο καλαμάκι, συχνά εισαγόμενο, μουλιάζει μέσα στις πρώτες γουλιές! Και επιπλέον πάσχει από επιβλαβή για την υγεία PFAs. Συμπέρασμα: το Staramaki είναι ένα προϊόν τοπικής εγχώριας παραγωγής που όχι μόνο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στην Ελληνική αγορά, αλλά και ενισχύει την περιοχή προσφέροντας θέσεις εργασίας, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας του Κιλκίς.

Η μονάδα παραγωγής είναι πεντακάθαρη και άψογη. Η Nestlé, όταν αξιολόγησε το Staramaki στα πλαίσια της συνεργασίας τους, εφήρμοσε τα ψηλότερα και αυστηρότερα επίπεδα διεθνών προτύπων και προδιαγραφών για τον έλεγχο των εργασιών παραγωγής και ποιότητας, με το Staramaki να τα πληροί όλα.

staramaki

Το Staramaki διοικείται από μια τοπική, νεανική και πολυτάλαντη ομάδα. Όλοι αντιμετωπίζονται ίσα όσον αφορά τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεννόηση με όλα τα μέλη της ομάδας. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Στέφανος Καμπέρης, ένας μηχανικός με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει εξελιχθεί σε οραματιστή περιβαλλοντολόγο, ο οποίος υποστηρίζεται πλήρως από άλλους επαγγελματίες στην παραγωγή, την έρευνα, τα οικονομικά και τη νομική δραστηριότητα. Η ομάδα εργάζεται συνεχώς για να βελτιώσει το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό προφίλ της.

​​Επικεντρώνεται στην έρευνα για βιώσιμη γεωργία, σε συνεργασία με τοπικούς αγρότες για την ανάπτυξη καλύτερων σπόρων και λιπασμάτων, εξετάζει τρόπους για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιομάζας, ενώ παράλληλα διοργανώνει διάφορα προγράμματα και ημερίδες σε σχολεία και ιδρύματα της περιοχής για να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία σχετικά με τη βιωσιμότητα. Επίσης, πιστεύει στην δύναμη των συνεργασιών, όπως αυτή με τη Nestlé, αλλά και σε αυτή που ανακοινώθηκε πρόσφατα με την Fuzoroi Straw της Ιαπωνίας, που επίσης παράγει καλαμάκια σίτου και σίκαλης, για την ανταλλαγή γνώσεων, έρευνας και τεχνογνωσίας.

staramaki

Καθώς περπατάει κανείς στις εγκαταστάσεις και ακούει από τα μέλη της ομάδας για αυτές τις πρόσφατες επενδύσεις, για τη δέσμευσή τους για βιώσιμη ανάπτυξη και για τα μελλοντικά τους σχέδια για την κλιμάκωση της αποστολής τους, είναι αδύνατο να μην εμπνευστεί. Η Staramaki είναι μια πρότυπη κοινωνική επιχείρηση που δείχνει ότι η περιβαλλοντική αλλά και η κοινωνική βιωσιμότητα μπορούν να είναι πλήρως συμβατές με την εμπορική επιτυχία. Το ήθος τους, που καθοδηγείται από το σκοπό της εταιρείας, ωθεί την ομάδα να επιδιώκει συνεχώς την ποιότητα και την αριστεία σε ό,τι κάνει, χωρίς περικοπές. Κατασκευάζουν ένα προϊόν κορυφαίας ποιότητας σε τοπικό επίπεδο, εφαρμόζοντας αρχές κυκλικής οικονομίας (κλείνοντας τον κύκλο της συγκομιδής σιταριού), που βοηθάει στη στήριξη και ενίσχυση των οικολογικών διαπιστευτηρίων των πελατών τους, ενώ παράλληλα συνεργάζονται και βελτιώνουν τις επαγγελματικές συνθήκες των τοπικών αγροτών.

Φεύγοντας από το Κιλκίς, ο ήλιος πλέον λάμπει στον ουρανό. Έχετε πάρει μαζί σας ένα πακέτο Staramakia, ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να τα μοιραστείτε με γνωστούς και φίλους. Βγάζοντας ένα καλάμακι από το πακέτο και κοιτάζοντας μέσα από αυτό στον ορίζοντα, διακρίνετε στο βάθος ένα τέλειο μοντέλο για το μέλλον μιας πραγματικά βιώσιμης κοινωνικής επιχείρησης!

staramaki