ESG+Stories

STORIES

Coca-Cola Ελλάδος: Από τη θεωρία στην πράξη για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»

Coca-Cola Ελλάδος: Από τη θεωρία στην πράξη για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»

Καταργεί την πλαστική μεμβράνη η Coca-Cola στην Ελλάδα και μείωνει τη χρήση πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως, ενώ παράλληλα υλοποιεί δράσεις για αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στη χώρα και έχει δεσμευτεί για συλλογή και ανακύκλωση κάθε συσκευασίας που διαθέτει στην αγορά μέχρι το 2030.

Η δραστηριότητα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas) διέπεται από τις αρχές της αιφορίας και της κυκλικής οικονομίας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος Coca-Cola HBC, κατατάσσεται στην κορυφή δεικτών όπως το MSCI ESG με «ΑΑΑ» και τον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI), ενώ η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει πετύχει μείωση των εκπομπών ρύπων, εξέλιξε την ορθολογική διαχείριση νερού, μένοντας, παράλληλα, πιστή στο όραμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα. 

Στα πλαίσια του οράματος αυτού και μένοντας πιστή στη δέσμευσή της και για μείωση της χρήσης πλαστικού, η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas) λάνσαρε τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου που χάρη στη πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™, καταργείται η πλαστική μεμβράνη, μειώνοντας έτσι τη χρήση του πλαστικού κατά 540 τόνους ετησίως. 

Η νέα συσκευασία, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, ελαφριά και πρακτική και επιτρέπει τη χρήση λιγότερων υλικών συσκευασίας συνολικά.  

coca cola

Στην Ελλάδα η μονάδα παραγωγής της νέας συσκευασίας

Οι νέες συσκευασίες  παράγονται στην Ελλάδα, στο  Σχηματάρι Mega Plant της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μετά την επένδυση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ στην παραγωγική μονάδα, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».  

Κάθε μορφή συσκευασίας έχει ξεχωριστή αξία και ρόλο, είτε είναι από γυαλί, από αλουμίνιο, από πλαστικό PET, είτε αφορά επαναγεμιζόμενες συσκευασίες ή λύσεις χωρίς καθόλου συσκευασία. Η Coca-Cola στην Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον σχεδιασμό πιο βιώσιμων συσκευασιών που, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, μπορούν να αποκτήσουν μία νέα ζωή. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη συνολική μείωση των υλικών συσκευασίας που κυκλοφορεί στην αγορά, αυξάνοντας τη χρήση ανακυκλωμένων συσκευασιών και μειώνοντας παράλληλα τις συσκευασίες από πρωτογενή υλικά. 

Στο επίκεντρο η κυκλική οικονομία

Στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία είναι η συλλογή κάθε συσκευασίας που κυκλοφορεί στην αγορά και η προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής της. «Οι συσκευασίες αξίζουν και μπορούν να έχουν παραπάνω από μία ζωή» είναι το μήνυμα της εταιρείας. 

Με το 100% των συσκευασιών της να είναι ανακυκλώσιμο, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, έχει αναλάβει δράση τόσο ως εταιρεία, όσο και στο πλαίσιο κλαδικών πρωτοβουλιών, για την επίτευξη των στόχων συλλογής και ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας, που προβλέπουν συλλογή και ανακύκλωση 90% των πλαστικών συσκευασιών ποτών μέχρι το 2030. Για την Coca-Cola Τρία Έψιλον ένα ενιαίο, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα εγγυοδοσίας, που καλείται να οργανώσει και να λειτουργήσει ο κλάδος μπορεί και οφείλει να εκπληρώσει αυτόν τον στόχο. Για αυτό και συμμετέχει στη κοινή Συντονιστική Επιτροπή των Παραγωγών Αναψυκτικών και Ζυθοποιών για την Εγγυοδοσία, αποσκοπώντας να συμβάλει στον σχεδιασμό του καλύτερου δυνατού και πλέον αποτελεσματικού συστήματος.  

Παράλληλα, το 2020 η εταιρεία μείωσε το βάρος των συσκευασιών των χυμών AMITA κατά 3% στα 330ml, κατά 8% στο 1L, κατά 3% το βάρος των συσκευασιών αλουμινίου 330ml και κατά 6% των 500ml. Μάλιστα ήδη από το 2016, έχει προχωρήσει σε μείωση του όγκου του πλαστικού στις συσκευασίες της, μειώνοντας κατά μέσο όρο 23% το PET που χρησιμοποιεί για την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ. 

Σημαντικές είναι και οι επιδόσεις της εταιρείας στην ανακύκλωση των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας στα εργοστάσιά της στη χώρα,  που άγγιξε το 99,1 %, με το Σχηματάρι Mega-Plant να αποτελεί το πρώτο εργοστάσιο στο οποίο επιτεύχθηκε 100% ανακύκλωση και αξιοποίηση όλων των παραγόμενων απορριμμάτων. 

coca cola

Η κοινή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης με την ΑΒ Βασιλόπουλος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την ανακύκλωση, την επισκευή και την επαναχρησιμοποίηση 

Παράλληλα, η Coca-Cola στην Ελλάδα και η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζουν από κοινού την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού οδηγού στην εφαρμογή Novoville, η οποία γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στους πολίτες και τους Δήμους που ζουν. Σκοπός του οδηγού, που θα περιλαμβάνει σημεία  ανακύκλωσης, επισκευής και επαναχρησιμοποίησης σε όλη την Ελλάδα, καθώς και όλα τα κέντρα Ανακύκλωσης που θα βρείτε στα καταστήματα ΑΒ, είναι να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τους καταναλωτές να υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. 

Η συνολική μείωση χρήσης υλικών συσκευασίας και οι δράσεις της Coca-Cola στην Ελλάδα για αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στη χώρα, αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα». Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία έχει δεσμευτεί για συλλογή και ανακύκλωση κάθε συσκευασίας που διαθέτει στην αγορά μέχρι το 2030, προώθηση της κυκλικής οικονομίας, καθώς και για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2040, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.  

Βέλτιστη Διαχείριση των Φυσικών Πόρων

Με συνεχή προσήλωση στη μείωση της ενέργειας στα εργοστάσια της εταιρείας, έχουν μειωθεί σημαντικά οι απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη δραστηριότητά της και η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων της Coca-Cola Τρία Έψιλον προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 62,3% της συνολικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας. 

Καθώς η προσπάθεια και ο σχεδιασμός της εταιρείας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι διαρκής και πολύπλευρη, η Coca-Cola Τρία Έψιλον εφαρμόζει, πρότυπα και πολιτικές με επίκεντρο την ορθολογική διαχείριση και τη συνεχή μείωση κατανάλωσης νερού στις εγκαταστάσεις της. Έτσι το 2020, επαναχρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλώθηκαν 53.520.000 λίτρα νερού στις παραγωγικές μονάδες, ενώ εξοικονομήθηκαν 177.516.000 λίτρα νερού σε σχέση με το 2019 (μείωση 16%). Ως αποτέλεσμα μάλιστα αυτής της στοχευμένης στρατηγικής η εταιρεία έλαβε ανώτατες πιστοποιήσεις για υπεύθυνη διαχείριση νερού για όλες τις μονάδες παραγωγής της από την Alliance for Water Stewardship (AWS).