ESG+Stories

STORIES

Costa Navarino: Ό,τι λάμπει είναι χρυσός- Η «εσωτερική ομορφιά» ενός νέου μοντέλου αειφόρου τουρισμού

Costa Navarino: Ό,τι λάμπει είναι χρυσός- Η «εσωτερική ομορφιά» ενός νέου μοντέλου αειφόρου τουρισμού

Ο κ. Βασίλης Καρακούσης, Sustainability Manager της ΤΕΜΕΣ, μιλάει στο ESG Stories  για μία από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις -οι εγκαταστάσεις της οποίας πληρούν αυστηρά τα πρότυπα βιωσιμότητας και αειφορίας με σεβασμό στο περιβάλλον- και την στρατηγική της TEMES γύρω από την πράσινη ανάπτυξη και τον αειφόρο τουρισμό.

Η είδηση ότι ο Αντεντοκούμπο, ο Έλληνας σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακ,  αγόρασε πρόσφατα δύο από τις βίλες στη νέα γειτονιά των Rolling Greens, στην «Costa Navarino»  δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. 

Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του καθώς εκτός από το γεγονός ότι η «Costa Navarino» αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις, οι εγκαταστάσεις πληρούν αυστηρά τα πρότυπα βιωσιμότητας και αειφορίας με σεβασμό στο περιβάλλον και η TEMES επενδύει στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Αυτό μεταφράζεται και στην πράξη καθώς η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ της περιοχής υπολογίζεται σε πάνω από 3%, ενώ η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ξεπερνά το 8%, αν ληφθεί υπόψη η τοπική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στον κλάδο της φιλοξενίας με νέα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών που έχουν δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο τα τελευταία χρόνια.

costa navarino

Εκεί που η αισθητική εναρμονίζεται πλήρως με τη φύση, το συγκρότημα «Costa Navarino», το οποίο διαχειρίζεται η ΤΕΜΕΣ, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου με τη συμμετοχή και του Olayan Group, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το πως το real estate πρωτοπορεί στη πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. 

«Η ΤΕΜΕΣ, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη της Costa Navarino, έχει ακολουθήσει αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του έργου, από την κατασκευή έως τη λειτουργία του» αναφέρει στο ESG Stories ο κ. Βασίλης Καρακούσης, Sustainability Manager ΤΕΜΕΣ.

«Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων στην Costa Navarino προβλέπει να  παραμένει αδόμητο το 90% της συνολικής έκτασης»

Η Costa Navarino ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 11 χρόνια, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο τουρισμού, που στηρίζεται στη φιλοσοφία της αειφόρου επιχειρηματικότητας. Ένα μοντέλο, που στηρίζει την επιτυχία του στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία, την πολιτισμική κληρονομιά και τον άνθρωπο. 

«Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων στην Costa Navarino προβλέπει να  παραμένει αδόμητο το 90% της συνολικής έκτασης, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος. Στις νέες περιοχές που αναπτύσσουμε, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων στην Ευρώπη (Μέχρι σήμερα έχουν μεταφυτευθεί 6.600 ελαιόδεντρα)» σημειώνει ο κ. Καρακούσης.

Η Μεσσηνία είναι μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και η διατήρηση αυτής της βιοποικιλότητας και η προστασία σημαντικών βιοτόπων που περιβάλλουν την Costa Navarino είναι ζωτικής σημασίας για την TEMES. Για το λόγο αυτό η συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και με ΜΚΟ και μερικά από τα πιο σημαντικά προγράμματα που διεξάγει είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων στην Ευρώπη, η προστασία της Caretta caretta, σε συνεργασία με το ΑΡΧΕΛΩΝ,  και  η χρηματοδότηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος για την προστασία του Αφρικανικού χαμαιλέοντα και του οικοσυστήματος του στον υγροβιότοπο της Γιάλοβας.

costa navarino

Αναφορικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων πραγματοποιήθηκε μια εκτενής μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων, όπως περιγράφει ο κ. Καρακούσης, η οποία κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας, η οποία αποτέλεσε το επιστημονικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων για την Costa Navarino, βάσει του οποίου η επένδυση χρησιμοποιεί για άρδευση νερό το οποίο αντικαθίσταται με φυσικό τρόπο.

«Στη βάση αυτών των ευρημάτων κατασκευάστηκαν 3 λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας, κατά προσέγγιση, 1.100.000 κυβικών μέτρων που γεμίζουν με λιγότερο από το 2% της επιφανειακής απορροής των τοπικών ποταμών που θα κατέληγε στη θάλασσα, προκειμένου να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες της Costa Navarino» αναφέρει ο ίδιος.  

costa navarino

Επιπλέον, στην Costa Navarino έχει τεθεί σε λειτουργία ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, χρησιμοποιημένων λαδιών, μπαταριών αλλά και διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του όγκου απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ παράλληλα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης για τα κλαδέματα των κήπων.  

Και οι δράσεις της TEMES δεν τελειώνουν εδώ. Σε συνεργασία με το WWF Ελλάδος, έχουν δεσμευτεί, μέχρι το 2022 να απαλλαγούν από τα αχρείαστα πλαστικά μιας χρήσης, και μέχρι το 2025 να αποσύρουν όλα τα αχρείαστα πλαστικά προϊόντα και συσκευασίες ελαχιστοποιώντας τα πλαστικά που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις τους.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών από το 2009 δημιουργήσαμε το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ), ένα περιβαλλοντικό παρατηρητήριο στη Μεσσηνία αφιερωμένο στη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 

Το Costa Navarino ανθρακικά ουδέτερο μέχρι το 2030

Πρόσφατα ο όμιλος ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο να κάνουν την Costa Navarino ανθρακικά ουδέτερη μέχρι το 2030. «Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων που θα συμβάλουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρακούσης. Επιπλέον θα προχωρήσουν στην καταγραφή των εκπομπών των επισκεπτών τους και μέσω συνεργασιών, θα διερευνήσουν τρόπους για τη μείωση και την αντιστάθμισή τους. 

costa navarino

Τα κριτήρια ESG στον κλάδο του τουρισμού

Στην TEMES έχουν δεσμευτεί να συνδέσουν την ανάπτυξη της εταιρείας με την ανάπτυξη της περιοχής της Μεσσηνίας συνολικά. 

«H προσπάθειά μας να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη φυσική ομορφιά και την κληρονομιά των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής μας φιλοσοφίας και πραγματοποιείται μέσα από μια ισχυρή δέσμευση για βιωσιμότητα και σεβασμό στις τοπικές κοινότητες και παραδόσεις» σχολιάζει ο κ. Καρακούσης.

«Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές που προάγουν τον αειφόρο τουρισμό και δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα».

costa navarino

Το 2015 η TEMES ήταν η πρώτη εταιρεία στον τομέα του τουρισμού που ανέφερε τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της με χρήση των κατευθυντήριων γραμμών GRI. 

«Σε στενή συνεργασία με όλους μας τους συνεργάτες, συνεχίζουμε να μελετάμε και να μετράμε τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων μας στο πλαίσιο της συμβολής τους στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ που αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις» καταλήγει ο ίδιος.

costa navarino