ESG+Stories

STORIES

Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα με σεβασμό στο περιβάλλον για το παρόν και το μέλλον

Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα με σεβασμό στο περιβάλλον για το παρόν και το μέλλον

Η Ελληνικός Χρυσός ανταποκρίνεται με επιτυχία στις νέες συνθήκες, αναπτύσσοντας μια υπεύθυνη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το Special Report για την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με τίτλο: «Κλιματική αλλαγή: παγκόσμια κρίση, ευρωπαϊκή πρωτοπορία και εθνικές προκλήσεις», θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η λήψη άμεσων και μακροπρόθεσμων δράσεων, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που κυρίως είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με το ξέσπασμα της πανδημίας έφεραν στην επιφάνεια νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, που οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν. Το ζητούμενο πλέον είναι μια εξισορρόπηση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής ευημερίας. 

Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι επιχειρήσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και ευθυγραμμίζουν τη λειτουργία τους με τις νέες προτεραιότητες που θέτει η κοινωνία και η νέα πραγματικότητα, είναι και εκείνες που θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να παράγουν αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τους μακροπρόθεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ελληνικός Χρυσός, η οποία ανταποκρίνεται με επιτυχία στις νέες συνθήκες, αναπτύσσοντας μια υπεύθυνη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Ελληνικός Χρυσός

Επιτάχυνση της Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης παράλληλα με την ανάπτυξη των μεταλλείων

Με αμέριστο σεβασμό προς το περιβάλλον, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει συστηματικά στις πλέον βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, ενώ παράλληλα μεριμνά για την εξυγίανση και αποκατάσταση της περιοχής εντός και γύρω από τα μεταλλεία. Καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια, όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα, να πραγματοποιούνται εργασίες για την εξυγίανση και αναβάθμιση του φυσικού τοπίου και επαναφορά του στην πρότερη του κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την αρχή της δραστηριοποίησής της στη βορειοανατολική Χαλκιδική, έχει αναλάβει ένα αρκετά δύσκολο έργο, αυτό της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, άλλων ιδιοκτητών των μεταλλείων, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, όπου με τη φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών τα οποία προέρχονται από το ιδιόκτητο φυτώριο της εταιρείας, έχει αναπτυχθεί νέα βλάστηση και η περιοχή έχει ξεκινήσει να επανέρχεται στην πρότερη φυσική της κατάσταση.

Ελληνικός Χρυσός

Παρακολούθηση των Περιβαλλοντικών Επιδόσεων σε πραγματικό χρόνο

Επιπρόσθετα, η Ελληνικός Χρυσός παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις μέσα από το βραβευμένο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, το οποίο καταγράφει δεδομένα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που συλλέγονται να δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του αποτυπώματος της δραστηριότητάς της στο φυσικό περιβάλλον. Η εταιρεία αποδίδοντας εξέχουσα σημασία στη διαφάνεια, δημοσιεύει τα αποτελέσματα αυτά online σε μια ειδική πλατφόρμα, προσβάσιμη σε όλους.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο Μεταλλείο των Σκουριών, στο οποίο προβλέπεται η μείωση του συνολικού αποτυπώματος του έργου κατά 40%, με τη χρήση της τεχνολογίας Ξηρής Απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, καθώς και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η μέθοδος της λιθογόμωσης, με την οποία επιτυγχάνεται η επαναχρησιμοποίηση των καταλοίπων στο ίδιο το μεταλλείο, όπου αναμεμιγμένα με τσιμέντο, σφραγίζουν ερμητικά τις στοές που δε χρησιμοποιούνται πια, μειώνοντας τους πιθανούς γεωλογικούς κινδύνους. 

Ελληνικός Χρυσός

Εργα για την ανάδειξη και την προστασία του περιβάλλοντος 

Παράλληλα με την περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία εντός των ορίων των μεταλλείων, η Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Χαλκιδικής και ειδικότερα των  περιοχών του Δήμου Αριστοτέλη. Σύμφωνα με την  Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία, εντός του 2021, συνεργάστηκε με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την εκτέλεση του προγράμματος. Επιπρόσθετα, προχώρησε σε δωρεά ενός μεταχειρισμένου απορριμματοφόρου οχήματος στο Δήμο Αριστοτέλη, ενώ φρόντισε για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με τη δωρεά οχήματος, με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Η Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής συμφωνίας σχεδιάζει επιπρόσθετες επενδύσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον, με βασική επιδίωξη την ευημερία της περιοχής, ακόμα και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας.