ESG+Stories

Empowering Women in Agrifood: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή

Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Αγροδιατροφής» από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food) σε συνεργασία με τον A Woman Can Be και το ESG+ Stories, συζητήθηκαν οι προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. 
Empowering Women in Agrifood: Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή

Στο δεύτερο πάνελ με με θέμα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Πέτρος Αλεξανδρής συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο. 

.

Ο κ. Τρύφων Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Άροσις εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το πρόγραμμα μεντόρων. Αναφερόμενος στο ζήτημα της καινοτομίας είπε «θεωρώ ότι είναι στάση ζωής». Τα τέσσερα χαρακτηριστικά στην αγροδιατροφή και την καινοτομίας είναι η ευκολία στην κατανάλωση, η διατροφική υπεροχή των προιοντών, η σωστή τιμή και η σωστή επικοινωνία του προιόντος».

Στη συνέχεια η κα Παρασκευή Τσιάρα, Στέλεχος του Κέντρου Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα, Τράπεζας Πειραιώς αναφερόμενη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια νεοεισερχόμενη εταιρεία στον κλάδο είπε «Η πρώτη πρόκληση είναι η κλιματική κρίση. Η δεύτερη είναι η τεχνολογία και η καινοτομία, ενώ η τρίτη είναι η επάρκεια των τροφίμων». Η κύρια Τσιάρα αναφέρθηκε στους καταναλωτές πολλοί εκ των οποίων προσπαθούν να επιλέγουν φιλικότερα προς το περιβάλλον προϊόντα. 

Η κα Φραγκίσκη Σύμπουρα, MSc Γεωπόνος, με ειδίκευση στην Επιστήμη και την Τεχνολογία Τροφίμων και αναπληρώτρια Υπεύθυνη Ποιότητας, Cosmocert AE - μέλος του ομίλου FoodChain ID επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι πιο απαιτητικοί ως προς την ποιότητα. Τόνισε δε ότι επιλέγουν προϊόντα με πιστοποίηση. 

Ο κ. Γρηγόρης Μοσχόπουλος, Υπεύθυνος τμήματος Marketing του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, Bayer Ελλάς είπε ότι καινοτομία και επιχειρηματικότητα είναι αλληλένδετες έννοιες. Σε ότι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα ανέφερε ότι βασικό πρόβλημα παραμένει μακροπρόθεσμα η ερημοποίηση της διαθέσιμης γης. «Εχουμε μπροστά μας ένα σύστημα αγροδιατροφής σε όλα τα επίπεδα που καταναλώνει το 30% των πόρων ενέργειας και συμβάλλει στο 22% των εκπομπών αερίου, κάτι που δεν είναι βιώσιμο». Ο κύριος Μοσχόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. 

Η κα Βάσω Γιατσίδου, Γεωπόνος MSc. με εξειδίκευση στην Αστική Γεωργία και τα Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα & Δίκτυα τόνισε την σχέση της ανθρώπινης υγείας με το περιβάλλον και ειδικότερα τα υπόλοιπα οικοσυστήματα. «Η ενιαία υγεία περιλαμβάνει τόσο την αναγεννητική γεωργία αλλά και την αναγεννητική υγεία. Το βασικό είναι η συνεργασία του πρωτογενούς τομέα με τον τομέα της υγείας», κάτι που χαρακτήρισε «κεφαλαιώδους σημασίας».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ