Συμφωνία με τον Διαχειριστή του γειτονικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, ΔΕΣΦΑ, για το σημείο διασύνδεσης που βρίσκεται στην Κομοτηνή, υπέργραψε η ICGB. Η ICGB έχει ήδη εκτελέσει δοκιμές με φυσικό αέριο στο σημείο διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ στην Κομοτηνή, πριν από την έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη.
.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία τηρεί όλες τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις και περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σύνολο όρων, συνθηκών και διαδικασιών που θα διέπουν όλες τις λειτουργίες στο σημείο διασύνδεσης. Και οι δύο Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου θα διασφαλίσουν την ασφαλή, αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργικότητα στο σημείο διασύνδεσης, μόλις αρχίσει η εμπορική του λειτουργία. Στη μηνιαία δημοπρασία δυναμικότητας για τον Οκτώβριο η ICGB προσέφερε διαθέσιμη δυναμικότητα 48.044.459 kwh/ημέρα στην στο σημείο διασύνδεσης.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι ο αγωγός IGB διευκολύνει την μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου που έρχονται μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο υποδομές βρίσκονται σε μεγάλη συνέργεια και αναμένουμε ότι η θέση σε λειτουργία του FSRU θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον της αγοράς για την υπάρχουσα και τη σχεδιαζόμενη δυναμικότητα», δήλωσαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της ICGB, Teodora Georgieva και Γεώργιος Σάτλας. Η σύνδεση έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία με ποσότητες φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία μετά την 1η Οκτωβρίου.
Ο Διασυνδετήριος Αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB είναι ήδη συνδεδεμένος με τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP) και με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz. Η νέα συμφωνία διασύνδεσης θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους που έχουν δεσμεύσει χωρητικότητα από το FSRU, να μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω του αγωγού IGB, δημιουργώντας μια νέα διαδρομή για παραδόσεις φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Η ICGB προτίθεται να θέσει σε λειτουργία το σημείο διασύνδεσης της Κομοτηνής ΔΕΣΦΑ/ICGB την 1η Οκτωβρίου 2024, εφόσον υπάρξει η σχετική επιβεβαίωση από τους διαχειριστές των ανάντη συστημάτων.
Η τρέχουσα δυναμικότητα του IGB είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα να φθάσει τα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Ο ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου ICGB προχωρά ήδη στην επέκταση της δυναμικότητας, ως στρατηγικό βήμα για την διασφάλιση πρόσβασης σε παραδόσεις φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές. Πρόκειται επίσης για ένα ζωτικής σημασίας έργο στο πλαίσιο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που ενώνει τους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Ο αγωγός IGB (διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας) έχει υλοποιηθεί από την Εταιρεία ICGB AD, η οποία ιδρύθηκε στην Βουλγαρία το 2011, με μετόχους τις Εταιρείες BEH EAD (50%) και ΥΑΦΑ Ποσειδών (50%). Η ΥΑΦΑ Ποσειδών (IGI Poseidon) είναι εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα, με μετόχους την ελληνική εταιρεία ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων (50%) και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Edison S.p.A. (50%).