ESG+Stories

Ν. Ρήγας (EnEarth): Η αποθήκευση CO2 στον Πρίνο καθοριστική για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα

Στη Μεσόγειο έχουν δρομολογηθεί ήδη δύο projects αποθήκευσης CO2, στον Πρίνο και στη Ραβέννα στην Ιταλία με συνολική δυναμικότητα, όμως, που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών που φθάνουν τις 75 εκατ. τόνους συνολικά.
Ν. Ρήγας (EnEarth): Η αποθήκευση CO2 στον Πρίνο καθοριστική για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα

Την σημασία που το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο έχει για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας στην Ελλάδα καθώς και την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι προκειμένου αυτό να προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις τόνισε ο κ. Νικόλας Ρήγας, Head of Carbon Storage στην EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean,στο πλαίσιο δύο σημαντικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στη βάση του Net Zero Industry Act που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αυξανόμενα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχουν καταστήσει μονόδρομο την δέσμευση και την αποθήκευση CO2 για τη βιομηχανία που δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς εκπομπές (hard-to-abate industry). Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεσόγειο έχουν δρομολογηθεί ήδη δύο projects αποθήκευσης CO2, στον Πρίνο και στη Ραβέννα στην Ιταλία με συνολική δυναμικότητα, όμως, που καλύπτει λιγότερο από το 10% των εκπομπών από τις βιομηχανίες των δύο χωρών που φθάνουν τις 75 εκατ. τόνους συνολικά.

"Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να προχωρήσουν τα projects, κάτι για το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο να συνεργαστούν μεθοδικά όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας: η πολιτεία, χαράσσοντας τις απαραίτητες πολιτικές για την επιτάχυνση και την υποστήριξη αυτών των επενδύσεων, οι ρυθμιστικοί και αδειοδοτικοί φορείς, η βιομηχανία, η οποία καλείται να προβεί σε σημαντικότατες επενδύσεις για την δέσμευση των εκπομπών, η ίδια η βιομηχανία ή αλλοι φορείς για την υγροποίηση τους, οι μεταφορείς και, βέβαια, οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Αν ένας από τους κρίκους αυτούς δεν είναι συντονισμένος, τα projects δεν θα υλοποιηθούν και η βιομηχανική δραστηριότητα θα βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά σε  τεράστια κόστη, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της κατάρρευσης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει αποτελεσματική και με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα διαχείριση από την δημόσια διοίκηση, καθώς και συνεχής συνεργασία με τους διαχειριστές (Operators), με στόχο τα projects να μην κινδυνεύσουν από την γραφειοκρατία. "Η EnEarth κατέθεσε τον Ιούνιο στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) την αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης για το project του Πρίνου, ενώ στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατέθεσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και αναμένει τον έλεγχο της πληρότητας του σχετικού φακέλου" ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Αποθήκευσης CO2 της εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι οι επισημάνσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον κ. Νικόλα Ρήγα στο πλαίσιο του συνεδρίου "14th Annual Capital Link Operational Excellence in Shipping Forum" που διοργανώθηκε από το Capital Link Forum, καθώς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας "The Capacity Building Workshop" που συνδιοργανώθηκε από το Global CCS Institute, την ΕΔΕΥΕΠ και την EBN, την υπό κρατικό έλεγχο ενεργειακή εταιρεία της Ολλανδίας που επενδύει στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, της ενεργειακής μετάβασης και της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ