ESG+Stories

Η Ευρώπη θερμαίνεται 2 φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο

Δυσοίωνα είναι τα αποτελέσματα για τη Γηραιά Ήπειρο, όπως και οι προβλέψεις των επόμενων ετών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοπέρνικος - Αναμένονται περισσότερες πλημμύρες και αύξηση θανάτων από υψηλές θερμοκρασίες. 
 Η Ευρώπη θερμαίνεται 2 φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο

Η νέα Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Κοπέρνικος και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, σκιαγραφεί με αποκαλυπτικό τρόπο το πώς εξελίχθηκε το κλίμα στην Ευρώπη την προηγούμενη χρονιά. Με τη συμβολή περίπου 100 επιστημόνων και συνοδευόμενη από 130 γραφήματα και infographics, η έκθεση προσφέρει μια πλήρη αλλά κατανοητή εικόνα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην ήπειρο.

.

Για το 2024, τα ευρήματα είναι ανησυχητικά: η Ευρώπη ήταν για άλλη μια φορά η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, συγκεκριμένα η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Παράλληλα η χρονιά κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ, ειδικά στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι καταιγίδες ήταν συχνά σφοδρές, και οι πλημμύρες εκτεταμένες, προκαλώντας τουλάχιστον 335 θανάτους και επηρεάζοντας περισσότερους από 413.000 ανθρώπους.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάλυση των ακραίων φαινομένων, όπως οι πλημμύρες που προκάλεσε η Καταιγίδα Boris τον Σεπτέμβριο σε Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία και Ιταλία. Συνολικά, το 30% του ευρωπαϊκού υδρογραφικού δικτύου ξεπέρασε το όριο "υψηλής πλημμύρας" και το 12% το όριο "σοβαρής πλημμύρας". Στο τέλος Οκτωβρίου, σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας και γειτονικές περιοχές, με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και μεγάλες καταστροφές.

Στο άλλο άκρο, η νοτιοανατολική Ευρώπη υπέφερε από παρατεταμένη ξηρασία και την πιο μακρά καταγεγραμμένη περίοδο καύσωνα: 13 συνεχόμενες ημέρες μέσα στον Ιούλιο του 2024, επηρεάζοντας το 55% της περιοχής. Καταγράφηκαν 66 ημέρες ισχυρού θερμικού στρες και 23 τροπικές νύχτες – αριθμοί ρεκόρ για την περιοχή.

Για πρώτη φορά, η έκθεση ενσωματώνει επίσης προβλέψεις και τάσεις από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Σύμφωνα με αυτές, η Ευρώπη είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση στον κίνδυνο πλημμυρών, ενώ η παγκόσμια υπερθέρμανση κατά 1,5°C θα μπορούσε να οδηγήσει σε 30.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη λόγω της ακραίας ζέστης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ