Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ορατές και στο παγκόσμιο υδάτινο ισοζύγιο. Η λειψυδρία δεν είναι πλέον ένα σενάριο, αλλά μια πραγματικότητα που η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις, αλλά και η κοινωνία των πολιτών καλούνται να αντιμετωπίσουν πριν φτάσει η ώρα-μηδέν. Εκτός, λοιπόν, από τις μεγάλες επενδύσεις που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την επάρκεια υδάτινων πόρων, υπάρχουν και πολλές μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας και η καθεμία από εμάς, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού.
.
Σκεφτόμαστε πριν ανοίξουμε τη βρύση
Για το σπίτι, υπάρχουν μια σειρά απλών πρακτικών που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην προστασία των υδάτινων αποθεμάτων. Όλα κρίνονται στην ορθολογική χρήση και την «σκέψη» πριν τη δράση. Καταρχάς, οφείλουμε όλοι να προβούμε σε άμεση επισκευή τυχόν διαρροών σε βρύσες, σωλήνες και καζανάκια, που συνιστούν μια τεράστια σπατάλη νερού. Αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά, ότι περίπου 1 λίτρο νερού χάνεται κάθε 10 λεπτά από βρύσες που στάζουν. Σχετικά με την άσκοπη κατανάλωση νερού, πρέπει να έχουμε στο νου μας να μην αφήνουμε το νερό να ρέει σε στιγμές που δεν το χρησιμοποιούμε, π.χ σε όλη τη διάρκεια του πλυσίματος των δοντιών, στο λούσιμο, ή στο πλύσιμο των πιάτων. Ανοίγουμε τη βρύση μόνο όταν θέλουμε να ξεπλύνουμε, αντί να την κρατάμε ανοιχτή χωρίς λόγο.
Πότισμα και φυτά: Κυκλικές καλοκαιρινές λύσεις
Μια καλή λύση για το νερό που βγαίνει από τον σωλήνα του κλιματιστικού, ειδικά τις ημέρες του καύσωνα που τα κλιματιστικά κάνουν «υπερωρίες», είναι να το συλλέγουμε σε έναν κουβά και στη συνέχεια αντί να το απορρίπτουμε, να το χρησιμοποιούμε για το πότισμα των φυτών μας. Σχετικά με τον κήπο και τα φυτά, καλό είναι να διαλέγουμε τα φυτά μας προσεκτικά ούτως ώστε να είναι ανθεκτικά στις νέες ελληνικές κλιματικές συνθήκες με τους συνεχείς καύσωνες, και παράλληλα να τα περιποιούμαστε ποτίζοντας κατά τις βραδινές ώρες.
Σχετικά με το πότισμα, είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε το παραδοσιακό λάστιχο με εργαλεία πιο ήπιας και πιο ελεγχόμενης ροής νερού. Μια καλή λύση είναι η επένδυση στο αυτόματο πότισμα που μας γλιτώνει και χρόνο και υδάτινα αποθέματα, ή εναλλακτικά χειροκίνητα με το ποτιστήρι ώστε να έχουμε εμείς τον έλεγχο της ροής. Ομοίως και για πλύσιμο μπαλκονιών και βεραντών το λάστιχο είναι σημαντικό να αποφεύγεται. Προτιμήστε μεγάλους κουβάδες, και αποφύγετε τις απογευματινές ώρες!
Ορθολογική χρήση συσκευών
Καίριες είναι και οι παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με τις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν νερό. Το πλυντήριο πιάτων και ρούχων που πραγματικά μας λύνουν τα χέρια, πρέπει να θυμόμαστε πως καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες νερού. Πριν πατήσετε το «on» στις συσκευές σας βεβαιωθείτε ότι είναι επαρκώς γεμάτες ώστε ούτε μια σταγόνα να μην πάει χαμένη. Αν είστε δε, στη διαδικασία εύρεσης νέας συσκευής διαβάστε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά και προτιμήστε εκείνες που εγγυώνται χαμηλότερη κατανάλωση νερού.
Λειψυδρία: μια συλλογική πρόκληση
Σε ένα πλαίσιο όπου οι υδρολογικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο ασταθείς, η συμβολή μας σε προσωπικό επίπεδο. Σε κεντρικό επίπεδο, το ζήτημα της προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων είναι επίσης σε πρώτη προτεραιότητα. Σημειώνεται ότι η ΕΥΔΑΠ, μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των δικτύων της, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη επάρκεια και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Ωστόσο, η διατήρηση αυτής της ισορροπίας προϋποθέτει και τη συμμετοχή του καταναλωτή, που καλείται πλέον να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία ενός φυσικού πόρου που δεν είναι ανεξάντλητος, όπως νομίζαμε παλιότερα.