ESG+Stories

Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια

Ήξερες ότι θάβουμε το 80% των αστικών αποβλήτων που παράγουμε και μόνο το 20% ανακυκλώνεται όταν στην Ευρώπη το 20% των απορριμμάτων πάει για υγειονομική ταφή και το 80% ανακυκλώνεται;
Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια

Δυστυχώς την χώρα μας είμαστε αρκετά πίσω σε περιβαλλοντικά θέματα, ωστόσο με τον νέο κλιματικό νόμο και τον νόμο 4819 του 2021 ευελπιστούμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτερους ρυθμούς αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα  και την ανθεκτικότητα  στην ελληνική οικονομία. Για αυτό η Ελλάδα πρέπει να καλύψει αρκετό δρόμο για να φτάσει το μέσο όρο της Ευρώπης» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στην παρουσίαση της «Πρώτης Έκθεσης για την Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα».

Το κλειδί για να επιτρέψουμε στην ελληνική παραγωγική βάση και στην ελληνική βιομηχανία και στον πρωτογενή τομέα, τα επόμενα 7-8 χρόνια να είναι ανταγωνιστικά και να προσφέρουν θέσεις εργασίας στους Έλληνες πολίτες με υψηλές αμοιβές θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

«Για τους λόγους αυτούς ως κυβέρνηση στηρίζουμε και προωθούμε μέτρα, όπως είναι η απολιγνητοποίηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το 2019 καθώς και ο κλιματικός νόμος που θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση αλλά και ο νόμος 4819 του 2021.

Ο τελευταίος περιέχει ένα συνεκτικό πλαίσιο με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας προκειμένου να προσεγγίσουμε και ίσως να ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και φυσικά να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουμε σήμερα για τα απορρίμματα.

«Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Τα απόβλητα μπορούν να αποτελέσουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων προϊόντων  εάν ανακτηθούν και ανακυκλωθούν. Δεν γίνεται να θάβουμε το 80% των αστικών αποβλήτων που παράγουμε και μόνο το 20% να ανακυκλώνεται όταν στην Ευρώπη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με το νομοθετικό πλαίσιο βάζουμε στο επίκεντρο την ανακύκλωση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Σχετικά με τον συγκεκριμένο νόμο για τα απόβλητα, ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε τις δράσεις που προδιαγράφονται καθώς και τα οικονομικά εργαλεία όπως το «πληρώνω όσο πετάω» από το 2023 και το τέλος ταφής επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο ΕΕ, τα 26 από τα 27 μέλη το εφαρμόζουν με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ