ESG+Stories

Διαφωνία στους κόλπους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Το FSB ιδρύθηκε μετά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου του 2008, με σκοπό να συμβάλει στον εντοπισμό των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαφωνία στους κόλπους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σύγκρουση των παγκόσμιων οικονομικών αξιωματούχων σχετικά με το βαθμό στον οποίο η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ένας από τους ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς εποπτικούς φορείς στον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει τη διαφωνία μεταξύ των μελών του.

,

Η διαφωνία οδήγησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) να τροποποιήσει μια έκθεση στην οποία περιγράφει λεπτομερώς την πρόοδο που έχει σημειώσει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σε σχέση με το κλίμα. Οι αλλαγές υπογραμμίζουν τη διαφορά απόψεων μεταξύ των μελών του FSB και καθιστούν σαφές ότι δεν υποστηρίζουν το έργο όλα τα οικονομικά υπουργεία που απαρτίζουν την ομάδα, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο είδε το Bloomberg News και μια έκδοση του οποίου πρόκειται να κοινοποιηθεί στη G20 αργότερα αυτό το μήνα.

Μεταξύ των μελών του FSB «υπάρχουν ευρύ φάσμα απόψεων σχετικά με την προσέγγιση, εάν υπάρχει, που πρέπει να ακολουθηθεί για τους πιθανούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα», αναφέρεται στην επικαιροποιημένη έκθεση. «Ενώ πολλά μέλη θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ορισμένα μέλη θεωρούν ότι η δουλειά που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα είναι επαρκής».

Η ρητή αναγνώριση των διαφορετικών απόψεων για το κλίμα ακολουθεί μια ταραχώδη συνεδρίαση της ολομέλειας του FSB τον περασμένο μήνα, κατά την οποία ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υποβάθμισε την απειλή που αποτελεί η κλιματική αλλαγή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα σχόλιά του προκάλεσαν άμεση αντίδραση από αξιωματούχους της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών και του Καναδά.

Η διαφωνία αυτή καταδεικνύει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της Ευρώπης, η οποία, ως επί το πλείστον, παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της να καταστήσει το κλίμα κεντρικό πυλώνα της πορείας της προς τη χρηματοπιστωτική εποπτεία, και των ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταργήσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Αναλυτές της Barclays Plc δημοσίευσαν τη Δευτέρα μια έκθεση στην οποία χαρακτηρίζουν το 2025 «έτος εξαιρετικής κλιματικής αστάθειας». Η τελευταία καταστροφή είναι οι ακραίες πλημμύρες στο κεντρικό Τέξας, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, και οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από μια σειρά παραγόντων, όπως η ξηρασία που μείωσε την ικανότητα του εδάφους να απορροφά νερό και η ασυνήθιστη ζέστη στον Κόλπο του Μεξικού.

Η έκθεση του FSB, η οποία περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με μια μεσοπρόθεσμη προσέγγιση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα, αναμενόταν να εγκριθεί στην ολομέλεια του περασμένου μήνα στη Μαδρίτη. Αντ' αυτού, η γραμματεία του FSB προέβη σε πολυάριθμες τροποποιήσεις σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε εκείνη τη συνεδρίαση, ανέφερε το πρόσωπο αυτό.

Ο εποπτικός φορέας δεν έχει πολύ χρόνο. Η προεδρία της Νότιας Αφρικής στο G20 ζήτησε από το FSB να παράσχει λεπτομέρειες αργότερα αυτό το μήνα σχετικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιό του για την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και να εξηγήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει στην επίτευξη των στόχων που παρουσιάστηκαν στον Οδικό Χάρτη για την Αντιμετώπιση των Χρηματοοικονομικών Κινδύνων που Σχετίζονται με το Κλίμα το 2021.

Το FSB ιδρύθηκε μετά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου του 2008, με σκοπό να συμβάλει στον εντοπισμό των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελείται από εκπροσώπους περισσότερων από 20 χωρών, καθώς και από διάφορους πολυεθνικούς φορείς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή της Βασιλείας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ανέλαβε τη θέση του νέου προέδρου του FSB αυτό το μήνα.

Πηγή: Bloomberg

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ