ESG+Stories

H πρόοδος κατά της κλιματικής αλλαγής συμβαίνει αλλά όχι γρήγορα

Michael Bloomberg
H πρόοδος κατά της κλιματικής αλλαγής συμβαίνει αλλά όχι γρήγορα

Η φετινή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου - COP27, η τελευταία σε μια σειρά που χρονολογείται από το 1995 - πέτυχε δύο σημαντικές νίκες.

Πρώτον, επιτεύχθηκε μια δύσκολη συμφωνία ώστε να αρχίσουν να αποζημιώνονται οι φτωχότερες χώρες για τις ζημιές που οφείλονται στα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται εδώ και χρόνια από τον πλούσιο κόσμο, κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ αντιδρούσαν επί μακρόν. Η ηθική του ζητήματος της "απώλειας και της ζημίας" δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Οι πλούσιες χώρες έχουν ήδη εκπέμψει σχεδόν όλο τον άνθρακα που μπορεί να αντέξει η ατμόσφαιρα, αν πρόκειται να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή. Οφείλουν στις φτωχότερες χώρες γενναιόδωρη βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας οι νέοι πόροι να διοχετευθούν με τρόπους που θα βοηθήσουν στη μείωση των μελλοντικών εκπομπών.

Η αρχή της δυσανάλογης ευθύνης που αναγνωρίστηκε στην COP27 μπορεί και πρέπει να καθοδηγήσει τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών στη διεύρυνση των προσεγγίσεών τους στο πρόβλημα - για παράδειγμα, μέσω του ρόλου των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών στη στήριξη των επενδύσεων που σχετίζονται με το κλίμα.

Ενώ πολλοί παρατηρητές της COP27 επαίνεσαν τη συμφωνία, άλλοι επικεντρώθηκαν στην αποτυχία των κρατών να δεσμευτούν για ταχύτερη δράση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας. Θα ήταν καλύτερα να είχαν γίνει περισσότερα, φυσικά, δεδομένου ότι ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία προς καταστροφικά επίπεδα αύξησης της θερμοκρασίας. Ωστόσο, η συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο - και υποδηλώνει ότι το είδος της συντονισμένης δράσης που απαιτείται για την αποτροπή των χειρότερων σεναρίων για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι ακόμη εφικτό.

Η δεύτερη νίκη στην COP27 δεν ήταν μια επίσημη συμφωνία μεταξύ των εθνών, αλλά μάλλον μια άτυπη συμφωνία από αυτά μιας κρίσιμης ιδέας - ότι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς μια πολύ πιο ισχυρή κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου - και μια αυξανόμενη προθυμία να δράσουν σύμφωνα με αυτό.

Καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση, μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ανακοίνωσε ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του σχεδίου της Ινδονησίας να στραφεί από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συμφωνία, όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα χρηματοδότησης για το κλίμα που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ, αλλά και επειδή γίνεται σε συνεργασία με ένα έθνος που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα άνθρακα και παράγει το 60% της ενέργειάς του από άνθρακα.

Η συμφωνία δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την ηγεσία της Ινδονησίας και των χωρών της G-7, μαζί με τον Mark Carney και τη Mary Schapiro της Glasgow Financial Alliance for Net Zero, μιας ομάδας στην οποία ο Carney και εγώ είμαστε συμπρόεδροι και η οποία περιλαμβάνει πολλές από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Στην COP27, το Bloomberg και το Bloomberg Philanthropies ανακοίνωσαν διάφορες προσπάθειες για την αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην καθαρή ενέργεια, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει μια νέα πύλη δεδομένων που θα παρέχει στις εταιρείες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για καθαρή μηδενική ενέργεια - και θα παρέχει στο κοινό τις πληροφορίες που χρειάζεται για να τις καταστήσει υπόλογες για την εκπλήρωσή τους.

Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει πιο φιλόδοξα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε άλλες τεχνολογίες, να καταργήσει ταχύτερα τα ορυκτά καύσιμα και να βελτιώσει τον συντονισμό αυτών των προσπαθειών, τιμολογώντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ώστε να αντικατοπτρίζουν τις περιβαλλοντικές ζημίες. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να πιέσουμε ακούραστα την υπόθεση για τέτοια βήματα, και να επιστρατεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα ως σύμμαχο σε αυτό.

Μια ενεργειακή μετάβαση τόσο δραματική όσο αυτή που υπαγορεύει η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Δεν μπορεί να γίνει με τη μία, και απαιτεί συνεργασία μεταξύ όλων των κυβερνήσεων του κόσμου - και του ιδιωτικού τομέα επίσης. Η COP27 δείχνει ότι η πρόοδος είναι δυνατή.

Πηγή: Bloomberg

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ