Να αποφύγει μια ριζική ανατροπή του πλαισίου που διέπει την υποβολή προτάσεων από τους μετόχους καλεί την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) συνασπισμός επενδυτών και οργανώσεων, καθώς η εποπτική αρχή προετοιμάζει αλλαγές στον Rule 14a-8, έναν από τους βασικούς μηχανισμούς άσκησης επιρροής των μετόχων στις εισηγμένες εταιρείες.
.
Η παρέμβαση έρχεται μετά τις ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της SEC, Πολ Άτκινς, εξετάζει ευρύτερη αναθεώρηση του κανονισμού, ο οποίος καθορίζει υπό ποιες προϋποθέσεις μια πρόταση μετόχων μπορεί να συμπεριληφθεί στο υλικό που αποστέλλει μια εταιρεία ενόψει της γενικής συνέλευσης.
Ο συνασπισμός ζητά από τη SEC να «διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό» τον υφιστάμενο κανόνα, προειδοποιώντας ότι η πλήρης κατάργησή του θα άλλαζε μια μακροχρόνια ισορροπία μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων και των επενδυτών.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ceres, US SIF, Interfaith Center on Corporate Responsibility και For the Long Term, καθώς και ο ελεγκτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Τόμας ΝτιΝάπολι.
«Θεμελιώδες στοιχείο της εταιρικής ιδιοκτησίας»
Στην αναφορά που κατατέθηκε στις 23 Ιουλίου, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα κατάθεσης μιας πρότασης προς ψήφιση δεν αποτελεί προνόμιο που παραχωρεί η διοίκηση μιας εταιρείας, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα που συνδέεται με την ιδιότητα του μετόχου.
Όπως επισημαίνουν, ο μηχανισμός συμβάλλει επίσης στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς, επιτρέποντας σε κατακερματισμένες ομάδες επενδυτών να ζητούν λογοδοσία από τις διοικήσεις.
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το ESG, καθώς ο Rule 14a-8 έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών για την υποβολή προτάσεων σχετικά με την κλιματική στρατηγική, τις εκπομπές, τα εργασιακά ζητήματα, τη διαφορετικότητα και γενικότερα την εταιρική διακυβέρνηση.
Η διαφορετική στάση της SEC
Η αντιπαράθεση εντάθηκε μετά την απόφαση της SEC να περιορίσει δραστικά την εμπλοκή της στη διαδικασία των λεγόμενων no-action requests κατά την περίοδο των γενικών συνελεύσεων 2025-2026.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εταιρείες μπορούσαν να ζητούν από το προσωπικό της SEC να δηλώσει εάν θα εισηγούνταν την ανάληψη εποπτικής δράσης στην περίπτωση που μια συγκεκριμένη πρόταση μετόχων αποκλειόταν από το proxy statement.
Ο Άτκινς υποστήριξε πρόσφατα ότι η απουσία του προσωπικού της Επιτροπής από μεγάλο μέρος της διαδικασίας δεν προκάλεσε το χάος που ορισμένοι είχαν προβλέψει. Κατά την εκτίμησή του, ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φετινής περιόδου είναι ότι η παρέμβαση του προσωπικού της SEC μεταξύ επιχειρήσεων και μετόχων ενδέχεται να μην είναι απαραίτητη για την επίλυση των σχετικών διαφορών.
Οι επενδυτές βλέπουν διαφορετικά την εικόνα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η γενική σύμβουλος του Interfaith Center on Corporate Responsibility, Μπεθ-Αν Ροθ, το ποσοστό των αμφισβητούμενων προτάσεων που τελικά δεν έφτασαν στα proxy statements αυξήθηκε από 50% το 2025 σε 82% το 2026.
Τι αλλαγές προτείνουν οι επενδυτές
Ο συνασπισμός δεν ζητά να παραμείνει απολύτως αμετάβλητο το σύστημα. Αντίθετα, προτείνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που, κατά την άποψή του, μπορούν να καταστήσουν τη διαδικασία αποτελεσματικότερη χωρίς να περιορίζουν τα δικαιώματα των μετόχων.
Μεταξύ άλλων, ζητά την άμεση επαναφορά της διαδικασίας no-action και εξετάζει την καθιέρωση υποχρεωτικής περιόδου διαβούλευσης δύο εβδομάδων μετά την ειδοποίηση μιας εταιρείας ότι σκοπεύει να αποκλείσει συγκεκριμένη πρόταση.
Παράλληλα, εφόσον η SEC επιθυμεί μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, οι οργανώσεις ζητούν να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις που θα διατηρούν τους ομοσπονδιακούς κανόνες προστασίας των μετόχων ακόμη και αν καταργηθεί ο σημερινός μηχανισμός no-action.
Αλλαγές έως τον Οκτώβριο
Το ζήτημα αναμένεται να κινηθεί γρήγορα τους επόμενους μήνες. Στην τελευταία ομοσπονδιακή ρυθμιστική ατζέντα, η SEC έχει αναφέρει ότι σχεδιάζει να προτείνει έως τον Οκτώβριο του 2026 τροποποιήσεις στους κανόνες για τη διαδικασία των proxy solicitations και τις γενικές συνελεύσεις, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους και των βαρών συμμόρφωσης.
Η διαμάχη γύρω από τον Rule 14a-8 αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναδιάταξης του αμερικανικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης. Ιδιαίτερα για τους θεσμικούς επενδυτές που χρησιμοποιούν τις προτάσεις μετόχων ως εργαλείο πίεσης προς τις διοικήσεις, οι αποφάσεις της SEC μπορούν να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό πόση επιρροή θα μπορούν να ασκούν σε θέματα ESG και εταιρικής στρατηγικής τα επόμενα χρόνια.
Η πίεση προς την Επιτροπή ενισχύεται και από ευρύτερη κινητοποίηση επενδυτών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη SEC παραδόθηκαν επιπλέον αιτήματα με περισσότερες από 32.000 υπογραφές επενδυτικών εταιρειών, μεμονωμένων επενδυτών και δικαιούχων, με κοινό αίτημα τη διατήρηση του Rule 14a-8.








