ESG+Stories

First Abu Dhabi Bank: Συγκεντρώνει 750 εκατ. δολάρια με «πυρηνικό» ομόλογο χαμηλών εκπομπών

Η έκδοση προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές αναζητούν εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης.
First Abu Dhabi Bank: Συγκεντρώνει 750 εκατ. δολάρια με «πυρηνικό» ομόλογο χαμηλών εκπομπών

Η First Abu Dhabi Bank (FAB), η μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, άντλησε 750 εκατομμύρια δολάρια μέσω της έκδοσης ομολόγου που χαρακτηρίζεται ως «low-carbon energy bond», με βασική στόχευση τη χρηματοδότηση έργων πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με το Environmental Finance, πρόκειται για την πρώτη φορά που η FAB εισέρχεται σε αυτήν την κατηγορία χρηματοδοτικών εργαλείων, σηματοδοτώντας στροφή προς την αγορά βιώσιμης ενέργειας.

.

Το ομόλογο εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του τραπεζικού ομίλου να αναδείξει τον ρόλο του στην πράσινη μετάβαση. Η επιλογή να κατευθύνει τα κεφάλαια σε έργα πυρηνικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας θεωρείται αμφιλεγόμενος: από τη μια προβάλλεται ως καθαρή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, από την άλλη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σκεπτικισμό λόγω ζητημάτων ασφάλειας και διαχείρισης αποβλήτων.

Η έκδοση προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές αναζητούν εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης. Η FAB επιχειρεί να τοποθετηθεί στρατηγικά στο πεδίο, προσφέροντας εργαλεία που δεν περιορίζονται αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά περιλαμβάνουν και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η κίνηση της τράπεζας ανοίγει τον δρόμο για νέα χρηματοδοτικά σχήματα που θα συνδέουν την πυρηνική ενέργεια με τα πρότυπα ESG. Παράλληλα, αποτελεί ένδειξη ότι οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές αγορές στη Μέση Ανατολή διεκδικούν πιο ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση.

Το ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσο οι διεθνείς επενδυτές θα αποδεχθούν την πυρηνική ενέργεια ως «χαμηλών εκπομπών» επιλογή και αν η πρωτοβουλία της FAB θα λειτουργήσει ως πρότυπο για αντίστοιχες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ