ESG+Stories

Γ. Χατζημάρκος: «Τα πράσινα νησιά δεν είναι μόδα»

O Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου μίλησε στο ESG Stories για τις δράσεις, το έργο και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας υπογραμμίζοντας πως στα χέρια του «τα νησιά της άγονης γραμμής έγιναν πρώτης γραμμής».
Γ. Χατζημάρκος: «Τα πράσινα νησιά δεν είναι μόδα»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στα πλαίσια του 15ου φεστιβάλ γαστρονομίας «Νικόλας Τσελεμεντές» που πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο, μίλησε στο ESG Stories για τα πράσινα νησιά, για την υγεία και για τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο.

.

«Στα χέρια μου τα νησιά της άγονης γραμμής έγιναν πρώτης γραμμής». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε η συζήτηση για τις δράσεις, το έργο και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, ο κ. Χατζημάρκος. Αναφορικά με την πράσινη πολιτική τόνισε πως ως Περιφέρεια έχουν ξεφύγει από το επίπεδο της συζήτησης και έχουν εφαρμόσει στην πράξη καινοτόμα προγράμματα. «Τα πράσινα νησιά δεν είναι θέμα μόδας, γιατί τελευταία γίνεται μία συζήτηση πολύ μεγάλη για πράσινα νησιά και την πράσινη πολιτική γενικότερα. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε φύγει από το επίπεδο της συζήτησης και έχουμε εφαρμόσει στην πράξη αρκετά καινοτόμα και πρωτοπόρα σχέδια».

Τα πράσινα projects της Περιφέρειας

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα τρία που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Το πρώτο είναι το Mobility On Demand στην Αστυπάλαια το οποίο στοχεύει να μηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα από τις μετακινήσεις. Το άλλο είναι το GR-eco Islands, το οποίο έχει ολοκληρωθεί ήδη στη Χαλκη, μετατρέποντας τη στο πρώτο νησί με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. «Έχουμε στην Χάλκη, το πρώτο νησί με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, ένα έργο το οποίο ανήκει στο πρόγραμμα Greco islands, το οποίο τώρα θα προχωρήσει σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τρίτο υλοποιημένο πρόγραμμα είναι αυτό στη Τήλο, το Just Go Zero, το οποίο κατάφερε να μετατρέωει το νησί στο πρώτο νησί χωρίς απόβλητα. «Η Τήλος είναι το συγκλονιστικότερο παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης στον κόσμο και το πιο επιτυχημένο. Σήμερα δύο χρόνια μετά είμαστε στο 88% ανακύκλωση και 12% κομποστοποίηση. Δεν έχει θαφτεί ούτε ένα κιλό απορρίμματα»ανέφερε. Παράλληλα με τα παραπάνω προγράμματα, στη Ρόδο έχει δημιουργηθεί  το Rhodes Co- Lab, το οποίο έρχεται να υιοθετήσει τους δείκτες και τους στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη για το 2050 και να τα επισπεύσει για το 2030.

«Το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί»

Ο κ. Χατζημάρκος ερωτώμενος για το επίπεδο υγείας στα νησιά, ανέφερε πως οι νησιώτες ήθελαν, θέλουν και θα συνεχίσουν να θέλουν μία καλύτερη ιατρική υπηρεσία και σε αυτό δεν θα πει κανένας ότι έχουν άδικο. «Ότι και να λέμε για την υγεία δεν φτάνει ποτέ. Για μένα η συζήτηση που γίνεται σε παραγοντικό- πολιτικό επίπεδο διαφέρει από αυτή που γίνεται σε επίπεδο κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επίπεδο κοινωνίας ως οργανισμός έχουν επενδύσει πάρα πολύ στην υγεία και πλέον τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι θεσμικά, νομικά και διοικητικά μέτρα. «Το ΕΣΥ για μένα έχει κάνει τον κύκλο του και τώρα πρέπει να αναγεννηθεί, να φρεσκαριστεί. Νομίζω πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες και ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές. Αλλά στο παραγοντικό - πολιτικό κομμάτι που προσπαθεί να αξιοποιήσει τα θέματα υγείας για να “γδάρει” πολιτικούς αντιπάλους απαντάω με έναν πολύ αυστηρό τρόπο ότι πότε δεν είχαμε καλύτερο επίπεδο υγείας όσα προβλήματα και αν έχει τώρα και ας γυρίσουν πίσω το βλέμμα τους για να δουν τι έκαναν επί των ημερών τους».

χατζημαρκος
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τη δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη

Ρεκόρ αφίξεων για τη Ρόδο

Ο Περιφεριάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη περιφέρεια σε αφίξεις και σε έσοδα. Αναφορικά με τις φωτιές στην Ρόδο, σημείωσε πως μπορεί να ήταν ένα ακραίο πλήγμα για το νησί αλλά μία εβδομάδα μετά επέστρεψε στους προηγούμενους ρυθμούς, πετυχαίνοντας ρεκόρ αφίξεων σε σχέση με το 2022. «Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν οι Ροδίτες την καταστροφή αυτή κέρδισε σε εμπιστοσύνη και ανέδειξε την οργάνωση και τη φιλοξενία του τόπου» σημείωσε.

Μία θετική εξέλιξη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί των Ιπποτών, είναι πως σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο η έκταση που κάηκε δεν είναι total loss, που σημαίνει ότι σε δύο χρόνια θα είναι πράσινη πάλι. «Απ’ όλη την έκταση που κάηκε που εκτείνεται σε 135.000 στρέμματα μόνο τα 14.000 στρέμματα καταστράφηκαν εντελώς. Αυτό αποτελεί μία θετική εξέλιξη».

Η Περιφέρεια έχει αναλάβει τα αντιπλημμυρικά έργα στην τουριστική ζώνη, περιμετρικά από τον οδικό άξονα της εθνικής οδού και σε μερικούς οικισμούς. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου και χθες ανέβηκε και στο σύστημα που γίνονται οι δημοπρασίες. Τα έργα που γίνονται μέσα στα δάση τα έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ που εποπτεύει τις δασικές υπηρεσίες. «Εκεί προτεραιότητα δεν έχουν τα αντιπλημμυρικά αλλά τα αντιδιαβρωτικά» τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ