ESG+Stories

Γιατί οι επενδυτές και οι εταιρείες δεν μπορούν να αγνοήσουν το ESG;

Ο Richard Steel, διευθύνων σύμβουλος της Parsec Ventures, εξηγεί τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα πέντε χρόνια αναφορικά με τις εκθέσεις ESG, την φορολογία άνθρακα και τα καιρικά φαινόμενα.
Γιατί οι επενδυτές και οι εταιρείες δεν μπορούν να αγνοήσουν το ESG;

«Με την πάροδο του χρόνου, οι δημόσιες εταιρείες θα αναγκαστούν να λάβουν θέση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης, πιεζόμενες από τους μετόχους, την κοινή γνώμη, τους πελάτες και τους καταναλωτές» γράφει στο Forbes ο Richard Steel, διευθύνων σύμβουλος της Parsec Ventures και συγγραφέας του βιβλίου Elevated Economics. 

Σύμφωνα με τον ίδιο το ίδιο θα συμβεί και με τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα κληροδοτήματα. «Δείτε μόνο τον ακτιβισμό γύρω από το κληροδότημα του Χάρβαρντ και το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου, το οποίο διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της Νορβηγίας και αποσύρει επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων» σχολιάζει.

Όχι μόνο οι εταιρείες αλλά και οι καταναλωτές αγκαλιάζουν -ακόμη και απαιτούν- μια νέα, εκσυγκρονισμένη οικονομία. Η ζήτηση της αγοράς αναδιαμορφώνει τη συμπεριφορά σε εταιρικό επίπεδο, και από τη στιγμή που αυτή η αλλαγή αρχίζει να συμβαίνει, είναι απίθανο οι αλλαγές αυτές να μην αντιστραφούν. Η αλλαγή συντελείται γρήγορα και οι αντιδράσεις είναι έντονες, επειδή το ESG και ο σκοπός συνδέονται εγγενώς με θέματα μεγάλης σημασίας. Η επένδυση για σκοπούς σημαίνει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις μέσα από μακροσκοπικούς φακούς και όχι από μικροσκοπικές εκτιμήσεις. Οι ανησυχίες των νέων επενδυτών και των καταναλωτών διαμορφώνουν τη ζήτηση για τις εταιρείες.

«Η στροφή προς μια εταιρεία με γνώμονα το ESG είναι ζήτημα ζωής και θανάτου»

«Από τη δική μου οπτική γωνία, η στροφή προς μια εταιρεία με γνώμονα το ESG είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για κάθε εταιρεία που ελπίζει να συμμετάσχει και να επιτύχει στη νέα τάξη πραγμάτων Κοιτάξτε τις εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια ESG τα τελευταία χρόνια. Εκεί πηγαίνει το έξυπνο χρήμα» αναφέρει στο δημοσίευμα του. Αυτό επιβεβαιώνεται και με στοιχεία καθώς το 80% της γενιάς Z και το 85% των millennials, της γενιάς που πρόκειται να γίνει η πλουσιότερη στην ιστορία της Αμερικής, πιστεύουν έντονα ότι οι εταιρείες πρέπει να συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με έκθεση της Nielsen.

Οι εταιρείες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις, και πολλοί επενδυτές εξετάζουν τώρα τις επενδύσεις αντίκτυπου με αξιολογήσεις ESG, οι οποίες αποκτούν μεγαλύτερη προβολή. «Αν κοιτάξετε σήμερα σε οποιονδήποτε χρηματοοικονομικό ιστότοπο, συχνά υπάρχει μια βαθμολογία ESG μαζί με όλες τις τυπικές μετρήσεις χρηματοοικονομικής αναφοράς» περιγράφει.

«Η υιοθέτηση ενιαίων προτύπων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς από εμάς στο χώρο των ESG. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα δεδομένα σχετικά με αυτά τα μέτρα και τους παρόχους που πρέπει να εμπιστεύεστε, καθώς δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί. Κατά την άποψή μου, αυτό που χρειάζεται για να γίνει αυτό το είδος μέτρησης πιο αξιόπιστο είναι ένα σύνολο ομοιόμορφων προτύπων» προσθέτει ο Richard Steel. Πρόσφατα, οι επικεφαλής των Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young και KPMG ανακοίνωσαν ένα νέο πλαίσιο υποβολής εκθέσεων για τα πρότυπα ESG. Ο παγκόσμιος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Carmine Di Sibio δήλωσε: «Ήρθε η ώρα οι εταιρείες να διευρύνουν τη δέσμευσή τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη», σύμφωνα με το Business Insider.

Οι επενδυτές μπορούν τώρα, πιο εύκολα από ποτέ, να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια ESG, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και πράσινα ομόλογα. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να γίνονται όλο και πιο έμπειροι στην επένδυση των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Σε οποιονδήποτε οικονομικό ιστότοπο, οι μεμονωμένοι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάζουν τους τομείς προϊόντων στους οποίους εμπλέκεται μια εταιρεία και οι οποίοι ενδέχεται να εγείρουν ανησυχίες.

«Μέσα σε πέντε χρόνια, πιστεύω ότι η υποβολή εκθέσεων για όλες τις δημόσιες εταιρείες θα απαιτεί μετρήσεις ESG, ο άνθρακας θα φορολογείται παγκοσμίως, οι εναλλακτικές λύσεις θα επιδοτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και θα μετακινηθούμε από τη στάση "μην κάνεις κακό" σε μια ενεργή στάση για την "αναπλήρωση και αποκατάσταση" των δασών, των ωκεανών κ. λπ.» καταλήγει ο κ. Steel.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ