ESG+Stories

H ΕΚΤ δημιουργεί χώρο για «πράσινες» επενδύσεις

Τα περιβαλλοντικά κριτήρια θα ισχύσουν για επανεπενδύσεις περίπου 30 δισ. ευρώ  κάθε χρόνο, ή περίπου το 10% του εταιρικού χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ. 
H ΕΚΤ δημιουργεί χώρο για «πράσινες» επενδύσεις

Οι «πρωτοποριακές» πολιτικές για το χρέος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το κλίμα θα μπορούσαν να ωθήσουν τις εταιρείες να αλλάξουν την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά καθώς ο δανεισμός γίνεται ακριβότερος, σύμφωνα με ανάλυση της Natixis SA.

.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αναδιοργανώσει το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων της με τρόπο που θα ευνοεί τους τις εταιρείες που ρυπαίνουν λιγότερο. Η χρονική στιγμή της αλλαγής, σε μια περίοδο που η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, την καθιστά «ιδιαίτερα πρωτοποριακή», αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αποτελούν ένα σημείο καμπής καθώς θα μπορέσουν να δώσουν μια άνευ προηγουμένου ώθηση στη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσαν οι Myriam Azzouz και Cédric Merle, μέλη του Green & Sustainable Hub της τράπεζας. Οι πολιτικές της ΕΚΤ «μπορεί να δώσουν έντονο κίνητρο στις εταιρείες να βελτιώσουν τις κλιματικές επιδόσεις και τη διαφάνειά τους για να αντισταθμίσουν την αύξηση των επιτοκίων και το τέλος των διευκολυντικών νομισματικών πολιτικών».

Οι αλλαγές πρόκειται να αρχίσουν να ισχύουν τον Οκτώβριο. Οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ δήλωσαν ότι τα περιβαλλοντικά κριτήρια θα ισχύσουν για επανεπενδύσεις περίπου 30 δισ. ευρώ  κάθε χρόνο, ή περίπου το 10% του εταιρικού χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ. Οι εταιρείες στην περιοχή στρέφονται ήδη όλο και περισσότερο στο πράσινο χρέος.

Οι πολιτικές της ΕΚΤ μπορεί ακόμη και να ξεπερνούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση «πράσινων» εταιρειών και επενδύσεων, ασκώντας πίεση ακόμη σε εταιρείες εκτός ΕΕ που εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ, ανέφεραν οι αναλυτές του Natixis. Είναι τόσο σημαντικά τα οφέλη από την αγορά της ΕΚ που οι εταιρείες που έχουν την έδρα τους εκτός της Έυρωζώνης έχουν διαρθρώσει τις πωλήσεις χρέους ώστε να πληρούν τα κριτήριά της.

«Αν και η πρωταρχική ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανήκει στις κυβερνήσεις, η παγκόσμια και η συνολική φύση της πρόκλησης απαιτεί ευρύτερη συμμετοχή όλων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πηγή: Moneyreview, bloomberg

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ