ESG+Stories

Η αλλαγή των δεικτών στα ETF λόγω ESG κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η τάση ESG έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη δυναμική που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παρόχους ETF στην Ευρώπη αλλάζουν τους δείκτες που ακολουθούν ορισμένα από τα προϊόντα τους - Γιατί δυσαρεστούνται οι επενδυτές;
Η αλλαγή των δεικτών στα ETF λόγω ESG κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

«Δεν αρέσει σε όλους το ESG», έτσι τιτλοφορεί ο αρθρογράφος του Bloomberg Matt Levine μια πρόσφατη στήλη στην οποία συζητά τα επιχειρήματα υπέρ του ESG και στη συνέχεια αναλύει λεπτομερώς την περίπτωση της Unilever, η οποία, σύμφωνα με έναν διαχειριστή κεφαλαίων, «έχασε το παιχνίδι» λόγω της εμμονής της με το ESG.

«Η Unilever φαίνεται να υποφέρει υπό το βάρος μιας διοίκησης που έχει εμμονή με τη δημόσια επίδειξη των διαπιστευτηρίων βιωσιμότητας εις βάρος της εστίασης στα θεμελιώδη στοιχεία της επιχείρησης», έγραψε ο επικεφαλής του Fundsmith Equity Fund, Terry Smith, νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Και δεν είναι ο μόνος που έχει πρόβλημα με την υπερβολική εστίαση στο ESG.

Μια άλλη έκθεση των FT, σύμφωνα με το οilprice.com, αυτό το μήνα αναφέρει εμπιστευτικά στοιχεία του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι διαχειριστές δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένοι με το κύμα ESG που κατακλύζει τον κλάδο. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας αυξανόμενος αριθμός παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων περιλαμβάνει απαιτήσεις ESG για τις εταιρείες που παρακολουθούν, λόγω της ροής των επενδύσεων σε επιχειρήσεις που είναι εναρμονισμένες με το ESG.

Η τάση αυτή έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη δυναμική που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παρόχους ETF στην Ευρώπη αλλάζουν τους δείκτες που ακολουθούν ορισμένα από τα προϊόντα τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι iShares, BNP Paribas και DWS, και προκαλούν δυσαρέσκεια στους επιλεγέντες αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς κόβουν την πρόσβαση σε εταιρείες όπως η Shell.

Σύμφωνα με μια πηγή του κλάδου με την οποία μίλησαν οι FT, αυτή η δυσαρέσκεια δεν είναι ένα κοινό συναίσθημα, αλλά δεν είναι και ανήκουστο. «Μπορώ να καταλάβω ότι ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν όταν οι φορείς προώθησης ETF αλλάζουν τους υποκείμενους δείκτες των ETF τους, καθώς μπορεί να έχουν διαφορετικό επενδυτικό στόχο από αυτόν του νέου δείκτη», δήλωσε στους FT ο Detlef Glow, ανώτερο στέλεχος της Refinitiv Lipper.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς ο στόχος ενός επενδυτή θα μπορούσε να διαφέρει από αυτόν ενός παρόχου αμοιβαίων κεφαλαίων αυτή τη στιγμή. Η ενέργεια έχει γίνει ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις στο χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, και αυτό δεν οφείλεται στην εισροή κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εισήχθησαν μαζικά τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό οφείλεται στο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Το ενεργειακό τμήμα του S&P 500 αυξήθηκε κατά 46,3% πέρυσι, έναντι 24,3% για τον συνολικό δείκτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Το Energy Select Sector SPDR Fund κέρδισε 46,60% μεταξύ Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2021, ενώ το SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF κατέγραψε τεράστια κέρδη 64,31% κατά την περίοδο αυτή. Προφανώς, δεν αρέσει σε όλους το ESG. Αλλά σε όλους αρέσουν οι καλές αποδόσεις.

Στη στήλη του, ο Levine του Bloomberg ανέλυσε λεπτομερώς τα κύρια επιχειρήματα υπέρ των απαιτήσεων ESG, το πιο εύλογο από τα οποία από πρακτική άποψη είναι ότι ενώ η στροφή προς τις προτεραιότητες ESG μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη βραχυπρόθεσμα, θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την κερδοφορία. Ωστόσο, η υπερβολική εστίαση στην ESG μπορεί να μην είναι σκόπιμη, όπως υποδηλώνει η περίπτωση της Unilever.

«Η Unilever φαίνεται να υποφέρει υπό το βάρος μιας διοίκησης που έχει εμμονή με τη δημόσια επίδειξη των διαπιστευτηρίων βιωσιμότητας εις βάρος της εστίασης στα θεμελιώδη στοιχεία της επιχείρησης», έγραψε ο Terry Smith.

Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για πολλές εταιρείες, αν και το αν όλες αυτές παραμελούν τα βασικά στοιχεία της επιχείρησής τους είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα. Ωστόσο, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, βλέπουμε μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά των ευρωπαϊκών υπερμεγαλομετόχων να πρασινίσουν τις δραστηριότητές τους, ακόμη και αν συνεχίζουν να δέχονται επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές. Και όμως, οι τιμές των μετοχών τους αυξάνονται, όχι σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις τους για το ESG, αλλά σε συνάρτηση με τις μεταβολές της τιμής του πετρελαίου.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι πάροχοι κεφαλαίων σπεύδουν να ασχοληθούν με το ESG - τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν για ελάχιστα άλλα θέματα αυτές τις μέρες. Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, το παράκαναν λίγο, καθώς δεν ενημέρωσαν τους επιλογείς κεφαλαίων ότι θα άλλαζαν δείκτες, ενδεχομένως θεωρώντας ότι όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι με την αλλαγή.

«Οι επιλογείς κεφαλαίων μισούν τα κεφάλαια που αλλάζουν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση», δήλωσε στους FT ο Chris Chancellor, ανώτερος διευθυντής παγκόσμιων γνώσεων της Broadridge.

«Το να αλλάζει [ένα αμοιβαίο κεφάλαιο] χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και συζήτηση σημαίνει ότι [οι επιλογείς] μπορεί να έχουν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που δεν ταιριάζει με τους λόγους για τους οποίους το προσέθεσαν στο χαρτοφυλάκιο. Η αλλαγή με μικρή προειδοποίηση δημιουργεί θέμα εμπιστοσύνης», είπε, προσθέτοντας: «Αν μια αλλαγή επιβάλλεται [σε έναν πελάτη] σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό δεν μοιάζει με συνεργασία και χάνετε την εμπιστοσύνη που είναι δύσκολο να οικοδομηθεί εξαρχής».

Φαίνεται ότι ο κλάδος των επενδύσεων αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα με ένα φάρμακο που μπορεί να είναι χειρότερο από την ασθένεια. Με την παγκόσμια εστίαση στην αλλαγή του κλίματος και στον τρόπο επιβράδυνσης της αλλαγής, δεν είναι περίεργο που πολλοί επενδυτές υιοθετούν το επιχείρημα. «Χάνω τώρα, αλλά σώζω αργότερα» υπέρ του ESG. Όμως, όπως λέει ο Smith της Fundsmith, οι εταιρείες δεν πρέπει να χάσουν το νόημα εξαιτίας της υπερβολικής εστίασης στο ESG. Αν συμβεί αυτό, η επιχείρηση αρχίζει να υποφέρει, και αυτή η ταλαιπωρία μπορεί να κρατήσει χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ