ESG+Stories

Μήπως ο ακτιβισμός κατά των πετρελαϊκών ξεφουσκώνει;

Παρά τις εντυπωσιακές παρεμβάσεις τους, οι ακτιβιστές αναγκάζονται να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους, δύο χρόνια αφότου το μικροσκοπικό hedge fund Engine No. 1 κατάφερε να επικρατήσει της διοίκησης της Exxon.
Μήπως ο ακτιβισμός κατά των πετρελαϊκών ξεφουσκώνει;

Οι ετήσιες συνελεύσεις των μετόχων της Exxon Mobil και της Chevron, που έχουν προγραμματιστεί για αυτές τις μέρες, δεν αναμένεται να έχουν «παρατράγουδα» καθώς θα διεξαχθούν διαδικτυακά. Αντίθετα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η ετήσια γενική συνέλευση της Shell την περασμένη εβδομάδα συνοδεύτηκε από έκτροπα.

.

Συγκεκριμένα, δεκάδες ακτιβιστές βρέθηκαν εντός της αίθουσας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα υπερκέρδη που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία εις βάρος του περιβάλλοντος, απαιτώντας να «κλείσει η Shell». Ο πρόεδρος της Shell, Andrew Mackenzie, δεν μπορούσε να ξεκινήσει τη συνεδρίαση για πάνω από μία ώρα, καθώς δεκάδες άνθρωποι σηκώθηκαν από τα καθίσματά τους, φωνάζοντας και τραγουδώντας «Κλείστε τη Shell» και «Στο διάολο η Shell», όπως έδειχναν και βίντεο στο Twitter. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς έτρεξαν προς τη σκηνή σε μια προσπάθεια να ανέβουν πάνω -εκεί βρίσκονταν οι μεγαλομέτοχοι-, αλλά εμποδίστηκαν από το προσωπικό ασφαλείας και στη συνέχεια οδηγήθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο.

Παρά τις εντυπωσιακές παρεμβάσεις τους, οι ακτιβιστές αναγκάζονται να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους, δύο χρόνια αφότου το μικροσκοπικό hedge fund Engine No. 1 κατάφερε να επικρατήσει της διοίκησης της Exxon. Τότε, το fund Engine No. 1 συγκέντρωσε με επιτυχία υποστήριξη από θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες συμβούλων που ήταν δυσαρεστημένες με τη θυγατρική Irving για την ασθενική οικονομική της επίδοση. Η BlackRock, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Exxon, προσχώρησε στους αντιφρονούντες, υποστηρίζοντας τρεις από τους υποψηφίους του Engine No. 1 . Έτσι, το fund κατάφερε να αποσπάσει τελικά δυο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του πετρελαϊκού γίγαντα.

Έκτοτε πολλά άλλαξαν. Ακτιβιστές όπως το Εngine No.1 έχασαν τις περισσότερες μάχες που έδωσαν στα διοικητικά συμβούλια πετρελαϊκών. «Τον Ιούνιο, θα επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας και θα σκεφτούμε τι θα πρέπει να κάνουμε για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο DealBook ο Mark van Baal, ιδρυτής της ομάδας ακτιβιστών μετόχων «Follow This». Όπως και πέρσι, έτσι και η φετινή απόπειρα του να προωθήσει στη γενική συνέλευση της Total Energies ένα ψήφισμα με πιο δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους απορρίφθηκε.

Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι μεγάλοι επενδυτές υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ακτιβιστών μετόχων: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να συνταχθεί με τους ακτιβιστές. Το νορβηγικό ταμείο, που κατέχει ποσοστά στην Chevron και στην Exxon, 0,86% και 1,13% αντίστοιχα, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το ψήφισμα των ακτιβιστών του «Follow This» για το κλίμα που ζητούν ταχύτερες μειώσεις των εκπομπών στις αμερικανικές εταιρείες.

Το ζήτημα για τους ακτιβιστές παραμένει: πώς να πείσουν τους επενδυτές να δώσουν προτεραιότητα στους μακροπρόθεσμους κλιματικούς κινδύνους έναντι των ανθηρών κερδών από το πετρέλαιο. Μέχρι στιγμής, πολλά αιτήματα τους για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα έχουν συγκεντρώσει μόνο το 20% της έγκρισης των μετόχων.

Mε φόντο τα παραπάνω, ο Van Baal υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να αποεπενδύσει από τις πετρελαϊκές ώστε αφενός να διατηρεί μια μικρή έστω παρουσία και αφετέρου να προσφεύγει στην δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικά επικαλείται την απόφαση – ορόσημο του 2021 όταν ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την εταιρεία Royal Dutch Shell (γνωστή σε όλους ως Shell) να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών της το 2019. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια από μια ομάδα επτά οργανώσεων για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα και περίπου 1.700 Ολλανδούς πολίτες που κατέθεσαν αγωγή το 2018, καλώντας το δικαστήριο να διατάξει τη Shell να εναρμονιστεί με τους παγκόσμιους στόχους που συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε στο Παρίσι.

Πηγή: Moneyreview.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ