Περίπου 200 πρυτάνεις και κοσμήτορες πανεπιστημίων υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας την Τρίτη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Τραμπ για «εξαναγκαστική χρήση της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας». Η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί την εντεινόμενη δυσαρέσκεια της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στις απειλές του νέου προέδρου προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
.
«Μιλάμε με μία φωνή ενάντια στην πρωτοφανή κυβερνητική υπερβολή και την πολιτική παρέμβαση, που απειλεί την αμερικανική ανώτατη εκπαίδευση», αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί στην επιστολή τους. Ξεκαθαρίζουν πως είναι ανοιχτοί σε μεταρρυθμίσεις και νόμιμη εποπτεία, τονίζουν ωστόσο ότι απορρίπτουν κάθε αυθαίρετη παρέμβαση στις ζωές όσων σπουδάζουν, εργάζονται και ζουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι υπογράφοντες καταδικάζουν επίσης την απειλή απέλασης φοιτητών και καθηγητών ως εργαλείο εκδίκησης για πολιτικές διαφωνίες. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Χάρισον Φιλντς, απάντησε ειρωνικά, χαρακτηρίζοντας την επιστολή «άχρηστη» και όσους την υπογράφουν «υπεράριθμους φουσκωτούς», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «υπερασπίζεται την ισότητα και τη δικαιοσύνη».
Η ένταση κλιμακώνεται, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να αξιοποιεί τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως μοχλό πίεσης για την επιβολή ελέγχου. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συμμορφώθηκε εν μέρει με κυβερνητικά αιτήματα, ενώ το Χάρβαρντ αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να παγώσουν κονδύλια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Χάρβαρντ αντέδρασε δυναμικά, προσφεύγοντας κατά της κυβέρνησης, επικαλούμενο παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων.
«Το τίμημα της περιστολής των θεμελιωδών ελευθεριών στην ανώτατη εκπαίδευση θα το πληρώσουν οι φοιτητές και η κοινωνία μας», τονίζουν πρυτάνεις και κοσμήτορες, καλώντας σε ουσιαστικό διάλογο που θα ενισχύσει τα ιδρύματα και τη δημοκρατία.
Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν και επικεφαλής σημαντικών φορέων της εκπαίδευσης, όπως το Συμβούλιο Προπτυχιακής Έρευνας, η Ένωση Σύγχρονων Γλωσσών και η Phi Beta Kappa. Όλοι οι πρόεδροι των Ivy League υπέγραψαν, με μοναδική εξαίρεση το Dartmouth. Η πρόεδρός του, Sian Beilock, επέλεξε να μην συμμετάσχει, δηλώνοντας πως προτιμά να εστιάσει σε «πράξεις και έργα που ενισχύουν την αποστολή του ιδρύματος», παρά σε ανοιχτές επιστολές.