ESG+Stories

Προειδοποιήσεις και σύγχυση για τους asset managers από τις ρυθμιστικές αρχές

Τι λένε Vanguard, BlackRock και State Street. 
Προειδοποιήσεις και σύγχυση για τους asset managers από τις ρυθμιστικές αρχές

Η παραίτηση του επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, μετά από έφοδο της αστυνομίας για ισχυρισμούς ότι παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με το περιβαλλοντικό του ιστορικό, τροφοδοτεί μια έντονη συζήτηση για το λεγόμενο "πράσινο ξέπλυμα" στον επενδυτικό κλάδο.

.

Η απόφαση του Asoka Wöhrmann να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της DWS νωρίτερα αυτό το μήνα καταδεικνύει τους κινδύνους που ενέχει ο συνδυασμός των περιβαλλοντικών, κοινωνικών στόχων και στόχων διακυβέρνησης (ESG) με τις οικονομικές αποδόσεις. Δείχνει επίσης ότι η λογοδοσία επεκτείνεται πλέον στην κορυφή ενός διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων - μια εξέλιξη που οι αντίπαλοι επικεφαλής επενδύσεων θα έχουν παρατηρήσει.

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για στρατηγικές ESG, δελεάζοντας τους επενδυτές με παραπλανητικούς ή μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς.

Η Verena Ross, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, του εποπτικού οργάνου της ΕΕ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να "αποφύγουν παραπλανητικές γνωστοποιήσεις προς τους επενδυτές σχετικά με την οικολογικότητα ενός [χρηματοοικονομικού] προϊόντος".

Η αρχή εξέδωσε επίσης νέες συμβουλές σχετικά με την καταπολέμηση του greenwashing προς τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, προτρέποντάς τες να διασφαλίσουν ότι οι επενδυτές δεν παραπλανώνται από τη χρήση όρων όπως "βιώσιμος", "ESG" και "πράσινος" στα έγγραφα και τις στρατηγικές των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ωστόσο, το έργο αυτό έχει γίνει πιο περίπλοκο από το γεγονός ότι οι κανόνες που καλύπτουν τα προϊόντα ESG εξακολουθούν να εξελίσσονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι βασικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί για τον κανονισμό της ΕΕ για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ταξινομείται και πωλείται στους επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα διαβούλευση για να καθορίσει ποιες γνωστοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται από τα κεφάλαια που φέρουν όρους όπως "ESG", "βιώσιμο" ή "χαμηλών εκπομπών άνθρακα" στην ονομασία τους, αλλά η Hester Peirce, μία από τις επιτρόπους της SEC, έχει αντιταχθεί στις προτάσεις. Λέει ότι ο στόχος της SEC να βοηθήσει τους επενδυτές να συγκρίνουν την έκθεση στα αέρια του θερμοκηπίου μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θα λειτουργήσει, καθώς οι διαχειριστές θα επιλέγουν τα σημεία δεδομένων και τα μοντέλα που εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Αυτό, πιστεύει η Peirce, δεν θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη κατανομή κεφαλαίων ή σε μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου.

Παρόμοιες επικρίσεις σχετικά με το cherry picking (επιλεκτικότητα) των δεδομένων έχουν επίσης ασκηθεί στους τολμηρούς ισχυρισμούς κορυφαίων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν σε καθαρό μηδέν σε όλα τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια έως το 2050.

Συνολικά 273 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι συνολικά επιβλέπουν επενδύσεις αξίας 61,3 εκατ. δολαρίων, έχουν πλέον υπογράψει την πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers (ΝΖΑΜ), έναν συνασπισμό του κλάδου.

Τα μέλη της NZAM συμφώνησαν να θέσουν ενδιάμεσους στόχους για τη μείωση των εκπομπών μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, οι οποίοι θα είναι συνεπείς με τη μείωση κατά 50% της παραγωγής CO₂ που απαιτείται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Ωστόσο, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν κάποια ευελιξία στην ερμηνεία του τρόπου εφαρμογής του πλαισίου NZAM στις επιχειρήσεις τους, γεγονός που καθιστά τις μεταξύ τους συγκρίσεις πιο δύσκολες.

Η BlackRock εκτιμά ότι το ένα τέταρτο των περιουσιακών στοιχείων της που επενδύονται σε εταιρικούς και κρατικούς εκδότες είναι σήμερα ευθυγραμμισμένα με το net zero.

Η ανταγωνίστρια Vanguard αναφέρει ότι δεν μπορεί να συνδέσει στόχους καθαρού μηδενός με τους δείκτες παρακολούθησης των κεφαλαίων της, καθώς ο στόχος αυτός δεν είχε ενσωματωθεί στους αρχικούς στόχους των εν λόγω κεφαλαίων. Η Vanguard αναμένει ότι περίπου 145 δισ. δολάρια από τα 1,7 δισ. δολάρια ενεργά διαχειριζόμενα περιουσιακά στοιχεία της θα είναι ευθυγραμμισμένα με το καθαρό μηδέν έως το 2030.

Η State Street Global Advisors επέλεξε να συνδέσει στόχους καθαρού μηδενός με index trackers που έχουν ήδη κλιματικό στοιχείο ή που "μπορεί εύλογα να αναμένεται" να υιοθετήσουν κλιματικό στόχο.

Η Sasja Beslik, επικεφαλής επενδύσεων στην NextGen ESG Japan, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις βιώσιμες επενδύσεις, αναφέρει: "Οι δεσμεύσεις της NZAM είναι φιλοδοξίες και δεν έχουν καμία λεπτομέρεια που να εξηγεί πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της απαλλαγής από τον άνθρακα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια".

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν επίσης απογοητευτεί από την άρνηση της BlackRock, της Vanguard και της State Street να δεσμευτούν ότι θα τερματίσουν τις νέες επενδύσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων.

Μαζί, οι τρεις διαχειριστές κατέχουν μετοχές και ομόλογα αξίας σχεδόν 350 δισ. δολαρίων που έχουν εκδοθεί από 12 από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των Saudi Aramco, ExxonMobil, Chevron, BP, Shell και TotalEnergies - σύμφωνα με την Reclaim Finance, μια ομάδα εκστρατείας.

"Αυτοί οι διαχειριστές εξακολουθούν να επενδύουν δισεκατομμύρια σε εταιρείες των οποίων τα σχέδια επέκτασης των ορυκτών καυσίμων καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του στόχου της ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2050", λέει η Lara Cuvelier από την Reclaim Finance.

Υπό την επίθεση πολιτικών και περιβαλλοντολόγων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να εξισορροπήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ESG προς τους πελάτες τους και ταυτόχρονα να μην προκαλέσουν τις ρυθμιστικές αρχές φαίνεται ότι θα δυσκολέψουν.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ