ESG+Stories

RWE και Equinor σχεδιάζουν αγωγό υδρογόνου Νορβηγίας – Γερμανίας

Η στρατηγική Net-Zero του Βερολίνου. 
RWE και Equinor σχεδιάζουν αγωγό υδρογόνου Νορβηγίας – Γερμανίας

Η RWE AG και η Equinor AS δήλωσαν ότι θα κατασκευάσουν νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έτοιμους για υδρογόνο, καθώς και έναν αγωγό για την αποστολή του πράσινου καυσίμου στη Γερμανία από τη Νορβηγία.

.

Οι χώρες θα «επιταχύνουν τη δημιουργία μιας λειτουργικής αγοράς υδρογόνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre την περασμένη εβδομάδα στο Όσλο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Robert Habeck. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια βαθύτερη συνεργασία για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης βιομηχανίας.

Η κίνηση, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι μέρος μιας προσπάθειας της Γερμανίας να μειώσει τις εκπομπές της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να αποδεσμευτεί από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι πολιτικοί της ψάχνουν σε όλο τον κόσμο για εναλλακτικές προμήθειες ώστε να κρατήσουν τις επιχειρήσεις σε λειτουργία και τα νοικοκυριά ζεστά.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της RWE και της Equinor θα κατασκευαστούν στη Γερμανία με χωρητικότητα 3 GW και αρχικά θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, ανέφεραν οι εταιρείες. Θα είναι έτοιμοι γύρω στο 2028 και το 2029, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Anders Opedal.

Τα εργοστάσια που κινούνται με φυσικό αέριο θα αλλάξουν τα καύσιμα τους όταν υπάρχουν διαθέσιμοι όγκοι και τεχνολογία και θα πρέπει να βασίζονται πλήρως στο υδρογόνο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με την RWE.

«Για να σημειωθεί πρόοδος στη μετατροπή από ορυκτά καύσιμα σε υδρογόνο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ταχεία άνοδο της οικονομίας του υδρογόνου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, Markus Krebber. «Οι προγραμματισμένες επενδύσεις μας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο έτοιμους για υδρογόνο θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού σε έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα», όπως τόνισε.

Στρατηγική Net-Zero

Η Γερμανία θα χρειαστεί περισσότερες εγκαταστάσεις με φυσικό αέριο για να εγγυηθεί την ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή δικτύου BNetzA. Αυτό συμβαίνει καθώς η χώρα θέλει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 65% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990 και να τις εκμηδενίσει έως το 2045. Η Νορβηγία έχει θέσει παρόμοιους κλιματικούς στόχους και σχεδιάζει να κατασκευάσει υπεράκτια αιολικά πάρκα και μονάδες δέσμευσης άνθρακα.

Το προηγούμενο διάστημα οι δύο χώρες δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κατασκευής ενός αγωγού υδρογόνου που θα τις συνδέει. Το κόστος του εκτιμάται ότι είναι περίπου 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Equinor.

Ο αγωγός πιθανότατα θα μεταφέρει αρχικά μπλε υδρογόνο – το οποίο παράγεται με τη μετατροπή του φυσικού αερίου και τη δέσμευση του άνθρακα που εκπέμπεται – είπε ο Habeck, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν τελικά να τροφοδοτήσουν τον αγωγό και να του επιτρέψουν να πάρει πράσινο υδρογόνο, το οποίο κατασκευάζεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το σχέδιο θα βοηθήσει τη Γερμανία να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα στις δυτικές περιοχές έως το 2030, πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής, η ημερομηνία σταδιακής κατάργησης του άνθρακα από την κυβέρνηση είναι το 2038.

Αποθήκευση άνθρακα

Η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί περίπου 66 τεραβατώρες υδρογόνου μέχρι το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις της γερμανικής υπηρεσίας ενέργειας, γνωστής ως dena, και της EON SE. Η κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί να εισάγει άφθονο υδρογόνο για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Σύμφωνα με στοιχεία της πρωτοβουλίας European Hydrogen Backbone, η Νορβηγία έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 50 τεραβατώρες πράσινου υδρογόνου το 2030 και 150 τεραβατώρες έως το 2040, ενώ η δική της κατανάλωση πράσινου υδρογόνου είναι σχετικά χαμηλή.

Το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να δαπανήσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης καθαρής ενέργειας, το οποίο ενθαρρύνει τη χρήση τεχνολογίας δέσμευσης υδρογόνου και άνθρακα.

Η χώρα εξετάζει επιλογές για υπόγεια αποθήκευση άνθρακα ώστε να βοηθήσει να γίνουν πιο πράσινες βιομηχανίες όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και το τσιμέντο. Η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στη Γερμανία και μέχρι στιγμής έχει απαγορευτεί για εμπορική χρήση, κυρίως λόγω τοπικών αντιδράσεων.

Mε πληροφορίες από Newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ