ESG+Stories

Σε ταμπού μετατρέπεται το ESG στην Ιαπωνία

Τα νεοϊδρυθέντα αμοιβαία κεφάλαια ESG αποφεύγουν να αναγράφουν το «ESG» στην ονομασία τους.
Σε ταμπού μετατρέπεται το ESG στην Ιαπωνία

Τους τελευταίους πέντε μήνες, κανένα νέο αμοιβαίο κεφάλαιο δεν έχει βάλει το «ESG» στο όνομά του, στην Ιαπωνία. Τα προϊόντα εξακολουθούν να αυτοπροσδιορίζονται ως «πράσινα» ή «impact» ή «βιώσιμα», αλλά από τότε που ο Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών σηματοδότησε νέους κανονισμούς για τα αμοιβαία κεφάλαια με ετικέτα ESG, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τη συντομογραφία για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.

.

«Η FSA (Financial Services Agency) έχει προειδοποιήσει τους διαχειριστές κεφαλαίων για την παραπλάνηση των μεμονωμένων επενδυτών με τις ετικέτες ESG και τους ζητά να παρουσιάσουν συγκεκριμένους λόγους για τις μετοχές στις οποίες επενδύουν», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Shoko Shinoda, αναλυτής κεφαλαίων στην Rakuten Securities Inc. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι πιο προσεκτικοί».

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές εισάγουν περισσότερους κανόνες για να πατάξουν το «πράσινο ξέπλυμα» από τα αμοιβαία κεφάλαια που αυτοχαρακτηρίζονται ως ESG. Τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Χονγκ Κονγκ έχουν επιβάλει πρόσθετες απαιτήσεις γνωστοποίησης. Στην Ευρώπη, όπου η βιώσιμη επένδυση ρυθμίζεται πιο επίσημα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μόλις αρχίζουν να εξοικειώνονται με τους νέους κανόνες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση εκατοντάδων αμοιβαίων κεφαλαίων από την αυστηρότερη κατηγορία ESG σε μια λιγότερο αυστηρή.

Η FSA της Ιαπωνίας ξεκίνησε συζητήσεις σχετικά με τους κανόνες για τα αμοιβαία κεφάλαια ESG πέρυσι, αφού ένα δημοφιλές αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Morgan Stanley και πωλείται από τη Mizuho Financial Group Inc. τέθηκε υπό έλεγχο επειδή προσέφερε στους επενδυτές ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπό του. Η οικονομική εποπτική αρχή πρόκειται να εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές έως τον Μάρτιο.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει προσκολληθεί στην τρέλα των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ασία, είδε φέτος εκροές περίπου 426 εκατομμυρίων δολαρίων από αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια.

Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν υποχωρήσει σε περίπου 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια, από 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους, εξαιρουμένων των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, με βάση τα στοιχεία της Morningstar Inc.

Η μείωση του ενεργητικού οφείλεται στο ασθενέστερο γεν και στις υποτονικές επιδόσεις, καθώς τα περισσότερα από τα κεφάλαια επικεντρώνονται σε παγκόσμιες μετοχές και έχουν πληγεί από το ξεπούλημα των μετοχών φέτος, σύμφωνα με τον Hiroaki Sato, αναπληρωτή διευθυντή έρευνας διαχειριστών στην Ibbotson Associates Japan. Τα τρία μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού υπό διαχείριση ενεργητικού, έχουν υποχωρήσει φέτος κατά μέσο όρο 8,3%, σε σύγκριση με την πτώση του δείκτη Nikkei κατά 4,2%.

«Με τις ροές κεφαλαίων ESG να χάνουν τη δυναμική τους, δεν υπάρχουν κίνητρα για τις εταιρείες να δρομολογήσουν νέα κεφάλαια», δήλωσε ο Sato. Σύμφωνα με την Morningstar, μόλις 18 αμοιβαία κεφάλαια ESG ξεκίνησαν φέτος, σε σύγκριση με 56 την ίδια περίοδο πέρυσι. Το τελευταίο αμοιβαίο κεφάλαιο που χρησιμοποιεί την ετικέτα ESG -- το ESG Gold Capital AM -- ξεκίνησε στις 20 Μαΐου.

Ενώ η επιφυλακτικότητα της FSA έχει παγώσει την έκρηξη των ESG, οι αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιοποίηση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση περισσότερων ροών, δήλωσε ο Shinoda.

«Οι ιδιώτες επενδυτές ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις ESG και τις επενδύσεις αντίκτυπου», δήλωσε η ίδια. «Αυτό που αναζητούν είναι περισσότερη διαφάνεια, γιατί οι διαχειριστές κεφαλαίων επιλέγουν τις μετοχές που επιλέγουν. Αυτό θα βοηθήσει πολύ». 

Η Resona Asset Management Co. θα προωθήσει ένα νέο αμοιβαίο κεφάλαιο με την ονομασία ESG αυτόν τον μήνα, τερματίζοντας την πεντάμηνη ξηρασία.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ