ESG+Stories

Στα 3,87 δισ. ευρώ η αξία των πράσινων ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Στα 3,87 δισ. ευρώ η αξία των πράσινων ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις

Τα 3,87 δισ. ευρώ φτάνει η αξία των πράσινων ομολόγων που έχουν εκδοθεί από ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προχώρησε στην παραγωγή νέων στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τις εκδόσεις χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης από κατοίκους εσωτερικού.

.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 έχουν εκδοθεί χρεόγραφα βιώσιμης χρηματοδότησης συνολικής αξίας 3,875 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 2,3 δισ. έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις, το 1 δισ. ευρώ από τράπεζες και περίπου 450 εκατ. ευρώ από επενδυτικούς οργανισμούς.  

Τα περίπου 2,3 δισ. ευρώ αφορούν πράσινα ομόλογα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων και τα υπόλοιπα 1,57 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα συνδεδεμένα με ρήτρα αειφορίας, οι εκδότες των οποίων δεσμεύονται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε θέματα βιωσιμότητας, χωρίς όμως να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των εσόδων της έκδοσης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά το ποσοστό των πράσινων ομολόγων, σε όρους αξίας, παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με το σύνολο των συνολικών εκδόσεων χρεογράφων από τον Δεκέμβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2023 και συγκεκριμένα μόλις 3,1%. Στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις όμως φτάνουν το 49,7%. 

Τι μετράει η ΤτΕ 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά τη δημοσίευση μηνιαίων στατιστικών στοιχείων για εκδόσεις χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης από κατοίκους εσωτερικού. Συναφή στοιχεία δημοσιεύει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το σύνολο των χωρών της ζώνης του ευρώ,  ως μέρος του σχεδίου δράσης της για την ενσωμάτωση παραμέτρων σχετικών με την κλιματική αλλαγή στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της. 

Στα χρεόγραφα βιώσιμης χρηματοδότησης περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες, κατ’ αντιστοιχία με την πρακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ: 

  • πράσινα χρεόγραφα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων, 
  • κοινωνικά χρεόγραφα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση κοινωνικών έργων, 
  • χρεόγραφα αειφορίας, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων και κοινωνικών έργων συνδυαστικά, 
  • χρεόγραφα συνδεδεμένα με ρήτρα αειφορίας, οι εκδότες των οποίων δεσμεύονται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε θέματα βιωσιμότητας, χωρίς όμως να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των εσόδων της έκδοσης. 

Η πληροφόρηση παρέχεται με διάκριση των εκδόσεων ανά τομέα οικονομίας και ανά κατηγορία χρεογράφου. Τα στοιχεία καταχωρούνται στην ονομαστική αξία έκδοσης και αφορούν ανεξόφλητα υπόλοιπα στο τέλος κάθε περιόδου. Παράλληλα, παρέχεται πληροφόρηση αναφορικά με το ύψος των εκδόσεων χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης ως ποσοστό επί των συνολικών εκδόσεων χρεογράφων από κατοίκους εσωτερικού, ανά τομέα οικονομίας.

Πειραματικά δεδομένα 

Η ΤτΕ σημειώνει πως ο χαρακτηρισμός της κατηγορίας χρεογράφου βιώσιμης χρηματοδότησης δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κατηγοριοποίηση εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δημοσιευμένα έγγραφα των ίδιων των εκδοτών με βάση την προαναφερθείσα μεθοδολογία που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ. 

Και διευκρινίζει πως ο χαρακτηρισμός της κατηγορίας χρεογράφου βιώσιμης χρηματοδότησης δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κατηγοριοποίηση εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δημοσιευμένα έγγραφα των ίδιων των εκδοτών με βάση την μεθοδολογία που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ. 

Πηγή: moneyreview.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ