ESG+Stories

ΤΑ ΗΑΕ διοργανώτρια χώρα της COP28 ξοδεύει $1 δισ. το μήνα για ορυκτά

Η COP28, που θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες διασκέψεις για το κλίμα μετά τη συμφωνία-ορόσημο του 2015 στο Παρίσι, θα δει τους παγκόσμιους ηγέτες να συγκεντρώνονται για να συζητήσουν πώς θα σημειωθεί πρόοδος στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.
ΤΑ ΗΑΕ διοργανώτρια χώρα της COP28 ξοδεύει $1 δισ. το μήνα για ορυκτά

Ο πετρελαϊκός γίγαντας των Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνAdnoc, που διοικείται από τον πρόεδρο της διάσκεψης για το κλίμα COP28, παρά τη δέσμευσή του για έργα απαλλαγής από τον άνθρακα, αναμένεται να δαπανά πάνω από 1 δισ. δολάρια κάθε μήνα αυτήν τη δεκαετία για τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με νέα ανάλυση της διεθνούς ΜΚΟ Global Witness.

.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Adnoc, η οποία έγινε πρόσφατα η πρώτη μεταξύ των ομολόγων της που προχώρησε στην επίσπευση της φιλοδοξίας της για μηδενική κατανάλωση μέχρι το 2045, αμφισβητεί την ανάλυση της Global Witness και λέει ότι οι υποθέσεις που έγιναν είναι ανακριβείς.

Έρχεται εν όψει της συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα, με το Ντουμπάι να έχει οριστεί να φιλοξενήσει την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου. Η COP28, που θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες διασκέψεις για το κλίμα μετά τη συμφωνία-ορόσημο του 2015 στο Παρίσι, θα δει τους παγκόσμιους ηγέτες να συγκεντρώνονται για να συζητήσουν πώς θα σημειωθεί πρόοδος στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

Το πρόσωπο που επιβλέπει τις συνομιλίες, ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Adnoc, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Η θέση του τόσο ως προέδρου της COP28, όσο και ως διευθύνοντος συμβούλου της Adnoc προκάλεσε δυσαρέσκεια στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και στους νομοθέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, αν και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης υπερασπίστηκαν έκτοτε τον διορισμό του

Η ανάλυση της Global Witness, που δόθηκε αποκλειστικά στο CNBC, διαπίστωσε ότι η Adnoc σχεδιάζει να δαπανήσει κατά μέσο όρο 1,14 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα μόνο για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τώρα έως το 2030 -το ίδιο έτος κατά το οποίο ο ΟΗΕ λέει ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 45% για να αποφύγει την παγκόσμια καταστροφή.

Αυτό σημαίνει ότι η Adnoc προβλέπεται να δαπανήσει σχεδόν επτά φορές περισσότερα για ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030 απ’ ό,τι για έργα «λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Μέχρι το 2050, το έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία πρέπει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές, η Adnoc προβλέπεται να έχει επενδύσει 387 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η καύση ορυκτών καυσίμων είναι η κύρια αιτία της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Εκπρόσωπος της Adnoc δήλωσε στο CNBC: «Η ανάλυση και οι παραδοχές που έγιναν σχετικά με το πρόγραμμα κεφαλαιακών δαπανών της Adnoc πέραν του τρέχοντος πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας (2023-2027) είναι κερδοσκοπικές και, ως εκ τούτου, εσφαλμένες».

Ο ενεργειακός όμιλος του Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ότι θα διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε «λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα» έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και έργα εξηλεκτρισμού.

Η Global Witness κατέληξε στις προβλέψεις της αναλύοντας τις προβλεπόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες της Adnoc για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες έρευνας και τις λειτουργικές δαπάνες για την περίοδο από το 2023 έως το 2050. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων UCube της Rystad Energy.

Τα δεδομένα της Rystad δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως και αναφέρονται από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και διεθνείς οργανισμούς.

«Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων αρέσκονται να αναδεικνύουν τα “πράσινα” διαπιστευτήριά τους, αλλά σπάνια λένε δυνατά το σιωπηλό μέρος: ότι συνεχίζουν να ρίχνουν οφθαλμοφανή ποσά στο ίδιο παλιό ρυπογόνο πετρέλαιο και φυσικό αέριο που επιταχύνει την κλιματική κρίση», δήλωσε ο Patrick Galey, ανώτερος ερευνητής της Global Witness.

«Το πώς μπορεί να περιμένει ο Αλ Τζαμπέρ να κάνει διαλέξεις σε άλλα έθνη για την ανάγκη απεξάρτησης από τον άνθρακα και να τον παίρνουν στα σοβαρά είναι απορίας άξιον, ενώ συνεχίζει να παρέχει πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απ’ ό,τι στις ανανεώσιμες εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.

«Είναι ένα αφεντικό των ορυκτών καυσίμων, απλά και καθαρά, λέγοντας το ένα πράγμα, ενώ η εταιρεία του κάνει το άλλο», δήλωσε ο Galey.

Ο Αλ Τζαμπέρ ήταν ο ιδρυτής διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar του Άμπου Ντάμπι, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως και έχει επενδύσει ή έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μιλώντας νωρίτερα φέτος, ο Αλ Τζαμπέρ δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητα για τη σύνοδο κορυφής COP28 θα είναι να διατηρηθεί ζωντανός ο αγώνας για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Συμφωνία του Παρισιού έχει στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε «πολύ κάτω» από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και τη συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Πέρα από το κρίσιμο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, γίνεται πιο πιθανό ότι μικρές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής στη Γη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας λέει ότι καμία νέα ανάπτυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα δεν είναι συμβατή με τον στόχο της συγκράτησης της παγκόσμιας θέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Απαντώντας σε αίτημα του CNBC, εκπρόσωπος της Adnoc δήλωσε ότι η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός διευρύνεται. «Όλα τα τρέχοντα σενάρια ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των σεναρίων του ΙΕΑ, δείχνουν ότι κάποιο επίπεδο πετρελαίου και φυσικού αερίου θα χρειαστεί στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό, εκτός από την επιτάχυνση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ενεργειακές λύσεις με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να εξετάσουμε τις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μειώσουμε περαιτέρω την έντασή τους, ώστε να καταστεί δυνατή μια δίκαιη, ισότιμη, ομαλή και υπεύθυνη ενεργειακή μετάβαση. Αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθεί η Adnoc», πρόσθεσαν.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα στοιχεία για τις εκπομπές του 2022 επιβεβαίωσαν ότι ο ενεργειακός όμιλος είναι ένας από τους παραγωγούς με τη μικρότερη ένταση άνθρακα παγκοσμίως. Η εταιρεία θα επιδιώξει να μειώσει περαιτέρω την ένταση άνθρακα κατά 25% και να στοχεύσει σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές μεθανίου έως το 2030, πρόσθεσαν.

«Καθώς μειώνουμε τις εκπομπές μας, αυξάνουμε επίσης τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις μηδενικές πηγές ενέργειας άνθρακα, όπως το υδρογόνο για τους πελάτες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Μια ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο από την Global Witness και την Oil Change International διαπίστωσε ότι 20 από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο προβλέπεται να δαπανήσουν 932 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τότε η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom εκτιμήθηκε ότι θα δαπανήσει τα περισσότερα για έργα ανάπτυξης και εξερεύνησης ορυκτών καυσίμων έως το 2030 (139 δισ. δολάρια), ακολουθούμενη από τις αμερικανικές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil (84 δισ. δολάρια) και Chevron (67 δισ. δολάρια).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ