ESG+Stories

STORIES

Το αλουμίνιο και ο χαλκός στην αιχμή του δόρατος για την δράση κατά της κλιματικής αλλαγής 

Το αλουμίνιο και ο χαλκός στην αιχμή του δόρατος για την δράση κατά της κλιματικής αλλαγής 

Η Ελβαλχαλκόρ  (ElvalHalcor) βλέπει τις ευκαιρίες που προσφέρουν στη δραστηριότητά της οι νέες τάσεις για κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική ουδετερότητα και μέσα από επενδύσεις ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης στην παραγωγή χαλκού και αλουμινίου.

Σε μια περίοδο που η δράση κατά της κλιματική αλλαγής είναι επιτακτική η  Ελβαλχαλκόρ  δράττεται της ευκαιρίας να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα μέσα από επενδύσεις τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας όσο και στο ESG. 

Με μότο «Forward faster- Επιταχύνοντας για ένα βιώσιμο αύριο», η ElvalHalcor  με τις στρατηγικές της επενδύσεις και τις  συνέργειες που επιτυγχάνουν οι τομείς του αλουμινίου και χαλκού και οι θυγατρικές της, έχει τοποθετηθεί έγκαιρα για να καλύψει τη δυναμικά αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού, τώρα που η ζήτηση της τους αυξάνονται κατακόρυφα καθώς αποτελούν υλικά που είναι 100% αέναα ανακυκλώσιμα.

Ελβαλχαλκορ

Η βιομηχανία αλουμινίου και χαλκού ακολουθεί τα διεθνή Macro Trends που πηγάζουν από τη μετάβαση στην  κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια και πώς θα μπορούσε διαφορετικά άλλωστε καθώς το αλουμίνιο και ο χαλκός  αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και  μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους.

Ο Νίκος Καραμπατέας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Elval δήλωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελβαλχαλκόρ  στα Οινόφυτα, «Λόγω της τάσης της κυκλικής οικονομίας είναι ο λόγος που επιλέγει το αλουμίνιο οι βιομηχανίες καθώς είναι ελαφρύ, αντιστέκεται στη διάβρωση και είναι αέναα ανακυκλώσιμο». Το αλουμίνιο βρίσκει εφαρμογή από τις συσκευασίες τρόφιμων και τα αναψυκτικά μέχρι την αεροναυπηγική και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. 

Καραμπατέας
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Elval, Νίκος Καραμπατέας.

«Αν το 1% της παγκόσμιας αγοράς παραγωγής πλαστικού γυρίσει στο αλουμίνιο θα πρέπει να παράγονται άλλοι 300.000 τόνοι αλουμινίου το χρόνο» σχολιάζει ο ίδιος, και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη βιομηχανία του αλουμινίου. Για αυτή την απότομη αύξηση ζήτησης η ElvalHalcor είναι προετοιμασμένη καθώς έχει επενδύσει για την αύξηση της παραγωγικότητάς της. Πιο συγκεκριμένα ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Σπύρος Κοκκόλης περιέγραψε τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η οποία μέχρι πρόσφατα έφτανε τις 300 χιλιάδες τόνους. Πέρυσι με την εγκατάσταση του νέου θερμού έλαστρου, η δυναμικότητα αυξήθηκε στις 360 χιλιάδες τόνους. Με το νέο διετές όμως επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το νέο ψυχρό έλαστρο και τη νέα γραμμή βαφής, θα αυξήσουν τη δυναμικότητα στις 520 χιλιάδες τόνους μέχρι το 2023. 

Βιώσιμη λειτουργία και στρατηγική

Η Ελβαλχαλκόρ δίνει μεγάλη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη για αυτό το λόγο πραγματοποιεί ανακύκλωση του αλουμινίου και του χαλκού, το οποίο αγοράζει πίσω από τους πελάτες της. Παράλληλα διατηρεί μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση επεξεργασίας υδατικών βιομηχανικών αποβλήτων και διαθέτει ομάδα για τη συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο των περιβαλλοντικών παραμέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως διαθέτει σύγχρονο σύστημα ανάκτησης ελαίων αποβλήτων, έλασης και διαλυτών και ως όμιλος επιδιώκει τη συνεχής βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και προσπαθεί ουσιαστικά για τη μείωση των στερεών αποβλήτων προς διάθεση. 

Ευκαιρίες ανάπτυξης

Μοχλοί ανάπτυξης για την εταιρεία αποτελούν τα νέα mega trends για την κυκλική οικονομία, τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και η αστικοποίηση. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανάφερε ο κ. Καραμπατέας στην κυκλική οικονομία οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την εταιρεία είναι η αντικατάσταση του πλαστικού και η βιώσιμη συσκευασία καθώς τόσο το αλουμίνιο όσο και ο χαλκός είναι ανακυκλώσιμα προϊόντα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.   Στη μετάβαση της κλιματικής αλλαγής δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία στη βιομηχανία καθώς τα δύο αυτά μέταλλα είναι βασικά για τη κατασκευή έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και στη βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης. Για το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα χαλκού για καλώδια, ενώ και η ηλεκτροκίνηση. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων, Πάνος Λώλος, αναμένεται να αυξήσει τη χρήση κραμάτων χαλκού στα νέα αυτοκίνητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα χρησιμοποιείται έως και 4 φορές περισσότερος χαλκός σε σχέση με τα συμβατικά.

Λώλος
Ο γενικός διευθυντής του τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων, Πάνος Λώλος.

Αναφορικά με το τρίτο trend, αυτό της αστικοποίησης, η ευκαιρία για τη μεταλλουργία αποτελεί η τάση για βιώσιμα και έξυπνα κτίρια, η υψηλή ενεργειακή απόδοση των κατασκευών και η ψηφιοποίηση όπου και εκεί το αλουμίνιο και ο χαλκός παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Προτεραιότητα το ESG

Η εταιρεία, ως εισηγημένη έχει συμπεριληφθεί στον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ATHEX ESG και όχι τυχαία αφού επενδύει ετησίως 10 εκατ. ευρώ στο ESG. Το ESG αποτελεί προτεραιότητα για την  εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το Περιβάλλον η εταιρεία παράγει βιώσιμα προϊόντα που προωθούν την κυκλική οικονομία και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και εφαρμόζουν υπεύθυνες πρακτικές και προληπτικές ενέργειες. Αναφορικά με τη Κοινωνία η εταιρεία μεριμνά για ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, δίνει σημασία στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων και στηρίζει έμπρακτα την  τοπική κοινωνία. Όσο αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση η Ελβαλχαλκόρ  προωθεί υπεύθυνες πρακτικές επιχειρηματικότητας και δίνει έμφαση στην προστασία προσωπικών δεδομένων.

Elvalchalcor

Με λίγα λόγια…

Οι προοπτικές των προϊόντων έλασης αλουμινίου:

  • Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση αλουμινίου έναντι άλλων υλικών.
  • Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025 *.
  •  Η Elval έχει ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές όπως η συσκευασία, οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι βιομηχανικές εφαρμογές και η θέρμανση – ψύξη - κλιματισμός (HVAC&R). Επικεντρώνεται στρατηγικά στους κλάδους συσκευασίας και  μεταφορών που αποτελούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
  • Συσκευασία:

o    Η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030*. 
o    Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.**

  •  Αυτοκινητοβιομηχανία:

o    Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023*.
περαιτέρω επενδύσεις και μελλοντική ανάπτυξη.

Ελβαλ

Οι προοπτικές των προϊόντων Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων:

  • Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία  αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R. 
  • Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού
  • Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού
  • Χαρακτηριστικά: η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, προβλέπεται ότι θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης κατά 30% για ταινίες χαλκού.
  • Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και 4 φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.
  • Εκτός  της απευθείας χρήσης του χαλκού αλλά και των κραμάτων αυτού στα οχήματα, θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση για την  χρήση του, στις υποδομές των πόλεων και οδικού δικτύου, οι οποίες χρειάζονται για επαναφόρτιση μπαταριών αλλά και για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών οδεύοντας  προς την τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης. 

χαλκορ