ESG+Stories

STORIES

Coca Cola στην Ελλάδα: Το πρόγραμμα «Zero Drop» επεκτείνεται στην Κρήτη

Coca Cola στην Ελλάδα: Το πρόγραμμα «Zero Drop» επεκτείνεται στην Κρήτη

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων μετά την Φολέγανδρο ξεκίνησε και στην Κρήτη με σημαντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής ενώ αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές εντός του 2023.

Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Coca Cola στην Ελλάδα στο εργοστάσιο που λειτουργεί στο Ηράκλειο Κρήτης ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος «Zero Drop» που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation.

«Η συμβολή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη περνάει και μέσα από την ορθή χρήση του νερού. Από τη μία μειώνουμε την ποσότητα που χρησιμοποιούμε και από την άλλη ελέγχουμε την ποιότητα του νερού που αποβάλλεται από τις εγκαταστάσεις μας. Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε επιτύχει μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 50%» σημείωσε η Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, Μαρία Αναργύρου- Νίκολιτς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η εταιρεία έχε παρουσία στο νησί 35 χρόνια και παράγει προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και μειώνει καθημερινά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μέσα από τη σωστή χρήση των πόρων. Στο εργοστάσιο εργάζονται 110 άτομα, ενώ τα προϊόντα που παράγονται στη συγκεκριμένη μονάδα διατίθενται στην αγορά της Κρήτης.

 Η σημασία του προγράμματος στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς το νησί αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ηρακλείου, η  Κρήτη θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις αν δεν ληφθούν σύντομα αυστηρά μέτρα. «Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο τουρισμός θα διπλασιαστεί. Από 5,5 εκατ. Τουρίστες που υποδεχόμαστε σήμερα θα φτάσουμε και θα ξεπεράσουμε τους 10 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο νερό, καλύτερη διαχείριση και καλύτερη ποιότητα. Αλλιώς θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Για αυτό πρωτοβουλίες σαν αυτή της Coca Cola είναι αξιέπαινες και παραδείγματα προς μίμηση» δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής, Coca-Cola Hellas, δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα ‘Zero Drop’ μας ταξιδεύει φέτος στην Κρήτη, έναν τόπο αγαπημένο για εμάς με στόχο να εξοικονομήσουμε περισσότερο νερό για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αναγνωρίζοντας την αξία του νερού για τον τόπο μας και θέλοντας να παρέχουμε βιώσιμες λύσεις, εδώ και 17 χρόνια, σε συνεργασία με την Global Water Partnership Mediterranean και με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, έχουν υλοποιηθεί έργα προστασίας, διαφύλαξης και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις. Προγράμματα όπως το ‘Zero Drop’ έρχονται να βοηθήσουν στο ζήτημα της λειψυδρίας με λύσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις προκλήσεις κάθε τόπου, δημιουργώντας απτά οφέλη για την ίδια την κοινωνία και τους ανθρώπους της».

coca cola
Από αριστερά: Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Cola-Cola Hellas, Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, Γεώργιος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Βαγγέλης Κωνσταντιανός, Εκτελεστικός Γραμματέας του Global Water Partnership – Mediterranean

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα βασίζεται σε επτά πυλώνες. Πιο συγκεκριμένα, στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων  λίτρων νερού με τεχνικές παρεμβάσεις, στην εξοικονόμηση ενέργειας με οικονομικά οφέλη για τον Δήμο Ηρακλείου, στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, στη διάχυση βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση του νερού, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην αλλαγή στάσης και τέλος στην εκπαίδευση της νέας γενιάς με βιωματική προσέγγιση.

Ήδη στα πλαίσια του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με επίκεντρο την εξοικονόμηση νερού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Αναλυτικότερα, με τη χρηματοδότηση και της Coca-Cola Τρία Έψιλον και σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκαν έργα υποδομής, με στόχο την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στις κοινότητες του Προφήτη Ηλία και Βουτών, με τα οποία εξοικονομούνται και «επιστρέφονται» στις τοπικές κοινωνίες εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.

Οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα είναι χιλιάδες αγρότες από τις τεχνικές παρεμβάσεις, το σύνολο των νοικοκυριών του Δήμου Ηρακλείου μέσω ενημέρωσης για καλές πρακτικές διαχείρισης νερού και ένας μεγάλος αριθμός μαθητών μέσω δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το νερό.

coca cola
Κατά την ξενάγηση στην μονάδα του εργοστασίου στην Κρήτη

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιήθηκαν επίσης δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων για αγρότες σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Δημοτικού, με επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα καταστήματα Χαλκιαδάκη στηρίζει την εκπαίδευση των μαθητών του Ηρακλείου γύρω από την ορθή διαχείριση του νερού και την σημασία της προστασίας αυτού του τόσο σημαντικού αγαθού. Για το σκοπό αυτό η GWP-Med θα δημιουργήσει ειδικά επιμορφωτικά επιτραπέζια παιχνίδια που θα μοιραστούν στα σχολεία του Δήμου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενισχύοντας το έργο των δασκάλων της περιοχής.

Το Zero Drop εξοικονομεί 10 εκατ. λίτρα νερού ετησίως στη Φολέγανδρο

Το ταξίδι του προγράμματος «Zero Drop» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 από τη Φολέγανδρο, με στόχο η Φολέγανδρος να καταστεί το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικές απώλειες νερού, καθώς χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση περισσότερων από 10 εκατ. λίτρων νερού ετησίως και ενισχύεται σημαντικά η υδατική επάρκεια του νησιού, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων και αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς και μέσω εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων για τους 800 κατοίκους, τους χιλιάδες επισκέπτες και τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας.

Η πρώτη φάση του προγράμματος περιέλαβε έργα γεώτρησης θαλασσινού νερού για τη βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και η δεύτερη φάση αφορά σε έργα διασύνδεσης και διασωλήνωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύοντας την υδατική επάρκεια της Φολεγάνδρου κατά 63% και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κάλυψη του κενού μεταξύ ζήτησης και παροχής νερού στο νησί, ειδικά τους θερινούς μήνες, που οδήγησε σε διακοπές στην υδροδότηση μέχρι και το καλοκαίρι του 2021.

Παράλληλα, υλοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις στις Κυκλάδες, ενώ αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για επαγγελματίες του τουριστικού τομέα ως προς την ορθή χρήση του νερού, με τους συνολικούς ωφελούμενους να φτάνουν τα 1.200 άτομα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε δωρεά στον Δήμο Φολεγάνδρου 6 υδροπάνελ, ενός καινοτόμου προϊόντος που αξιοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να παράξει πόσιμο νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Τα υδροπάνελ, που εισάγονται στην Ελλάδα από τον πάροχο τεχνολογίας του προγράμματος, Idator, χρησιμοποιούν συμπυκνωτές υδρατμών για να μετατρέψουν την ατμοσφαιρική υγρασία σε πόσιμο νερό, με αποκλειστική χρήση ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας.

coca cola