Η κα Ειρήνη Ιακωβίδου, Διευθύντρια Ρύθμισης και Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Προστασίας Καταναλωτών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δηλώνει στο energypress, ότι είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πολλά νέα κορίτσια με διαφορετικές σπουδές θέλουν να δουλέψουν στον τομέα της ενέργειας, διεκδικώντας ισότιμους ρόλους στην αγορά εργασίας.
Η ίδια τάσσεται υπέρ της ισορροπίας, τονίζοντας πως θα πρέπει να δίνονται τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες οι ίδιες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.
Ποια βήματα σας οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια;
Σπούδασα οικονομικά, λογιστική και χρηματοοικονομικά, οπότε ο αρχικός μου στόχος ήταν να εργαστώ εταιρείες αυτού του τομέα. Αφού εργάστηκα στην KPMG στο Λονδίνο, γύρισα στην Αθήνα και εργάστηκα στην ΟΤΕ International Investments, μία θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ η οποία διαχειριζόταν τις διεθνείς επενδύσεις του.
Ο τομέας της ενέργειας τότε μόλις αναπτυσσόταν στην Ελλάδα και ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση να δουλέψει κάποιος σε αυτόν. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε προσελκύσει πολλούς νέους επιστήμονες και ήταν «the place to be». Λόγω της εμπειρίας μου στα διεθνή θέματα, προσλήφθηκα στη Διεύθυνση Διεθνών Θεμάτων της ΡΑΕ προκειμένου να διαχειριστώ την επικοινωνία και το reporting της ΡΑΕ προς τους διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, CEER) αλλά και να συνεισφέρω στη ανάπτυξη της «Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας» που σήμερα θεωρούμε δεδομένη. Εν συνεχεία, ασχολήθηκα με την εποπτεία των ενοποιημένων (τότε) αγορών φυσικού αερίου και μετά με την απελευθέρωση αυτών και την προετοιμασία του ρυθμιστικού πλαισίου για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Μετά την απελευθέρωση της αγοράς ασχολήθηκα με τη ρύθμιση των υποδομών φυσικού αερίου και πλέον ασχολούμαι με τη ρύθμιση και εποπτεία των λιανικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Πλέον ο τομέας της ενέργειας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την επαγγελματική μου ζωή, είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τομέας, με πολλή “ενέργεια” που δημιουργεί συνεχόμενες προκλήσεις για όσους βρίσκονται στον χώρο αυτό, ειδικά σήμερα, την περίοδο δηλαδή της ενεργειακής μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών ρύπων και της παράλληλης ενεργειακής κρίσης. Καθημερινά έχουμε προκλήσεις και καθημερινά μαθαίνουμε πολλά.
Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Που οφείλεται αυτό;
Αυτό που αναφέρετε ίσχυε στο παρελθόν για λόγους κυρίως που οφείλονται στη φύση και τις απαιτήσεις του τομέα που συνδεόταν με βαριές εργασίες ή επαγγελματικά ταξίδια για πολλές μέρες. Στο παρελθόν οι εταιρείες ήταν λιγότερο πρόθυμες να προσφέρουν ρόλους αυξημένης ευθύνης σε γυναίκες, ωστόσο αυτό έχει αλλάξει πια.
Πλέον, εκτός από το γεγονός ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πολλά νέα κορίτσια με διαφορετικές σπουδές θέλουν να δουλέψουν στον τομέα της ενέργειας. Γυναίκες μηχανικοί, οικονομολόγοι, δικηγόροι σπουδάζουν σε σχολές σχετικές με τον τομέα της ενέργειας και βάζουν ως στόχο να ενταχθούν σε αυτόν τον τομέα. Θεωρώ ότι σήμερα οι γυναίκες διεκδικούν ισότιμους ρόλους στην αγορά ενέργειας. Ο χώρος της ενέργειας είναι ένας χώρος απαιτητικός και οι γυναίκες που δουλεύουν σε αυτόν πρέπει είναι απίστευτα αποτελεσματικές.
Είναι στα χέρια μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε αυτές τις γυναίκες να εξελιχθούν και να διαπρέψουν στον τομέα της ενέργειας. Πιστεύω ότι οι εταιρείες στον χώρο της ενέργειας θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξήσουν τη συμμετοχή και το ποσοστό των γυναικών στη σύνθεσή τους.
Ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το φύλλο παίζει (…ή δεν παίζει) ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη;
Στην δική μου περίπτωση δεν έχει παίξει ρόλο το φύλο στην επαγγελματική εξέλιξη. Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πάντα υπήρχαν ίσες ευκαιρίες σε άντρες και γυναίκες συναδέλφους να λάβουν μία θέση ευθύνης και να εξελιχθούν επαγγελματικά. Θεωρώ ότι το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές εταιρείες στον χώρο. Αναγνωρίζω όμως ότι υπάρχει χώρος βελτίωσης.
Οι γυναίκες διαθέτουμε αναλυτική σκέψη, ικανότητες διαπραγμάτευσης, αποτελεσματικότητα, εργατικότητα και πολλές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την καριέρα στον τομέα της ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαι υπέρ της ισορροπίας. Όπως σε κάθε τομέα της ζωής έτσι και στον τομέα της ενέργειας, θα πρέπει να υπάρχουν και άντρες και γυναίκες και να δίνονται και στους δύο οι ίδιες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.
Ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον προς το καλύτερο;
Είναι πολύ θετικό ότι διεθνείς εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα στον τομέα της Ενέργειας τοποθετούν γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και μάλιστα στη νούμερο ένα θέση ευθύνης. Επίσης, το γεγονός ότι η Γενική Γραμματέας Ενέργειας είναι σήμερα γυναίκα είναι άλλο ένα γεγονός που δείχνει ότι τα πράγματα προχωράνε προς το καλύτερο και οι γυναίκες πλέον μπορούν να διεκδικήσουν υψηλές θέσεις.
Who is who
Η Ειρήνη Ιακωβίδου γεννήθηκε στην Αγγλία. Είναι απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Warwick και μεταπτυχιακού στα Χρηματοοικονομικά από το London School of Economics and Political Science.
Σήμερα δραστηριοποιείται στον τομέα ενέργειας με εξειδίκευση στη ρύθμιση των ενεργειακών αγορών. Είναι Διευθύντρια Ρύθμισης και Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Προστασίας Καταναλωτών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έχει εργαστεί επίσης για τη δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου υποδομών φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό της, το δευτερογενές ρυθμιστικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη τη Μελίνα (16 ετών) και έναν γιο τον Θοδωρή (15 ετών).