ESG+Stories

STORIES

Emfasis: Οι άνθρωποι πίσω από τα χαμόγελα των αστέγων

Emfasis: Οι άνθρωποι πίσω από τα χαμόγελα των αστέγων

Άστεγος: Μία λέξη που δεν αποτιμά στην ουσία όλες τις μορφές και κατηγορίες που κρύβονται πίσω από αυτή. Στην Emfasis Non-Profit η οποία βρίσκεται στο πεδίο 10 χρόνια δεν κάνουν διακρίσεις στις μορφές αστεγίας  προκειμένου να προσφέρουν και ανακουφίσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Αυτό που διαφοροποιεί την Emfasis Non-Profit απ’ άλλες οργανώσεις που εστιάζουν σε άστεγους συνανθρώπους μας είναι ότι η προσφορά τους δεν περιορίζεται σ’ έναν συγκεκριμένο μέσο, όπως για παράδειγμα η σίτιση, αλλά πρωταρχικός τους σκοπός είναι να πλησιάσουν εκείνους που δεν πηγαίνουν (ή δεν είναι έτοιμοι) να ζητήσουν βοήθεια, κάνοντας την πρώτη κίνηση να τους συναντήσουν στο περιβάλλον τους, σεβόμενοι πάντα τους όρους και τις συνθήκες των ανθρώπων. Αυτό στην ουσία συνιστά και το streetworking που χαρακτηρίζει και την Emfasis Non-Profit.

«Σεβόμενοι την ελευθερία της επιλογής κάθε συνανθρώπου μας και την αξιοπρέπεια τους, δείχνουμε την παρουσία μας διακριτικά ώστε μόλις νιώσουν έτοιμοι για παροχή βοηθείας να μην διστάσουν να την ζητήσουν» θα πει ο Βαγγέλης, μέλος του βασικού πυρήνα της ομάδας, μιλώντας στο ESG+ Stories.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Emfasis Non-Profit, ιδρύθηκε το 2013 και μέχρι σήμερα στηρίζει και ενδυναμώνει συνανθρώπους που βιώνουν πολλαπλές μορφές αστεγίας, χρόνια ανέργους, οικογένειες σε ακραία φτώχεια, κοινωνικά ευάλωτους, κοινωνικά αποκλεισμένους ηλικιωμένους και συνανθρώπους σε κίνδυνο επικείμενης αστεγίας η σε επισφαλή στέγη.

Η δράση της Emfasis Non-Profit βασίζεται στις αρχές του Social Streetwork (της Κοινωνικής Εργασίας στον δρόμο) και σκοπός είναι η ανακούφιση του άστεγου πληθυσμού, η πρόληψη αστεγίας και η αντιμετώπιση της επικείμενης αστεγίας. Πρακτικά, παρέχει ανθρωπιστική, συμβουλευτική και οικογενειακή στήριξη και σχεδιάζει και υλοποιεί εξατομικευμένα προγράμματα συνολικής αντιμετώπισης των αναγκών ανθρώπων, που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή αστεγίας ή βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου ή σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ελιν

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, 742.235 νοικοκυριά σε σύνολο 4.049.102 νοικοκυριών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Παράλληλα, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ορισμό, ανέρχεται στο 26,3% του πληθυσμού της χώρας (2.722.000 άτομα) το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 (28,3%).

Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αστέγων, καθώς στην Ελλάδα δεν καταγράφονται, αλλά η αστεγία στη χώρα μας αποτελεί σημαντικό κοινωνικό ζήτημα και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αστεγία επηρεάζει πάνω από 20.000 άτομα μόνο στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει διεθνώς κοινώς αποδεκτός ορισμός της αστεγίας, αλλά σύμφωνα με την FEANTSA, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους Αστέγους, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες: άστεγοι στο δρόμο (ορατή αστεγία) και οι μη ορατή αστεγία που αφορά όσους είναι στερούμενοι κατοικίας (που ζουν σε κέντρα σε ξενώνες κλπ αλλά στερούνται ιδιωτική στέγη), που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης (απειλή έξωσης, απειλή βίας) ή που ζουν σε ανεπαρκή η ακατάλληλα καταλύματα.

Πεδίο δράσης της Εmfasis Non-Profit αποτελεί κυρίως η ευρύτερη περιοχή της Αττικής, παρέχοντας ανθρωπιστική, συμβουλευτική και οικογενειακή στήριξη με τα κλιμάκια των έμπειρων streetworkers της οργάνωσης, (ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.) που πλαισιώνονται από εκπαιδευμένους εθελοντές και 2 κινητές μονάδες στήριξης. «Το δημογραφικό που εστιάζουμε είναι άνθρωποι που βιώνουν ακραία φτώχεια, ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου, ανθρώπους χωρίς στέγη, φυγάδες - μετανάστες, πρόσφυγες, ουσιεξαρτώμενοι, μοναχικοί ηλικιωμένοι, μειονότητες και sex workers» αναφέρει ο Βαγγέλης.

Από το 2018 συμβάλει με τις κινητές μονάδες στήριξης στην ανακούφιση πληγέντων από φυσικές καταστροφές (Mάτι,Εύβοια, Ηράκλειο κ.α), ενώ από τον Μάρτιο του 2023 με το Πρώτο Πρόγραμμα Εθνικής Ωφέλειας & Εμβέλειας EmfaSEAs, με δωρεά του  Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, ταξιδεύει ανά την Ελλάδα μεταλαμπαδεύοντας την μεθοδολογία Streetwork σε επαγγελματίες & εθελοντές και προωθώντας τις αξίες του εθελοντισμού.

«Από το 2013 μέχρι σήμερα στηρίζουμε και ενδυναμώνουνε συνανθρώπους που βιώνουν πολλαπλές μορφές άστεγους, χρόνια ανέργους, οικογένειες σε ακραία φτώχεια, κοινωνικά ευάλωτους μέρους, κοινωνικά αποκλεισμένους, ηλικιωμένους σε κίνδυνο επικείμενης αστεγίας ή σε επισφαλή στέγη» σημειώνει ο Βαγγέλης.

Aπό την ίδρυση της μέχρι σήμερα, η οργάνωση σχεδιάζει και εφαρμόζει χωρίς προκατάληψη προγράμματα ανακούφισης για τους ανθρώπους που ζουν η περνούν μεγάλο διάστημα της ημέρας τους στο δρόμο. Τα προγράμματα που υλοποιεί βασίζονται στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών όπως καταγράφονται από τους streetworkers της Emfasis Non-Profit, και έχουν σαν γνώμονα να προσφέρουν ανακούφιση με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν. Ο αριθμός των ωφελούμενων που έχει λάβει στήριξη και ανακούφιση μέχρι σήμερα ξεπερνάει τις 8.000.

Ελιν

Πώς λειτουργεί το streetwork

Η Εmfasis Non-Profit αποτελείται από τον βασικό πυρήνα, μία ομάδα που εργάζεται αποκλειστικά στον οργανισμό και τους εθελοντές που, είτε σταθερά είτε περιστασιακά, βοηθούν στο έργο του οργανισμού. Οι streetworkers χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινάνε σε διάφορες βάρδιες την χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής, γνωρίζοντας σιγά σιγά τη γειτονιά προκειμένου να γίνουν μέρος του τοπίου της, κάνοντας παράλληλα καταγραφή.
 

Η ομάδα της Emfasis Non-Profit παραμένει διαθέσιμη σ’ αυτούς που χρειάζονται την στήριξή τους για να μοιραστούν μαζί τους τις καθημερινές τους ανάγκες και δυσκολίες. Από την πλευρά της, η κοινωνική ομάδα εργασίας στο δρόμο αναφέρει καθημερινά στην κοινωνική υπηρεσία της Emfasis Non-Profit τα ευρήματα της ημερήσιας δράσης και παραπέμπουν τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης διερεύνησης.

Η προσφορά της Emfasis Non-Profit

Η πυρηνική ομάδα του Oργανισμού με ομάδα έμπειρων εθελοντών προσεγγίζουν άτομα σε ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, καταγωγής κ.α., και μαθαίνουν το αίτημα και στη συνέχεια προσπαθούν να το υλοποιήσουν. «Αναγνωρίζουμε τις εκάστοτε ανάγκες των συνανθρώπων μας και μέσω των δωρητών μας (ιδιώτες και εταιρείες) προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας όλα τα αίτηματα», σημειώνει ο Βαγγέλης.

Παρέχουν βοήθεια στον προγραμματισμό ιατρικών ραντεβού, κατόπιν συναίνεσης και παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικής ένταξης (σύνταξη βιογραφικού, προετοιμασία για συνέντευξη, αγγελίες κλπ). Επιπλέον, προφέρουν είδη επιβίωσης (υπνόσακους, κουβέρτες, μπουφάν, παπούτσια) είδη υγιεινής όπως αφρόλουτρα και οδοντόκρεμες, σνακ, χυμούς, νερό, τρόφιμα μακράς διάρκειας για μαγείρεμα και δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ. Το τελευταίο σύμφωνα με τον Βαγγέλη είναι ένας ωραίος τρόπος κινητοποιήσης, γιατί ο άστεγος θα μπει σε μία διαδικασία να επισκεφτεί ένα σούπερ μάρκετ και να ψωνίσει αυτό που χρειάζεται.

Επίσης, σε περίπτωση που η ομάδα της Emfasis Non-Profit κρίνει ότι κάποιο αίτημα των αστέγων μπορεί να καλυφθεί πιο γρήγορα από κάποιον άλλο φορέα με μεγαλύτερη εξειδίκευση κάνουν άμεσα την σχετική παραπομπή και εν συνεχεία παρακολουθούν το αίτημα αν επιλύθηκε.

Τέλος, διοργανώνουν δράσεις ενδυνάμωσης, όπως το Πρόγραμμα “Μουσική στο Δρόμο – Θεραπεία Ζωής”, το οποίο γεννήθηκε μέσα από την έκδηλη επιθυμία των ίδιων των ωφελούμενων να εκφραστούν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν, ή όπως το Πρόγραμμα “Ολιστική Επανένταξη 3ης & 4ης Ηλικίας σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου”, με το οποίο σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Στήριξης της Emfasis Non-Profit παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες σε ηλικιωμένους που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχολογικής στήριξης, συμβουλευτικής αλλά και νομικής συμβουλής, εκπροσώπησης ή συνοδείας.

Πώς μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής στην Emfasis

Ο συνεπής και υπεύθυνος εθελοντισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Emfasis Non-Profit. Τα προγράμματα τους είναι σχεδιασμένα με σεβασμό και στοχεύουν στην ομαλή και αποδοτική ενσωμάτωση των εθελοντών στο καθημερινό τους έργο. Δεν υπάρχει πιο ικανοποιητικός τρόπος από το να προσφέρει κανείς την εμπειρία του σε έναν οργανισμό που έχει ως πρωταρχικό σκοπό την ανάκτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της εθελοντικής ομάδας μπορεί να συμπληρώσει μία αίτηση εθελοντικής εργασίας και η Ομάδα Διαχείρισης Εθελοντών θα επικοινωνήσει μαζί σας για να συζητηθεί από κοινού ο τρόπος που μπορείτε να προσφέρετε από λίγες ώρες την εβδομάδα ή σε σταθερή βάση σε κάποιο από τα προγράμματα τους.

Η στήριξη της Ελίν

H Emfasis Non-Profit, λειτουργεί απολύτως ανεξάρτητη από κρατικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα. «Στηριζόμαστε αποκλειστικά σε συνεισφορές εταιρειών, κοινωφελών ιδρυμάτων και δωρεές ιδιωτών» αναφέρει ο Βαγγέλης.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Ελίν, η οποία μέσα από το πρόγραμμα “ώθηση” συνεργάζεται με οργανισμούς που υλοποιούν κοινωφελές έργο και στηρίζει έμπρακτα τη δραστηριότητά τους με στόχο να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Η προσφορά της Ελίν στην Emfasis Non-Profit μεταφράζεται με την υιοθέτηση των δύο κινητών μονάδων (αυτοκίνητο τύπου βαν), τα οποία με τη βοήθεια της εταιρείας πραγματοποίησαν 478 προσεγγίσεις σε 18 δήμους της Αττικής.

Η στήριξη της Ελίν, δεν σταματάει εδώ, αλλά οι εργαζόμενοι της έχουν την ευκαιρία μέσα από τον εθελοντισμό να γίνουν μέλη της ομάδας Emfasis Non-Profit και να προσεγγίσουν και αυτοί τους συνανθρώπους μας μέσω του streetwork και να εργαστούν στο πεδίο.

Ελιν
Η ομάδα εθελοντών της Ελίν μαζί με μέλη της Emfasis