ESG+Stories

STORIES

Γιατί άλλαξαν τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια; 

Γιατί άλλαξαν τα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια; 

Σίγουρα δεν είναι μία αισθητική αλλαγή στον σχεδιασμό των μπουκαλιών αλλά η συμμόρφωση των εταιρειών στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δέσμευση της Coca-Cola στην Ελλάδα «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγία από το 2019, η οποία αναμένεται να ισχύσει υποχρεωτικά από τον Ιούλιο του 2024, η οποία (2019/904) αναφέρει πως τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα σε όλα τα δοχεία ποτών χωρητικότητας έως και τρία λίτρα. Στόχος είναι η αποτροπή τουλάχιστον του 10% των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται σε παραλίες.

Βάσει πρόσφατων ερευνών στο top 10 των απορριμμάτων που εντοπίζονται πιο συχνά σε παραλίες ανήκουν τα αποτσίγαρα, μικρά και μεγάλα κομμάτια πλαστικών, καλαμάκια και αναδευτήρες, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά καπάκια, πλαστικές σακούλες και πλαστικά ποτήρια. Αν σκεφτούμε λοιπόν ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται κάθε χρόνο περίπου 1 δισ. πλαστικά μπουκάλια, φανταστείτε πόσα πλαστικά καπάκια μπορούν να καταλήξουν στη θάλασσα, εντείνοντας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

coca cola

Το σχετικό μέρος αυτού του κανονισμού της ΕΕ για την παραγωγή Caps & Closures αναφέρει: «Τα πλαστικά πώματα και καπάκια που χρησιμοποιούνται για δοχεία ποτών είναι μεταξύ των πλαστικών ειδών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η διάθεση στην αγορά πλαστικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι εισροές πλαστικών κλεισίματος και καπακιών δοχείων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανακύκλωσης, τις απαιτήσεις για τις συσκευασίες που ορίζονται στο παράρτημα II της οδηγίας 94/62/ΕΚ.»

Η Coca-Cola στην Ελλάδα, πιστή στη δέσμευσή της για ένα πράσινο και βιώσιμο περιβάλλον, ήδη έχει υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και έχει βάλει σε όλα της τα πλαστικά μπουκάλια τα νέα μη αποσπώμενα καπάκια για ευκολότερη συλλογή και ανακύκλωση. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα καπάκια θα ανακυκλωθούν μαζί με το μπουκάλι και έτσι, όλοι μαζί, θα βοηθήσουμε στη μείωση των απορριμμάτων, ώστε κανένα καπάκι να μην καταλήγει στις θάλασσες και στις πόλεις μας.

coca cola

Η διπλή σημασία των νέων καπακιών 

Η πρώτη χρήση του νέου σχεδιασμού είναι ότι το μη αποσπώμενο καπάκι είναι το ίδιο με εκείνο που έχουμε συνηθίσει, μόνο που τώρα παραμένει προσαρτημένο στο δαχτυλίδι ασφαλείας του μπουκαλιού και έτσι δε το χάνουμε και μπορούμε εύκολα να το κλείσουμε ξανά. Επίσης, δεν μπορεί να πέσει στο έδαφος και να μολυνθεί, που μας έχει τύχει σε όλους πολλές φορές, είναι δύσκολο να χαθεί ενώ παραμένει εύχρηστο για όλους.

Η δεύτερη και πιο σημαντική χρήση είναι ότι τα καπάκια των PET μπουκαλιών της Coca-Cola στην Ελλάδα παραμένουν προσαρτημένα στο προϊόν και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Με οδηγό το παγκόσμιο όραμα της Coca-Cola στην Ελλάδα «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», αναζητούν πιο βιώσιμους τρόπους για να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας αναψυκτικά και ροφήματα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον με απορρίμματα. Έτσι τα νέα μη αποσπώμενα καπάκια βοηθούν στον περιορισμό των απορριμμάτων και αυξάνουν τις ποσότητες που συλλέγονται για ανακύκλωση.

coca cola