ESG+Stories

STORIES

Γιατί ο Caffè Vergnano δεν είναι απλά ένας συνηθισμένος espresso;

Γιατί ο Caffè Vergnano δεν είναι απλά ένας συνηθισμένος espresso;

Η δέσμευση της εταιρείας για ένα βιώσιμο μέλλον δεν σταματά στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά επεκτείνεται στην ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και στην στήριξη των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο.

Vergnano

Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι η Coca-Cola Τρία Έψιλον επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της στον κλάδο του καφέ με μία νέα προσθήκη, τον ιταλικό καφέ “Caffè Vergnano”. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον δεν επέλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη εταιρεία καθώς πίσω από αυτή υπάρχει μία ιστορία 140 ετών και μία σειρά από ηθικές και περιβαλλοντικές αξίες.

Για το λόγο αυτό αξίζει να ρίξουμε μία προσεκτική ματιά στη λειτουργία και την δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία τρέχει δράσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για την προώθηση και την ενίσχυση των γυναικών που εργάζονται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Στην οικογενειακή επιχείρηση Caffè Vergnano πιστεύουν ότι  η βιωσιμότητα δεν είναι ένα σύνολο από συνεισφορικές και προσαρμοστικές δράσεις καθεαυτές, αλλά μάλλον μέρος μιας μετασχηματιστικής νοοτροπίας που, όταν εφαρμόζεται σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού, επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία με έδρα τη Santena της Ιταλίας ήταν πάντα σταθερή στην πεποίθησή της ότι ο μόνος τρόπος για να είμαστε πραγματικά οικολογικά βιώσιμοι είναι να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις καθημερινές μας πράξεις, μικρές και μεγάλες.

Γι' αυτό το λόγο, ο Caffè Vergnano θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του πλανήτη, την εξασφάλιση προϊόντων υψηλής ποιότητας και την ασφάλεια των ανθρώπων. Κάθε απόφαση που λαμβάνει η εταιρεία διέπετε από έντονο αίσθημα ευθύνης, σύμφωνα με τις οικογενειακές αξίες που αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς της από την αρχή.

Caffe Vergnano

Από τις κάψουλες που μπορούν να κομποστοποιηθούν μέχρι τα υλικά συσκευασίας και τη δευτερογενή συσκευασία και την προσεκτική χρήση των πρώτων υλών, όλες οι πτυχές καθοδηγούνται από τη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε, να μειώνουμε και να ανακτούμε τα απόβλητα.

Αποδεικνύοντας τη σταθερή δέσμευσή του στον σκοπό, ο Caffè Vergnano εισήγαγε μια Επιτροπή Βιωσιμότητας, καθιστώντας την ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη και τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της εταιρείας.

Η Επιτροπή Βιωσιμότητας είναι, ουσιαστικά, ένα διοικητικό όργανο, σκοπός του οποίου είναι να καθορίσει τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη βιωσιμότητα που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια. Οι τρεις βασικοί τομείς δράσης που προσδιορίστηκαν είναι: παραγωγή, ενέργεια και προϊόν.

Όσον αφορά την παραγωγή, η εταιρεία έχει ήδη λάβει μια σειρά από πιστοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ISO 14001 (από το 1999), το οποίο αποδεικνύει ότι διαθέτει σύστημα ελέγχου για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της, με στόχο την αποτελεσματική, βιώσιμη βελτίωση.

Τα υποπροϊόντα της παραγωγής, όπως το ασημόδερμα του καφέ, το οποίο χρησιμοποιείται στη ζωοτεχνία και στη δημιουργία καυσίμων και οι σάκοι γιούτα που επαναχρησιμοποιούνται για την αποθήκευση χώματος σε αγροκτήματα και φυτώρια ή αποστέλλονται σε τρίτους για επαναχρησιμοποίηση, διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην πορεία της μάρκας προς ένα πράσινο και οικολογικά βιώσιμο μέλλον.

Η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, για τη συνεργασία με την εταιρεία καφέ δήλωσε: «H επωνυμία Caffè Vergnano είναι μια εξαιρετικά σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό μας, καθώς εστιάζει έντονα στον κλάδο HoReCa, που αποτελεί κινητήριο δύναμη ανάπτυξης για εμάς και τους πελάτες μας. Ο Caffè Vergnano ενισχύει την ευελιξία του 24/7 χαρτοφυλακίου μας και μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα χαρτοφυλάκιο καφέ που καλύπτει μια ευρεία γκάμα προτιμήσεων των καταναλωτών. Η ευελιξία του χαρτοφυλακίου μας, σημαίνει ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να παρέχουν τη καλύτερη πρόταση για κάθε περίσταση κατανάλωσης, ενώ τους προσφέρουμε αξία μέσω των προϊόντων υψηλής ποιότητας». 

Χρησιμοποιώντας μόνο 100% ανακυκλωμένο ΡΕΤ η εταιρεία μείωσε το αποτύπωμα άνθρακα κατά 61%

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο Caffè Vergnano είχε προηγουμένως υιοθετήσει μια λύση που περιελάμβανε 50% rPET (ανακυκλωμένα πλαστικά) υλικά, αλλά αυτό έγινε τώρα 100%, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευασία δεν περιέχει πλέον καθόλου παρθένο πλαστικό από μη ανανεώσιμες πηγές.

Το ΡΕΤ είναι ένα ελαφρύ, ανθεκτικό πλαστικό που μπορεί να ανακυκλωθεί επανειλημμένα και να επαναχρησιμοποιηθεί για κάθε είδους προϊόντα, χωρίς να διακυβεύεται ο κορυφαίος χαρακτήρας τους.

Η πλήρης διαδικασία ανακύκλωσης του PET που χρησιμοποιεί ο Caffè Vergnano πραγματοποιείται στην Ιταλία και, για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπός του στο περιβάλλον, έχουν αναλυθεί και παρακολουθείται οι εκπομπές που εκλύονται καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη σύγκρισή τους στις τρεις διαφορετικές εκδοχές που έχει χρησιμοποιήσει η εταιρεία για τη συσκευασία κόκκων καφέ των 2,5 κιλών τα τελευταία χρόνια. Η παραλλαγή που αποτελείτο 100% από παρθένο ΡΕΤ που κατασκευάζεται από μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το αέριο μεθάνιο, δεν παράγεται πλέον. Η δεύτερη, που αποτελείται από ίση περιεκτικότητα σε παρθένο και ανακυκλωμένο PET, έχει επίσης καταργηθεί, ενώ η έκδοση που κατασκευάζεται τώρα είναι εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένο PET, που δημιουργείται από την αναγέννηση χρησιμοποιημένου ή απορριμματοποιημένου πλαστικού.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός αντίκτυπος προήλθε από την παραγωγή παρθένων πλαστικών που προέρχονται από την εξόρυξη και την επεξεργασία του πετρελαίου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει επίσης άνθρακα και φυσικό αέριο.
 

Χρησιμοποιώντας μόνο 100% ανακυκλωμένο ΡΕΤ, ο Caffè Vergnano μείωσε το αποτύπωμα άνθρακα κατά 61% σε σύγκριση με μια συσκευασία κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από παρθένο ΡΕΤ και κατά 44% σε σύγκριση με τη σύνθεση μισό-μισό.

Συνοψίζοντας, η νέα ανακυκλώσιμη και ανακυκλωμένη συσκευασία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό και απτό βήμα στη δέσμευση της εταιρείας να υποστηρίξει την κυκλική οικονομία. 

Ο καφές είναι γένους θηλυκού

Ο Caffè Vergnano πιστεύει ότι, εκτός από το περιβάλλον, η κοινωνική βιωσιμότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας, και το Women in Coffee αποτελεί απόδειξη αυτού.

Το έργο αυτό, το οποίο ξεκίνησε τη ζωή του το 2018 ως έρανος για τις γυναίκες που εργάζονται στις φυτείες, διαθέτει πλέον ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών που καλύπτουν τομείς όπως η ενδυνάμωση των γυναικών και η ισότητα των φύλων, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για την προώθηση της θετικής κουλτούρας και της εκπαίδευσης.

Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από την Carolina Vergnano, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας και απόγονος των ιδρυτών, λειτουργεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Συνασπισμό Καφέ των Γυναικών (International Women Coffee Alliance) και βοηθά στη βιωσιμότητα μικρών κοινοτήτων που απαρτίζονται από γυναίκες παραγωγούς καφέ.

 Caffè Vergnano
Η κα Carolina Vergnano, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Caffè Vergnano

Το κίνητρο για το Women in Coffee προέκυψε από τα νούμερα που δημοσίευσε ο ICO (Διεθνής Οργανισμός Καφέ) στη Διεθνή Ημέρα Καφέ 2018, που δείχνουν ότι το 25% των καλλιεργειών καφέ ανήκουν σε γυναίκες και το 70% του εργατικού δυναμικού στις φυτείες καφέ είναι γυναίκες.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική, θετική αυτή συμβολή στην εφοδιαστική αλυσίδα καφέ, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, την αναγνώριση και το εμπόριο. Αυτή η εικόνα οδήγησε στη δημιουργία της πρωτοβουλίας Women in Coffee.

Η πρωτοβουλία Women in Coffee εξελίσσεται και αναπτύσσεται διαρκώς, υποστηρίζοντας έργα που προάγουν την ενίσχυση των γυναικών, τη συμπερίληψη και τον σεβασμό. Σήμερα υποστηρίζουν έργα κοινωνικής βιωσιμότητας γυναικών σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους, με κοινές αξίες, ενίσχυση, συμπερίληψη, καλλιέργεια, ευγένεια και βιωσιμότητα.

Ως πρώτη πρωτοβουλία, το Women in Coffee έκανε δωρεά μία μηχανή καβουρδίσματος καφέ και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα σε μια φυτεία καφέ που τη διαχειρίζονται γυναίκες στον Άγιο Δομίνικο.

Επιπλέον, πρόσφατα, ξεκίνησαν να εργάζονται για ένα νέο εμπνευσμένο και μεγάλο έργο: την «Οικογενειακή Βιβλιοθήκη της Υπαίθρου», μια βιβλιοθήκη για τους κατοίκους της Marcala, στην Ονδούρα. Το έργο ξεκίνησε το 2020, με την υποστήριξη του Women in Coffee, και έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντούν ο ένας τον άλλο, να ψυχαγωγούνται, να συζητούν και να μοιράζονται απόψεις. Αποτελεί σημείο αναφοράς καλλιέργειας και ομορφιάς για όλη την κοινότητα της Marcala.

Caffè Vergnano

Παράλληλα, ο καφές διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία πολλών τροπικών χωρών, καθώς μέσα από αυτόν βιοπορίζονται περίπου 25 εκατομμύρια αγροτικά νοικοκυριά.

Η απόδοση του τομέα μπορεί να ενισχυθεί έντονα μέσω της βελτίωσης της θέσης των γυναικών. Οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό πόρο σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του καφέ, όπως καλλιεργητές, εργάτες και επιχειρηματίες, αποτελώντας σχεδόν το μισό παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, είναι οι θεματοφύλακες μιας δεοντολογίας και κουλτούρας στην εργασία που θα πρέπει να προστατευτεί, να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και στην αναγνώριση, καθώς και σε άλλες απαιτήσεις μιας επιχείρησης.

Πέρα από αυτό, υπάρχει αξιοσημείωτο χάσμα μεταξύ των φύλων και πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της εκπαίδευσης, της καλλιέργειας και της ευαισθητοποίησης. Η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά ένα απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, προσοδοφόρο και βιώσιμο κόσμο.

Για το λόγο αυτό, η ενίσχυση των γυναικών είναι ο βασικός στόχος του Women in Coffee. «Πιστεύουμε πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και, για το Women in Coffee, αυτό δεν είναι απλώς ένα όραμα. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά για τους ανθρώπους και για τη θέση τους στον κόσμο μας. Κάθε άνθρωπος δικαιούται ίσες ευκαιρίες και η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται. Πιστεύουμε πως κάθε γυναίκα πρέπει να είναι ελεύθερη να εξελιχθεί κοινωνικά και οικονομικά, να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Γιατί ξέρουμε πως οι γυναίκες μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την αλλαγή» σημειώνει η Carolina Vergnano.

«Η εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των φύλων και η υποστήριξη για την ενίσχυση είναι δύο βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Αυτός, τελικά, είναι ο στόχος του Women in Coffee» καταλήγει.

Caffè Vergnano

Έμφαση στις συσκευασίες από 100% ανακυκλώσιμα υλικά

Για την εξωτερική συσκευασία της, η εταιρεία δίνει προτεραιότητα σε 100% ανακυκλώσιμα υλικά. Μεταξύ των βασικών προϊόντων της, ο Caffè Vergnano είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για τις κάψουλες του που είναι συμβατές με τις οικιακές μηχανές Nespresso.

Η δυνατότητα κομποστοποίησης των καψουλών, στις οποίες έχει χορηγηθεί η πιστοποίηση OK COMPOST INDUSTRIAL (σύμφωνα με το πρότυπο EN 13432), που τις καθιστά ανακτήσιμες μέσω της κομποστοποίησης και της βιοαποικοδόμησης, αποτέλεσε μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση για τη μάρκα.

Caffè Vergnano

Ορισμένα προϊόντα είναι επίσης πιστοποιημένα με UTZ, πράγμα που σημαίνει ότι ο τρόπος παραγωγής τους υποστηρίζει τους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες της βιωσιμότητας: κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό. Αυτό επιτρέπει στους καταναλωτές να εντοπίζουν και να επιλέγουν τα καλύτερα προϊόντα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη.

Στον τομέα HοReCa, δίνονται επίσης κίνητρα για πιο φιλικές προς το περιβάλλον και ανθεκτικές λύσεις, όπως παλέτες και χαρτοπετσέτες από μπαμπού, κύπελλα για φαγητό, μαξιλαροθήκες και μαχαιροπήρουνα από χαρτί πιστοποιημένο με FSC. Επιπλέον, οι δίσκοι, οι θήκες για χαρτοπετσέτες και τα ζαχαροδοχεία (που περιέχουν 100% ιταλική ζάχαρη) είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό.