ESG+Stories

STORIES

Η Coca- Cola Hellas ανοίγει τον δρόμο για το zero waste στις επιχειρήσεις HoReCa

Η Coca- Cola Hellas ανοίγει τον δρόμο για το zero waste στις επιχειρήσεις HoReCa

Αν ανήκετε στον κλάδο της καφεστιάσης ή της φιλοξενίας τότε η νέα πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub θα σας βοηθήσει δωρεάν να πετύχετε τον στόχο zero waste πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ηξερες ότι βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας παράγει περίπου το 25% με 35% των συνολικών απορριμμάτων της χώρας; Η Coca-Cola Hellas το γνωρίζει και για αυτό με γνώμονα ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο επενδύει για να μειώσει τα απορριμάτα που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης, βοηθώντας σημαντικά τη χώρα μας να πιάσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας αποτελείται από περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και απασχολεί πάνω από 600.000 εργαζόμενους. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία ευκαιρία για τον κλάδο να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και να προσφέρει εμφανή αποτελέσματα στη χώρα μας. Αυτην την ευκαιρία εντόπισε και η Coca-Cola Hellas για να αναπτύξει και να επενδύσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που σχετίζονται με την βιωσιμότητα, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Και αυτό γιατί βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι να έχει θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται.

Η Coca-Cola Hellas είναι από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν με θέματα βιωσιμότητας και που έβαλαν ψιλά στην αντζέντα τους στρατηγικές φιλικές προς τις κοινωνίες και το περιβάλλον. Ήδη από το 2018 υλοποιεί την κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future, ένα πρόγραμμα-παρακαταθήκη που στόχο έχει την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς ως προς την ορθή διαχείριση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

Coca- Cola Hellas

Οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας αποτελούν βασικό τομέα δραστηριοποίησης του Zero Waste Future, και ήδη από το 2019, καθώς ο κλάδος HoReCa αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο της αλυσίδας αξίας της εταιρείας, αλλά και έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μία σημαντική πηγή συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο συγκεκριμένος κλάδος παράγει περίπου το 25% με 35% των συνολικών απορριμμάτων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πάει ένα βήμα παραπάνω και λανσάρει το Zero Waste HoReCa Hub για το δίκτυό της Zero Waste HoReCa - που έως σήμερα αριθμεί 569 μέλη και φιλοδοξεί να τα αυξήσει – προκειμένου να έρθει πιο κοντά στους ανθρώποους του συγκεκριμένου κλάδου πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα, προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια για να κάνουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία μέρος της καθημερινής τους λειτουργίας. 

Πιο συγκεκριμένα η Coca-Cola Hellas σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού Zero Waste HoReCa Hub, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις HoReCa, και αποσκοπεί να φέρει τον κλάδο αυτόν ένα βήμα πιο κοντά σε μία zero waste καθημερινότητα. Μέσα από τη νέα πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub η εταιρεία θα εκπαιδεύει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου σε ορθές πρακτικές κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης των απορριμμάτων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Coca- Cola Hellas

 «Ο κλάδος HoReCa αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας και σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομίας. Διαθέτει πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και απασχολεί πάνω από 600.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος κλάδος παράγει το 1/3 των απορριμμάτων στη χώρα μας. Γι’ αυτό, η Coca-Cola Hellas μαζί με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, πήραν την πρωτοβουλία να εξελίξουν το Δίκτυο Zero Waste HoReCa και να το μεταφέρουν σε ψηφιακό περιβάλλον», αναφέρει στο ESG+ stories o Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas, Σταύρος Μουρελάτος. 

«Προσφέρουμε δωρεάν σε όλες τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας στην Ελλάδα τα απαραίτητα εργαλεία για να υιοθετήσουν στη πράξη μια zero waste κουλτούρα»

Η νέα πλατφόρμα εκπαίδευσης και αναγνώρισης προσφέρει δωρεάν, και πλέον ψηφιακά, την ενημέρωση και τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας για να υιοθετήσουν στην πράξη μία Zero Waste λογική στην καθημερινή τους λειτουργία. «Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για το Δίκτυό μας, προσφέροντας δωρεάν σε όλες τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας στην Ελλάδα τα απαραίτητα εργαλεία για να υιοθετήσουν στη πράξη μια zero waste κουλτούρα στην καθημερινή τους λειτουργία, και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα» σημειώνει ο κ. Μουραλάτος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, μιλώντας στο ESG+ stories σημειώσε «Το 1ο ψηφιακό Zero Waste HoReCa Hub αποτελεί μία εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Coca-Cola Hellas με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση, υποστήριξη και παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά τους»

«Στοχεύουμε από λίγα κιλά απορριμμάτων που σήμερα ανακτώνται από τις επιχειρήσεις αυτές, να φτάσουμε σε αρκετούς έως πάρα πολλούς τόνους»

Βασικός στόχος του Zero Waste HoReCa Hub είναι να συνδράμει στην αύξηση του ποσοστού των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που συλλέγεται από τον συγκεκριμένο κλάδο, μέσα από την εκπαίδευση των ιδίων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους πάνω στις βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. «Στοχεύουμε από λίγα κιλά απορριμμάτων που σήμερα ανακτώνται από τις επιχειρήσεις αυτές, να φτάσουμε σε αρκετούς έως πάρα πολλούς τόνους. Αν λάβουμε υπόψιν τις 100.000 επιχειρήσεις του κλάδου, αυτό σημαίνει μια παρέμβαση εθνικής εμβέλειας που θα κάνει τη διαφορά και θα βοηθήσει τη χώρα μας να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Coca- Cola Hellas

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις HoReCa και την κοινωνία

Τα οφέλη της συμμετοχής για την ίδια την επιχείρηση HoReCa που θα συμμετέχει στο Hub είναι πολλά και σημαντικά. Αρχικά, το να είναι μία επιχείρηση μέλος ενός τέτοιου Δικτύου αμέσως την καθιστά περιβαλλοντικά υπεύθυνη. Αναλαμβάνει την κοινωνική και περιβαλλοντική της ευθύνη, που πλέον είναι ολοένα και περισσότερο ζητούμενο από τους πελάτες των εστιατορίων και των ξενοδοχείων. Επιπλέον, οι πρακτικές ανακύκλωσης και η κυκλική οικονομία βοηθούν μία επιχείρηση να πετύχει μείωση κόστους στην καθημερινή της λειτουργία. 

Παράλληλα, μέσω του Zero Waste HoReCa Hub τα μέλη αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία χρήσιμα για την πορεία τους και την εξέλιξη των εργαζομένων τους, που αφορούν:

  • Στην τρέχουσα νομοθεσία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τα πλαστικά μιας χρήσης.
  • Σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται ψηφιακά.
  • Σε βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές ορθής συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων, και του σωστού διαχωρισμού των υλικών στην πηγή. 
  • Σε ειδικές φόρμες παρακολούθησης και καταγραφής των δικών τους μετρήσιμων αποτελεσμάτων.