ESG+Stories

STORIES

Η θερμομόνωση συμβάλλει εκτός από την εξοικονόμηση στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος 

Η θερμομόνωση συμβάλλει εκτός από την εξοικονόμηση στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος 

Γνωρίζατε ότι το 40% των εκπομπών CO2 οφείλεται στο τομέα των κτιρίων και των κατασκευών, με πιθανότητα να ξεπεράσει το 50% μέχρι το 2050, ενώ πάνω από το 55% των κτιριακών αποθεμάτων της χώρας είναι πλήρως αμόνωτα;

Τη σημασία της θερμομόνωσης επεσήμαναν σε εκδήλωση αφιερωμένη στα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης και στις νέες γραμμές παραγωγής έτοιμων σοβάδων και κονιαμάτων, τα στελέχη του ομίλου Druckfarben, στις νέες μονάδες των προϊόντων της BIOCLIMA® και KRAFT Paints στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Με το μήνυμα «Θερμομόνωστε τα σπίτια σας συνεισφέροντας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και εξοικονομώντας 65% ενέργεια» άνοιξε την ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γ. Καραβασίλης.

Bioclima
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γ. Καραβασίλης

Πράγματι,  η μείωση της χρήσης ενέργειας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, έχει γίνει το νούμερο ένα θέμα ξανά στα νοικοκυριά. Από τις πιο βασικές παρεμβάσεις σε ένα κτήριο για την επίτευξη ενεργειακής εξοικονόμησης είναι οι θερμομονώσεις προσόψεων και ταρατσών, με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί και έως 65% εξοικονόμηση. 

Πέρα όμως από την εξοικονόμηση, η μείωση της χρήσης ενέργειας συμβάλει και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Το 40% των εκπομπών CO2 οφείλεται στο τομέα των κτιρίων και των κατασκευών, με πιθανότητα να ξεπεράσει το 50% μέχρι το 2050. Αυτό συμβαίνει γιατί σε μια τυπική κατοικία το 65% της ενεργειακής κατανάλωσης αφορά τη θέρμανση και τη ψύξη και το 35% ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. θερμοσίφωνο, φωτισμός κλπ).

Αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κατοικιών στην Ελλάδα είναι 31 έτη ενώ πάνω από το 55% είναι 40 ετών και πάνω, που σημαίνει παντελή έλλειψη μόνωσης καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν αντίστοιχοι υποχρεωτικοί κανονισμοί, οι θερμομονώσεις σε όλο αυτό το κτηριακό απόθεμα θα βοηθούσε στη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίου, καθώς οι ανάγκες για θέρμανση ή ψύξη θα μειώνονταν.  

«Οι μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες σε μια κατοικία είναι μέσω των τοίχων και των ταρατσών. Η μόνωση τους αποτελεί μία από τις πλέον αποδοτικές παρεμβάσεις στο κτήριο» σημείωσε ο γενικός διευθυντής, Δημήτρης Νικολάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο εάν ένα σπίτι πάει από την ενεργειακή κλάση Ε-Η στην Α-Β πετυχαίνει 65% εξοικονόμηση, ενώ μία κατοικία από Γ-Δ στο Α-Β πετυχαίνει 29%.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Πράσινη συμφωνία ορίζει ότι ό,τι πλέον χτίζεται ή ανακαινίζεται πρέπει να είναι ενεργειακά αποδοτικό και επίσης δεν μπορεί κανείς να ενοικιάσει ή να πουλήσει το σπίτι του αν δεν έρθει ενεργειακός επιθεωρητής να δώσει κλάση. 

Bioclima
O γενικός διευθυντής του ομίλου, Δημήτρης Νικολάκης

Ο όμιλος Druckfarben, ανταποκρινόμενος στις παραπάνω ανάγκες, προχώρησε σε επενδύσεις ύψους €5,4 εκατ. και εξέλιξε τα Πιστοποιημένα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης BIOCLIMA®, τα οποία είναι τα πρώτα ελληνικά συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης με «Πράσινη» Πιστοποίηση EPD (Environmental Product Declaration), εξασφαλίζοντας την ανώτερη «οικολογική» ταξινόμηση των κτηριακών κατασκευών σύμφωνα με τα συστήματα βαθμονόμησης διεθνούς κύρους, όπως τα LEAD, BREEM & WELL. Τα ολοκληρωμένα δομικά συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης BIOCLIMA®  προσφέρουν ολοκληρωμένη λύση για την θωράκιση ενός κτηρίου καλύπτοντάς ολικά σαν μανδύας τόσο σε κάθετες επιφάνειες (ClimaWall®) όσο και στα δώματα (ClimaRoof®). 

Bioclima

Με αυτόν τον τρόπο, αποτελούν κομμάτι μιας νέας ανθρωποκεντρικής και περιβαλλοντικής αρχιτεκτονικής κουλτούρας που συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 λόγω μειωμένης χρήσης μονάδων θέρμανσης / ψύξης. 

Πρόκειται για έξυπνα συστήματα, ικανά να ανταποκρίνονται στις κλιματικές και περιβαλλοντολογικές μεταβολές, καθώς περιορίζουν τους ρύπους, συμβάλλουν στην υγιεινή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό περιβάλλον (indoor environmental quality), παρέχουν στεγανότητα, αξιοποιούν τη θερμική χωρητικότητα και βελτιώνουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κάθε κτηρίου είτε αυτό είναι σπίτι, σχολείο, ξενοδοχείο ή ακόμα και δημοσία δομή. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η ανακαίνιση των κτιρίων, καθώς και η μείωση του ενεργειακού κόστους. 

Η νέα μονάδα

Τα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης BIOCLIMA® παράγονται στη νέα, σύγχρονη, αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής στον Ασπρόπυργο Αττικής, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022 και ήταν μέρος του τριετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ύψους 5,4 εκ. ευρώ, από τα οποία η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων ανήλθε σε 3,5 εκ. ευρώ.

Bioclima

Οι νέες, υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού εγκαταστάσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη γραμμή παραγωγής έτοιμων τελικών επιχρισμάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, καθώς και την αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής & συσκευασίας κονιαμάτων, θα εξυπηρετήσουν την υφιστάμενη προϊοντική γκάμα, αλλά και θα διευρύνουν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου.  

Bioclima