ESG+Stories

STORIES

J.Lipscombe: «Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον ένα ανεπιθύμητο βάρος ή ακριβό premium αλλά κλειδί για καλύτερα κτίρια και πόλεις»

J.Lipscombe: «Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον ένα ανεπιθύμητο βάρος ή ακριβό premium αλλά κλειδί για καλύτερα κτίρια και πόλεις»

Ο διευθυντής ενός από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Bennetts Associates, και διεθνώς αναγνωρισμένος πρωτοπόρος στην αειφορία στον κλάδο των κατασκευών μιλάει στο ESG+ Stories για την υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο των κατασκευών, για την πιστοποίηση B Corp, για το πρώτο τους έργο στην Ελλάδα, το Syggrou Office Complex και την ελληνική αγορά.

To έργο και η δραστηριότητα του γραφείου Bennetts Associates έγιναν ευρύτερα γνωστά στη χώρα μας μετά την υλοποίηση του πρώτου τους project στην Ελλάδα, το Syggrou Office Complex, το οποίο πρόσφατα έλαβε και την πιστοποίηση LEED Platinum.

Ο Julian Lipscombe, διευθυντής του γραφείου και διεθνώς αναγνωρισμένος πρωτοπόρος στην αειφορία μιλάει στο ESG+ Stories για την υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο των κατασκευών, την πιστοποίηση B Corp, το πρώτο τους έργο στην Ελλάδα, το Syggrou Office Complex και την ελληνική αγορά.

  1. Μπορείτε να αναφερθείτε στη δραστηριότητα της εταιρείας καθώς και στις δράσεις που υλοποιείτε εσωτερικά για την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG;
    Είμαστε ένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου, με  έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Ινδία. Καθ’όλα τα 36 χρόνια της δραστηριότητάς μας, βρισκόμασταν πάντα στην αιχμή των πρακτικών βιωσιμότητας - στην πραγματικότητα αυτή η λέξη δεν ήταν καν σε κοινή χρήση όταν ξεκινήσαμε! Ως εκ τούτου, το ‘ESG’ δεν είναι κάτι στο οποίο καταλήξαμε πρόσφατα - είναι αυτό που είμαστε, είναι στο DNA μας. Έχουμε πετύχει μια σειρά από παγκόσμιες πρωτιές, όπως το να είμαστε οι πρώτοι αρχιτέκτονες παγκοσμίως που έχουν Science Based Targets για τις δικές μας επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ασκούμε αυτό που “κηρύττουμε” και στοχεύουμε να “Γίνουμε η αλλαγή που χρειάζεται να δει ο πλανήτης” για την κλιματική αλλαγή.
  2. Τι σημαίνει για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών η υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και ποιες δυσκολίες συναντά στο δρόμο;
    Πάντα υποστηρίζαμε τη βιωσιμότητα, αλλά πρέπει να επισημάνουμε πως, εκτός από έναν πυρήνα πρωτοπόρων πελατών, συνεργατών και συναδέλφων στο κλάδο μας, αισθανόμασταν πως χρειάστηκε μια αιωνιότητα για να βρεθεί στην ίδια σελίδα ο υπόλοιπος τομέας του κτιστού περιβάλλοντος - είτε ώντας κακώς ενημερωμένος, εφησυχασμένος, απρόθυμος ή σε άρνηση. Ωστόσο, αυτό έχει πλέον αλλάξει, με πολύ λίγους να υποστηρίζουν ακόμη ότι η Μητέρα Φύση δεν κινδυνεύει. Λόγω αναγκαιότητας, η βιωσιμότητα έχει γίνει επίσης κανόνας καλής πρακτικής – αλλά εμείς πιστεύουμε ότι πάντα ήταν. Δεν είναι πλέον ένα ανεπιθύμητο βάρος ή ακριβό premium, αλλά είναι ολοένα και πιο συνηθισμένο, με αποτέλεσμα καλύτερα κτίρια αλλά και πόλεις. Τώρα που η συντριπτική πλειονότητα είναι επιτέλους συνοδοιπόρος μας, πρέπει όλοι μας να ελπίζουμε ότι δεν είναι ήδη πολύ αργά για τον πλανήτη…
  3. Ως εταιρεία, πρόσφατα πιστοποιηθήκατε ως B Corp. Tι σημαίνει αυτό για εσάς και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει μία εταιρεία για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο κίνημα;
    Το να είσαι μέλος της παγκόσμιας κοινότητας ‘B Corp’ είναι υπέροχο, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι απλώς μια επιβεβαίωση αυτού που είμαστε και ήμασταν πάντα. Στη βάση των θεμελίων μας, είμαστε μια ηθική επιχείρηση. Για να συμμετάσχουμε, απαιτούνται μόνο μερικές μικρές τροποποιήσεις σε πτυχές της επιχείρησής μας και στη συνέχεια μεγάλη αναμονή για διαπίστευση από το B Lab λόγω της δημοφιλίας του συστήματος - κάτι που δημιουργεί ένα μεγάλο αριθμό συμμετοχών προς έγκριση. Ήταν εξαιρετική η αντίδραση που εκλάβαμε από τότε που γίναμε B Corp τον Μάρτιο του 2022 και ήμασταν ενθουσιασμένοι που, σχεδόν αμέσως, αναφέρθηκαν οι Bennetts Associates ως εταιρεία «Best For The World» για την εξαιρετική μεταχείριση του προσωπικού μας. Μόλις εκδόσαμε την πρώτη μας Έκθεση ‘B Corp Positive Impact Report,' την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
    https://www.bennettsassociates.com/media/b-impact-report-22-23/

     Timber Square-London-Bennetts Associates
  4. Τι σημαίνει για εσάς στην πράξη ένα βιώσιμο κτήριο και πώς η βιωσιμότητα προσθέτει αξία;
    Πάντα λέγαμε ότι η βιώσιμη αρχιτεκτονική είναι απλώς καλύτερη αρχιτεκτονική. Αυτό γεννιέται από μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση για τη δημιουργία λύσεων που λειτουργούν με το τοπικό τους κλίμα, αντί να το καταπολεμούν - που έχουν άνετα και υγιή εσωτερικά περιβάλλοντα, που είναι κατασκευασμένα από τοπικά υλικά που δεν μεταφέρονται από όλο τον κόσμο και που απλά ανήκουν καλύτερα εκεί που εγκαθιστώνται. Η προστιθέμενη αξία για τον πλανήτη είναι αδιαμφισβήτητη και ισχυρή. Όλο και περισσότερο η προστιθέμενη αξία για τους πελάτες και τους χρήστες είναι συγγενής. Με φιλόδοξες δημόσιες δεσμεύσεις για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα από κάθε σημαντικό οργανισμό, υπάρχει τώρα μια τροπή προς βιώσιμα κτίρια – τόσο πολύ που, στο Λονδίνο, διαπιστώνουμε ότι οι πελάτες γραφείων είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερο ενοίκιο για το ένα κτιριακό απόθεμα που χαρακτηρίζεται ως Net-Zero Carbon. Καλό για τις επιχειρήσεις και καλύτερο για τον πλανήτη – αλλά και πάλι, είναι αρκετό…;
  1. To πρώτο σας έργο στην Ελλάδα, το Syggrou Office Complex, έλαβε την πιστοποίηση LEED Platinum. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες;
    Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το κτίριο στη Συγγρού πέτυχε τη πιστοποίηση LEED «Platinum», ειδικά αφού το αρχικό ζητούμενο ήταν μόνο για το επίπεδο «Gold». Σημαίνει τα πάντα για εμάς, τον πελάτη μας τη DIMAND και τον ιδιοκτήτη τη Generali. Ως εκ τούτου, διακρίνεται το κτίριο ως ένα από τα μόλις εννέα έργα στην Ελλάδα μέχρι στιγμής που έχουν πιστοποιηθεί με «Platinum». Η επίτευξη αυτού οφείλεται στον καλό συνθετικό σχεδιασμό, τη δέσμευση του πελάτη και την πολύ σκληρή δουλειά των διαχειριστών βιωσιμότητας της DIMAND για να παλέψει για κάθε πόντο στη βαθμολογία. Στόχος μας στη δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι να χρησιμοποιήσουμε τις αποδεδειγμένες γνώσεις μας για την αειφορία σε συνεργασία με την τοπική τεχνογνωσία για να κάνουμε τη διαφορά και να ανοίξουμε νέους δρόμους. Πετυχαίνοντας το με το πρώτο μας σχέδιο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε και να προσπαθήσουμε – αλλά είναι μόνο η αρχή, έρχονται κι άλλες ευκαιρίες, και είμαστε εδώ για να μείνουμε!

 Syggrou Office Complex Nikos-Daniilidis
 Το Syggrou Office Complex 

  1. Πώς βλέπετε την αγορά στην Ελλάδα, και τι προκλήσεις συναντάτε στη χώρα μας κατά την υλοποίηση έργων;

Η Ελλάδα είναι ένα υπέροχο μέρος για εργασία, λόγω του εκπληκτικού περιβάλλοντος, του απολαυστικού κλίματος και της ζεστασιάς των ανθρώπων. Η αγορά είναι ισχυρή, ειδικά στους εμπορικούς χώρους γραφείων και φιλοξενίας, όπου ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε σύντομα περισσότερα έργα. Η συζήτηση για την αειφορία άλλαξε επίσης σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες – μεταξύ της επίσκεψης μου τον Απρίλιο του 2022 και μιας πρόσφατης  ομιλίας στο «Energy Efficiency in Buildings Conference: Athens 2023» ήταν απτό και ισχυρό το πόσο πολλοί έχουν ασχοληθεί με την ανάγκη δράσης και τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται. Σκοπεύουμε να κάνουμε περισσότερα εδώ στην Ελλάδα και να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με νέες ιδέες και τεχνικές. Όσον αφορά τα πιθανά εμπόδια σε αυτό, θέματα  όπως οι πολεοδομικοί κανονισμοί θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν και άλλοι περιορισμοί χρειάζονται αντιμετώπιση, αλλά αισθανόμαστε ότι υπάρχει η βούληση να γίνει αυτό. Όπως είπα στο διαδικτυακό σεμινάριο που φιλοξενήσαμε το 2021 με τίτλο «Ready, Steady Greece: The Race to Build Back Greener», η Ελλάδα έχει μια απίστευτη ευκαιρία να κάνει ακριβώς αυτό – και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί.