ESG+Stories

STORIES

Μαγικός Κήπος: Από τη βιώσιμη ενέργεια στη βιώσιμη ...γεωργία!

Μαγικός Κήπος: Από τη βιώσιμη ενέργεια στη βιώσιμη ...γεωργία!

Τι είναι αυτό που ώθησε την ΕΝΤΕΚΑ, έναν όμιλο που του χρόνου συμπληρώνει 40 χρόνια στην αιολική ενέργεια, να στραφεί στη βιώσιμη γεωργία; «Εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες, οι αρχές της βιωσιμότητας είναι ο οδηγός μας. Η εφαρμογή αυτών των αρχών από την ενέργεια στην γεωργία ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη» αναφέρει ο Πρόεδρος και ιδρυτής της ΕΝΤΕΚΑ, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης.

Η ΕΝΤΕΚΑ είναι η παλαιότερη ελληνική εταιρεία που από το 1984 ασχολείται αποκλειστικά με τις ανανεώσιμες πηγές και ιδίως την αιολική ενέργεια, έχοντας αναπτύξει και υλοποιήσει εκατοντάδες ΜW για λογαριασμό του ομίλου ή των συνεργατών του. Διανύοντας, συνεπώς, μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΕΝΤΕΚΑ έχει επενδύσει και στη δημιουργία ενός πρότυπου υδροπονικού θερμοκηπίου παραγωγής πράσινων λαχανικών και μυρωδικών. Το εμπορικό σήμα των προϊόντων είναι ο «Μαγικός Κήπος». Ήδη, έχουν αρχίσει να διακινούνται στις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου (Σκλαβενίτης, ΜETRO, My Market κτλ.) και εξάγονται στη Βουλγαρία.

Μαγικός Κήπος

Η υδροπονία και η παραγωγική διαδικασία στον Μαγικό Κήπο

Η υδροπονία είναι μία φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους. Η θρέψη των φυτών βασίζεται στα ίδια φυσικά θρεπτικά στοιχεία που προσλαμβάνουν από το έδαφος, ενώ στο κλειστό και ελεγχόμενο περιβάλλον του θερμοκηπίου (θερμοκρασία, υγρασία & φωτεινότητα) τα φυτά προστατεύονται από εξωτερικούς κινδύνους και από τα έντομα.

Μαγικός Κήπος

Η διαδικασία παραγωγής στον Μαγικό Κήπο της ΕΝΤΕΚΑ βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και επιτυγχάνει:

  • Μείωση των αναγκαίων εκτάσεων καλλιέργειας κατά είκοσι φορές
  • 50% λιγότερη κατανάλωση νερού σε σύγκριση με τις καλλιέργειες στο έδαφος 
  • Μηδενική ρύπανση του εδάφους & των υπόγειων υδάτων από φυτοφάρμακα
  • Παραγωγή με μηδενική υπολειμματικότητα αγροχημικών (Zero Residue Production)
  • Αποκλειστική χρήση πιστοποιημένων μη γενετικά τροποποιημένων σπόρων 
  • Χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και υλικών κατάλληλων για επαναχρησιμοποίηση  
  • Εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής & ολοκληρωμένης διαχείρισης

Τα λαχανικά αναπτύσσονται κάτω από ιδανικές κλιματικές συνθήκες και αμέσως μετά την συγκομιδή τους, ψύχονται σε θερμοκρασία 3ο C, που εξασφαλίζει την διατήρηση της φρεσκάδας τους και αυξάνει σημαντικά το χρόνο ζωής τους. Η ατομική συσκευασία των προϊόντων γίνεται σε σακουλάκια από ανακυκλούμενο πολυπροπυλένιο (CPP), που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εξασφαλίζουν την προστασία τους. Έτσι φθάνουν στον καταναλωτή καθαρά, αναλλοίωτα και με άθικτο το φύλλωμα τους, για να αποτελέσουν μέρος της υγιεινής διατροφής του. 

Μαγικός Κήπος

Οι ποικιλίες λαχανικών που παράγονται στον Μαγικό Κήπο είναι: Γαλλική Σαλάτα ή Butterhead, Λόλα Πράσινη και Κόκκινη (Lollo Bionda-Lollo Rossa), με δυνατότητα πολλών ακόμα καθώς και αρωματικά όπως ο μαϊντανός, άνηθος, και ο δυόσμος

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού στο προστατευμένο περιβάλλον του κλειστού θερμοκηπίου παράγει σταθερά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους περίπου 30.000 κομμάτια την ημέρα. Σε πλήρη λειτουργία απασχολεί 40 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. 

Η μικρή ιστορία πίσω από τον Μαγικό Κήπο

«Πρόκειται για μια στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου ΕΝΤΕΚΑ στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής» δήλωσε ο Πρόεδρος του ομίλου Κωνσταντίνος Φιλιππίδης. «Δεν αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό. Μπορεί το επιχειρηματικό μοντέλο, οι εμπορικές απαιτήσεις και οι πολιτικές διάθεσης να διαφέρουν από ό,τι κάναμε έως τώρα, αλλά τόσο η ανανεώσιμη ενέργεια, όσο και η βιώσιμη γεωργία υπηρετούν τον ίδιο σκοπό: τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Άρα και οι δύο αυτές δραστηριότητες εντάσσονται αρμονικά στο ίδιο στρατηγικό όραμα που διέπει την εταιρεία από την ίδρυσή της το 1984».

Μαγικός Κήπος
Ο Πρόεδρος και ιδρυτής της ΕΝΤΕΚΑ, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης

«Εδώ και καιρό αναζητούσαμε μια διαφορετική προσέγγιση στον ευρύτερο τομέα της πράσινης βιώσιμης γεωργίας, μια επένδυση με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που να απαντά στις προκλήσεις της εποχής», εξηγεί ο πρόεδρος της IGC (Inteligence Green Crops) Παναγιώτης Λαδακάκος, που είναι η εταιρεία του ομίλου που κατέχει και τρέχει τον Μαγικό Κήπο.

Ψυχή της νέας επένδυσης είναι ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, που από το 1984 δραστηριοποιείται αδιάλειπτα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την Ενεργειακή Τεχνολογία και Κατασκευές (ΕΝΤΕΚΑ). Συμπωματικά, είναι η ίδια εποχή που η Πολιτεία θα επιτρέψει την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Υπό αντίξοες τότε συνθήκες, η ΕΝΤΕΚΑ θα ξεκινήσει και θα συνεχίσει έως σήμερα να υλοποιεί πλήθος έργων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, με έμφαση στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, στη λειτουργία και στη συντήρηση των αιολικών πάρκων.

Μαγικός Κήπος

Δώδεκα χρόνια μετά το 1984, ο δρόμος του Κωνσταντίνου Φιλιππίδη στις ΑΠΕ θα διασταυρωθεί με ένα παρόμοιο όραμα δύο νεαρών τότε μηχανικών και στενών φίλων, του Παναγιώτη Λαδακάκου και του Παναγιώτη Παπασταματίου. Από τότε οι τρεις τους θα ακολουθήσουν μία μεγάλη κοινή πορεία στην πράσινη ενέργεια που συνεχίζεται έως σήμερα.