ESG+Stories

STORIES

Μαγικός Κήπος: Το μαρούλι στο γλαστράκι που κατακτά την αγορά

Μαγικός Κήπος: Το μαρούλι στο γλαστράκι που κατακτά την αγορά

Η Intelligent Green Crops βγήκε στην αγορά με μία καινοτομία: το μαρούλι πουλιέται μαζί με το γλαστράκι προσφέροντας διατηρησιμότητα στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες.

Η ΕΝΤΕΚΑ έχει επενδύσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ μέσα από την θυγατρική της εταιρεία, την Intelligent Green Crops,  στη δημιουργία ενός πρότυπου υδροπονικού θερμοκηπίου παραγωγής πράσινων λαχανικών και μυρωδικών στο Κάστρο Βοιωτίας. Το εμπορικό σήμα των προϊόντων είναι ο «Μαγικός Κήπος». Ο Μαγικός Κήπος παράγει μέσω της υδροπονικής καλλιέργειας τρία είδη μαρουλιού. Η υδροπονία είναι μία φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους.

Η θρέψη των φυτών βασίζεται στα ίδια φυσικά θρεπτικά στοιχεία που προσλαμβάνουν από το έδαφος, ενώ στο κλειστό και ελεγχόμενο περιβάλλον του θερμοκηπίου (θερμοκρασία, υγρασία & φωτεινότητα) τα φυτά προστατεύονται από εξωτερικούς κινδύνους και από τα έντομα και έτσι δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα.

Γιατί η υδροπονία είναι το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας;

Η διαδικασία παραγωγής στον Μαγικό Κήπο βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και επιτυγχάνει μείωση των αναγκαίων εκτάσεων καλλιέργειας κατά είκοσι φορές, 50% λιγότερη κατανάλωση νερού σε σύγκριση με τις καλλιέργειες στο έδαφος (χρειάζονται μόλις 900 ml νερού για να παραχθούν 320 γραμμάρια μαρουλιού) και

μηδενική ρύπανση του εδάφους & των υπόγειων υδάτων από φυτοφάρμακα. Επίσης με την υδροπονία έχουμε παραγωγή με μηδενική υπολειμματικότητα αγροχημικών (Zero Residue Production), αποκλειστική χρήση πιστοποιημένων μη γενετικά τροποποιημένων σπόρων , χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και υλικών κατάλληλων για επαναχρησιμοποίηση  και εφαρμόζεται ορθή γεωργική πρακτική & ολοκληρωμένη διαχείριση.

Μαγικός Κήπος

Η καινοτόμα συσκευασία

Τα λαχανικά αναπτύσσονται κάτω από ιδανικές κλιματικές συνθήκες και αμέσως μετά την συγκομιδή τους, ψύχονται σε θερμοκρασία 3ο C, που εξασφαλίζει την διατήρηση της φρεσκάδας τους και αυξάνει σημαντικά το χρόνο ζωής τους. Η ατομική συσκευασία των προϊόντων γίνεται σε σακουλάκια από ανακυκλούμενο πολυπροπυλένιο (CPP), που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εξασφαλίζουν την προστασία τους. Έτσι φθάνουν στον καταναλωτή καθαρά, αναλλοίωτα και με άθικτο το φύλλωμα τους, για να αποτελέσουν μέρος της υγιεινής διατροφής του. Επίσης, πουλιέται μαζί με το γλαστράκι μέσα στο οποίο μεγαλώνει προσφέροντας διατηρησιμότητα στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες. Οι ποικιλίες λαχανικών που παράγονται στον Μαγικό Κήπο είναι: Γαλλική Σαλάτα ή Butterhead, Λόλα Πράσινη και Κόκκινη (Lollo Bionda-Lollo Rossa).

«Το κράτος πρέπει να στηρίξει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες»

Οι μεγάλες σύγχρονες θερμοκηπιακές μονάδες δημιουργούν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, παρέχουν σύγχρονες συνθήκες εργασίας με όλες τις υποδομές. Αυτό σημαίνει ότι επιστήμονες γεωπόνοι μπορούν να δουλέψουν στο αντικείμενο τους χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Intelligent Green Crops, Παναγιώτη Λαδακάκο, υπάρχει ανάγκη υψηλών κεφαλαίων. «Να δημιουργηθούν άμεσα προγράμματα επιδοτούμενα από το κράτος σε τελειόφοιτους γεωπονικής σε καλλιέργειες της Αμερικής και την Ευρώπης για να επιστρέψουν πίσω με περισσότερη εμπειρία και γνώση. Χρειάζονται προκυρήξεις για πιλοτικές μονάδες, για την επιτάχυνση τέτοιων επενδύσεων» σημείωσε.

Μαγικός Κήπος

Ένα ακόμα αγκάθι για αυτές τις επενδύσεις είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να συνοδευτούν τα προϊόντα τους με την επισήμανση organic. Παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και η διαδικασία παραγωγής βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, από τη στιγμή που δεν παράγονται στο έδαφος αλλά μέσα σε γλαστράκι δεν τους επιτρέπεται να τα χαρακτηρίσουν οργανικά. «Δε νοείται μία τόσο καθετοποιημένη μονάδα, χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων και με χρήση ωφελίμων εντόμων να μην είναι πιστοποιημένη ως βιολογική. Στην Αμερική γίνεται αυτό. Το μόνο που δίνουμε στο μαρούλι είναι τα θρεπτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν. Γιατί να μην θεωρείται και να διατίθεται στο ράφι ως βιολογικό; Πρέπει να επιληφθεί το κράτος πάνω σε αυτό» ανέφερε ο  διευθυντής παραγωγής του θερμοκηπίου, Ανδρέας Λύπας.