ESG+Stories

STORIES

Μαζί με τη φέτα και τη μαστίχα Χίου, το μάρμαρο στα Π.Ο.Π. ελληνικά προϊόντα

Μαζί με τη φέτα και τη μαστίχα Χίου, το μάρμαρο στα Π.Ο.Π. ελληνικά προϊόντα

Το ήξερες ότι κάποια από τα πιο εμβληματικά κτίρια στο εξωτερικό έχουν χτιστεί με ελληνικό μάρμαρο, η λαμπρότητα και η λευκότητα του οποίου είναι μοναδική στον κόσμο;

Στοιχεία πάνω στα οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) βασίζει τη στρατηγική του ώστε το πολύτιμο ορυκτό να μπει στη λίστα των Π.Ο.Π. ελληνικών προϊόντων, δίπλα σε προϊόντα όπως η φέτα, το γιαούρτι, η μαστίχα Χίου, το ντοματάκι Σαντορίνης, ο κρόκος Κοζάνης κ.α.

Κάτι που ίσως να αγνοείς είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 80% της συνολικής παραγωγής του ελληνικού μαρμάρου, εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες διεθνώς, τοποθετώντας την χώρα μας στην 4η θέση παγκοσμίως στον χάρτη των εξαγωγών μαρμάρου.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με συνεισφορά στο ΑΕΠ που αγγίζει τα 1,27 δισ. ευρώ στους κόλπους του οποίου απασχολούνται, άμεσα και έμμεσα, συνολικά 18.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα για κάθε 1 ευρώ προϊόντος μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος είναι 2,19 ευρώ! Επιπρόσθετα, η ελληνική μαρμαροβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ του νομού Δράμας, ενώ επανεπενδύει κάθε χρόνο το 10% του τζίρου του στην απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς.

μάρμαρα

Με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο της Ικτίνος Ελλάς, Τζούλη Χαϊδά, ο ΣΕΜΜΘ καταβάλει προσπάθεια ώστε το ελληνικό μάρμαρο να λάβει διεθνώς της αναγνώρισης που του αξίζει και να αποκτήσει το δικό του brand name. Στα σκαριά βρίσκεται έκθεση της ICAP για τον κλάδο, τα ευρήματα της οποίας θα αξιοποιηθούν στο στρατηγικό πλάνο που έχει ετοιμάσει ο Σύνδεσμος και αφορά στην καλύτερη προώθηση του προϊόντος, στην υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στα νέα πρότυπα που επιτάσσουν οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης, οι οποίες είναι απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον.

Μην ξεχνάμε πως η σημαντικότητα του μαρμάρου κρύβεται στη λειτουργία του ως συνδετικού κρίκου με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Όπως έχει επισημάνει εύστοχα η κα Χαϊδά, είναι η συνέχεια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Από την εποχή όπου χτίστηκε ο Παρθενώνας, μέχρι και σήμερα, το μάρμαρο αποτελεί ένα κλασσικό, διαχρονικό υλικό με ισχυρό αρχιτεκτονικό αποτύπωμα.

Ικτίνος

Ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις για πράσινη εξόρυξη

Η Ικτίνος, μια από τις ιστορικότερες μαρμαροβιομηχανίες της χώρας, κινείται στη λογική του DoingWellbyDoingGood, θέτοντας ως προτεραιότητα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα το οποίο μειώνει μέσα από επενδύσεις που εκπονεί για την υιοθέτηση υπογείων εξορυκτικών μεθόδων που δεν θέτουν σε κίνδυνο την πρώτη ύλη αλλά και το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση και οι επενδύσεις στο κομμάτι της τεχνολογίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς ένα μέρος του τζίρου διοχετεύεται στην έρευνα και την ανάπτυξη.

«Υιοθετώντας πρακτικές εξόρυξης που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, είναι από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου που κατήρτισαν πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης»

Παναγιώτης Λαρδάκης
ο Παναγιώτης Λιαρδάκης, Risk & Compliance Manager στην Ικτίνος Ελλάς

«Η Ικτίνος από την αρχή της σύστασής της μέχρι και σήμερα δεν έπαψε να βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Υιοθετώντας πρακτικές εξόρυξης που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, είναι από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου που κατήρτισαν πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης και αποτύπωσαν σε έκθεση τα αποτελέσματά τους κάνοντας τον απολογισμό τους. Επενδύουμε διαρκώς στην καινοτομία και φροντίζουμε ώστε να μην καταπονείται το περιβάλλον. Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο “τρέχουμε” από κοινού ένα project μελετώντας σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας» αναφέρει στο ESG Stories, ο Παναγιώτης Λιαρδάκης, Risk & Compliance Manager στην Ικτίνος Ελλάς.

Προσθέτει πως από τη στιγμή που καλείσαι να διαχειριστείς  μια “πράσινη” πρώτη ύλη, όπως είναι το μάρμαρο, δεν μπορείς παρά να την προσεγγίζεις με μια εξίσου “πράσινη” φιλοσοφία, σκεπτόμενος, όχι μόνο το κέρδος και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σου, αλλά και την παρακαταθήκη που θα αφήσεις στις επόμενες γενιές.

Όταν η εξόρυξη συνοδεύεται από αναδάσωση

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν: Πόσο ασφαλής για το περιβάλλον είναι η εξορυκτική διαδικασία; Μιλάμε για έναν ανεξάντλητο φυσικό πόρο, ή μπορεί να έρθει μια εποχή που το μάρμαρο θα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση; Απαντώντας στους πολέμιους των μαρμαροβιομηχανιών και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι οι εξορύξεις μεταλλευμάτων καταστρέφουν την χλωρίδα, οι επαγγελματίες του κλάδου ξεκαθαρίζουν πως αυτό είναι στην πραγματικότητα μύθος. Ειδικότερα, έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών, αναφέρει ότι ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος σε ποσότητα και ότι ο ρυθμός που αντλούνται τα αποθέματα είναι παρόμοιος με τον ρυθμό που δημιουργούνται. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικό.

Ικτίνος

Παράλληλα, επισημαίνει πως τα λατομεία καλύπτουν επιφάνεια γης που αντιστοιχεί μόλις στο 7% του ενός χιλιοστού της ελληνικής έκτασης, η οποία θεωρείται αμελητέα. 

Σίγουρα κάθε δραστηριότητα έχει και ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γι’ αυτό η υποχρέωση των μαρμαροβιομηχάνων είναι η δενδροφύτευση ως μέθοδος αποκατάστασης. Είναι ένας τρόπος να αμβλύνουν τις γωνίες και μια μορφή επιστροφής στο περιβάλλον, για όλα όσα τους δίνει απλόχερα.

Ικτίνος