ESG+Stories

STORIES

Μετά τη φωτιά: Πώς οι καμένες εκτάσεις αποκτούν ξανά ζωή μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Μετά τη φωτιά: Πώς οι καμένες εκτάσεις αποκτούν ξανά ζωή μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τις πυρκαγιές στις καμένες εκτάσεις για την ορθή αποκατάσταση του εδάφους και τι είναι απαγορευτικό να κάνουμε; 

Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες που αφήνουν στο πέρασμα τους οι φωτιές είναι τρομακτικές. Οι πληγές είναι ακόμα νωπές από πέρυσι τον Αύγουστο που μέσα σχεδόν σε δύο εβδομάδες κάηκαν περισσότερα από 1 εκατ. στρέμματα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Αρκαδία, Ηλεία και Μεσσηνία.  

Αυτές οι καταστροφικές πυρκαγιές (εκτός από τις περιπτώσεις εμπρησμού) είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. «Η κλιματική κρίση είναι το φαινόμενο που ευνοεί την ανάπτυξη των πυρκαγιών. Σκεφτείτε σε μια ακραία κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας δεν χρειάζεται να γίνει κάποιος εμπρησμός. Ένα τυχαίο περιστατικό, ακόμα και η ακτίνα του ήλιου πάνω σε μία αντανάκλαση σε ένα γυαλί μέσα στο δάσος μπορεί να δημιουργήσει μία φωτιά» σημειώνει ο Δασολόγος Νίκος Χλύκας στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Coca-Cola στην Ελλάδα, που αποτυπώνει την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας της φύσης.

coca cola

Μετά τις πυρκαγιές, όμως το έργο της αποκατάστασης δεν είναι τόσο απλό και εκτός από την κρατική πρωτοβουλία, σε αυτές τις περιπτώσεις σημαντική είναι και η ιδιωτική πρωτοβουλία. «Όταν προέκυψε η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του δασικού περιβάλλοντος που καταστράφηκε μετά από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 έπρεπε να οριστούν ιδιωτικές εταιρείες ως ανάδοχοι αποκατάστασης ώστε να συμβάλλουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα έργα αυτά» λέει ο Ευάγγελος Γκουντούφας προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος στο ντοκιμαντέρ.

Αλλά και πάλι χρειάζονται να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να επιτευχθεί η φυσική αναδάσωση και πρέπει να αποφεύγονται οι σπασμωδικές κινήσεις. 

«Η φύση των έργων είναι η αντιδιαβρωτική – αντιπλημμυρική προστασία. Προτάσσω την αντιδιαβρωτική γιατί αυτός είναι ο κύριος σκοπός επειδή μία από τις άμεσες και δυσμενείς συνέπειες της πυρκαγιάς είναι η διάβρωση του εδάφους» λέει η Ιωάννα Βέρδη Αναπληρώτρια Διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής, στο ντοκιμαντέρ. Η ίδια τονίζει πως «είναι απαραίτητο να γίνει μία προεργασία και όσον αφορά την αναδάσωση είναι απαγορευτικό και το τονίζω να προβούμε σε τεχνητή αναδάσωση όπου υπάρχει φυσική αναγέννηση». 

coca cola

Ποια είναι η διαδικασία 

Το πρώτο σκέλος ενός έργου αποκατάστασης, σύμφωνα με τον Δασολόγο κ. Νίκο Χλύκα, είναι η δημιουργία κορμοδεμάτων. Είναι αυτές οι σειρές που βλέπουμε με τους κορμούς (φωτο 1) παράλληλα με τις χωροσταθμικές καμπύλες του εδάφους που στοχεύει στο να αποτρέψει την διάβρωση του εδάφους να κρατήσει δηλαδή το χώμα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που τυχόν μπορεί να δημιουργήσει μία έντονη βροχόπτωση. 

coca cola
Φωτο 1

Το δεύτερο είναι τα κλαδοπλέγματα (φωτο 2) που είναι κιβώτια από κλαδιά τα οποία επίσης αποτίθενται επίσης κατά μήκος των χωροσταθμικών και κάνουν συγκράτηση εδαφών. 

coca cola
Φωτο 2

Το τρίτο είναι η δημιουργία ξυλοφραγμάτων (φωτο 3) μέσα στα ρέματα για να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά που κατεβάζει μία βροχόπτωση ώστε να μη συσσωρευτούν όλα στο μεγάλο ρέμα και δημιουργήσουν και προβλήματα στον οικιστικό ιστό, στις καλλιέργειες κ.ο.κ.

coca cola
Φωτο 3

Η άμεση επέμβαση της Coca-Cola στην Ελλάδα

Με μία δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ η  Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) ανέλαβε Ανάδοχος Αποκατάστασης και Αναδάσωσης περισσότερων από 7.715 στρεμμάτων στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου. Είναι το μεγαλύτερης έκτασης έργο που υλοποιήθηκε στον νομό Αττικής

Σε διάστημα μόλις τριών μηνών, ολοκλήρωσε έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση περισσότερων από 7.715 στρεμμάτων με στόχο τη φυσική αναγέννηση και αναδάσωση της περιοχής. 

Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του ΥΠΕΝ, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κα Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς.

coca cola
O κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του ΥΠΕΝ στην περιοχή του έργου

«Είμαστε πολύ περήφανοι που ως Ανάδοχος παραδίδουμε αυτό το έργο που συμβάλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής  κρίσης, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές που βιώσαμε τον Αύγουστο του 2021. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα και συνέπεια για να διασφαλίσουμε την άμεση προστασία και αποκατάσταση της περιοχής» δήλωσε η κα Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο κατά την παράδοση του έργου. «Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά την περιοχή και θα συμβάλλουμε όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον» πρόσθεσε.

«Η συνεισφορά της Coca-Cola στην Ελλάδα στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολύτιμη» σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και υπογράμμισε ότι η εταιρεία στήριξε με ενθουσιασμό τον θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης»

«Πριν τις πυρκαγιές η περιοχή αυτή ήταν μία όαση πρασίνου. Είχε τεράστιο βαθμό επισκεψιμότητας. Στόχος μας είναι αυτόν τον χώρο πολύ γρηγορά να τον αποδώσουμε και πάλι στην κοινωνία των πολιτών» ανέφερε ο κ. Γκουντούφας.

coca cola
Από αριστερά: Ο κ. Βαγγέλης Γκουντούφας, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος , ο κ. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κα Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο και ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών

Στόχος της Coca-Cola στην Ελλάδα είναι να συμβάλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ώστε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον. Και για αυτό η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Με δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες, μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση  rPET,  αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Η κλιματική κρίση είναι το παρόν, δεν πρέπει να είναι το μέλλον και η λύση σε αυτό είναι η δράση. Η πορεία των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας της φύσης της περιοχής αποτυπώνεται στο παρακάτω ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με πρωταγωνιστές όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου.