ESG+Stories

STORIES

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές... Φύτεψέ το - Όσο παίζεις αναδασώνεις

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές... Φύτεψέ το - Όσο παίζεις αναδασώνεις

Το πρώτο παιχνίδι γενικών γνώσεων που καθώς ο χρήστης παίζει προσφέρει στην δενδροφύτευση στον Ελλαδικό χώρο.

Το καλοκαίρι ήταν μία δύσκολη περίοδος για την χώρα μας, καθώς το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι μεγάλες φωτιές είναι τεράστιο. Μάλιστα σύμφωνα με την ομάδα του Meteo, η οποία ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα πριν και μετά τις δασικές πυρκαγιές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα κάηκαν. Αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν κιόλας από τον φετινό χειμώνα. 

Αυτή τεράστια καταστροφή έδωσε έμπνευση για ακόμα μία φορά στη νέα γενιά και συγκεκριμένα στον Χρήστο Αποστόλου, φοιτητή Γεωπονικής, ο οποίος πήρε την απόφαση να δημιουργήσει μία εφαρμογή που θα βοηθήσει στην δεντροφύτευση. 

Χρήστος Αποστόλου
Ο Χρήστος Αποστόλου, ιδρυτής της εφαρμμογής «Φύτεψε το»

«Για την εφαρμογή «Φύτεψε το» έμπνευση αποτέλεσαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν καθώς κάηκαν μεγάλες εκτάσεις δασών της πανέμορφης χώρας μας. Ως φοιτητής γεωπονίας λοιπόν, μα κυρίως σαν άνθρωπος που αγαπάει την φύση, τα δάση και τα βουνά, θεώρησα καθήκον μου να βοηθήσω με τον τρόπο μου, στην επανόρθωση της φυτικής ζωής» αναφέρει στο esgstories.gr o Χρήστος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως στον μύθο του φοίνικα, έτσι και η φύση μπορεί -μέσα από τα ανθρώπινα χέρια- να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, ίσως ακόμη πιο δυνατή, ίσως ακόμη μάλιστα πιο μαγευτική. Η ευαισθησία του ως προς τα δάση, το πάθος του για κοινωνική και περιβαλλοντική συνεισφορά και ταυτόχρονα οι αυτοδίδακτες γνώσεις του με τους υπολογιστές για πολλά χρόνια, δημιούργησαν το έναυσμα για την δημιουργία του παιχνιδιού «Φύτεψε το». 

«Η ψυχή μου πονούσε όσο έβλεπα άνθρωποι να κλαίνε και να μην δέχονται την απαραίτητη βοήθεια»

«Κατά την διάρκεια της περιόδου των έντονων πυρκαγιών ήμουν γεμάτος ανησυχία, άγχος, νευρικότητα και καταθλιπτικά συναισθήματα. Μπορεί να ζω στην Λάρισα και να μην έχασα κάποιο σπίτι, περιουσία κτλ., αλλά είχα χάσει τον ύπνο μου. Έμενα συνεχώς ενημερωμένος και η ψυχή μου πονούσε όσο έβλεπα άνθρωποι να κλαίνε και να μην δέχονται την απαραίτητη βοήθεια. Έτσι προσπάθησα απεγνωσμένα να σκεφτώ έναν τρόπο που όλη η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει γρήγορα και άμεσα. Και μετά από δύο μέρες ξενύχτι, η ιδέα μου ήρθε και ξεκίνησε να υλοποιείται» σχολιάζει. 

«Το μέλλον είναι αβέβαιο και η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο μας όπλο»

Το πρότζεκτ μέσα σε δυόμιση εβδομάδες είχε ολοκληρωθεί με βασικό στόχο να προσφέρει όση περισσότερη βοήθεια γίνεται σε όλες εκείνες τις περιοχές που το έχουν ανάγκη. Κατά κύριο λόγο ο Χρήστος πιστεύει ότι πρέπει να θεμελιωθούν νέοι αντιπυρικοί νόμοι που θα δημιουργήσουν μονάδες άμεσης επέμβασης σε όλες τις κόκκινες περιοχές για μελλοντικές πυρκαγιές. «Το μέλλον είναι αβέβαιο και η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο μας όπλο» υπογραμμίζει.

Το παιχνίδι

Το παιχνίδι ΦύτεψεΤο (βρίσκεται   στο  Google PlayStore με την αναζήτηση του ονόματος ‘ΦύτεψεΤο') προσφέρει γενικές γνώσεις στους χρήστες σε σχέση με το περιβάλλον και όταν ο χρήστης θα έχει ολοκληρώσει όλες τις πίστες τους παιχνιδιού, θα έχει συνεισφέρει στο να φυτευτούν περίπου 5 αληθινά δεντράκια.

Φύτεψε το

Σκοπός είναι το ποσό (ο χρήστης απλά παίζει το παιχνίδι χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κάτι) που θα μαζευτεί από την ολοκλήρωση του παιχνιδιού μέσω των χρηστών να δωριστεί στο οργανισμό WE4ALL (we4all.com) για την αναδάσωση δέντρων στην Ελλάδα.

Φύτεψε το

Πιο συγκεκριμένα το παιχνίδι βασίζεται σε απλές περιβαλλοντικές γνώσεις. Υπάρχουν ορισμοί που καθώς παίζεις σε κάνουν να θυμάσαι λέξεις που είναι σημαντικές και που πρέπει να υπολογίζουμε στο μέλλον. Ο χρήστης απλά παίζει και ουσιαστικά μέσω της εφαρμογής προβάλλονται κάποιες διαφημίσεις. Τα έσοδα που μαζεύονται από την ολοκλήρωση των επιπέδων του παιχνιδιού, μαζεύουν κάποια χρήματα που αργότερα γίνονται δωρεά στο WE4ALL. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη δεντροφύτευση. 

Φύτεψε το

Η WE4ALL είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τη Γη να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι αυτός ο Πλανήτης είναι το σπίτι μας, προτού να είναι αργά. Βασικός στόχος του παιχνιδιού είναι να "φυτέψει" στα μυαλά όλων μας τις βασικότερες λέξεις που έχουν σε σχέση με το περιβάλλον και ταυτόχρονα να συγκεντρώνεται ένα ποσό το οποίο θα κατατίθεται στον οργανισμό αναδάσωσης WE4ALL.

Φύτεψε το

Ο βασικός στόχος της εφαρμογής

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς και παιδιά, καθώς οι ορισμοί που δίνονται στην εφαρμογή βοηθάνε να βρουν τις περιβαλλοντικές λέξεις και έτσι να αποτυπωθούν στο μυαλό. Ταυτόχρονα με τις γνώσεις που προσφέρει οι χρήστες συμβάλουν στην αύξηση του ποσού που δωρίζεται στον οργανισμό WE4ALL.

Φύτεψε το

«Ο βασικότερος στόχος είναι μορφωτική αποτύπωση ορισμών και λέξεων βασικών για τα νέα παιδιά, έτσι ώστε να μαθαίνουν έννοιες σημαντικές για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η συγκέντρωση ενός ποσού ανά τακτά χρονικά διαστήματα που θα δωρίζεται για την αναδάσωση της Ελλάδας» αναφέρει ο φοιτητής Γεωπονικής.

«Μόνο με την ελπίδα μπορείς να δεις πέρα από τα σύννεφα»

Στην ερώτηση για τα επόμενα σχέδια του ο Χρήστος απάντησε «Σκοπεύω να τις συνεχίσω στο εξωτερικό τις σπουδές μου μιας και ο covid-19 δημιούργησε πολλές παύσεις στα όνειρα μου, αλλά ελπίζω για το καλύτερο! Μόνο με την ελπίδα μπορείς να δεις πέρα από τα «σύννεφα». Και το ίδιο συμβουλεύω σε όλα τα άτομα που σταμάτησαν να ονειρεύονται».

Φύτεψε το