ESG+Stories

STORIES

Metaxa Hospitality Group: Θέλουμε τους καλύτερους και οφείλουμε να είμαστε οι καλύτεροι γι’ αυτούς

Metaxa Hospitality Group: Θέλουμε τους καλύτερους και οφείλουμε να είμαστε οι καλύτεροι γι’ αυτούς

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου αποτελούν κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Τίποτα μεγάλο δεν υλοποιείται αν δεν εμπνέεται από το όραμα της θετικής συνεισφοράς στο καλύτερο μέλλον του κόσμου που μοιραζόμαστε. Ειδικά σήμερα, σε μια εποχή αφύπνισης μέσα από αλλεπάλληλες διασταυρούμενες παγκόσμιες κρίσεις, οι οποίες μας φέρνουν όλους μπροστά στο μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί. Όπως έχει ειπωθεί πολύ χαρακτηριστικά «το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν». Δεν υπάρχει κανένας αυτόματος πιλότος. Το μέλλον για να είναι καλύτερο πρέπει εμείς να προσπαθήσουμε να το κάνουμε. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το ιστορικό στοίχημα της γενιάς μας. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Μια νέα εμπιστοσύνη που δεν θα χτίζεται μόνο πάνω στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά μεγέθη αλλά θα συμπεριλαμβάνει πλέον τα κριτήρια ESG ( Environmental, Social, and Governance).  Πρόκειται για  μια μεγάλη ιστορική τομή στην παγκόσμια οικονομία.   

Η διορατικότητα του Ομίλου μας να δημοσιεύσει τον πρώτο απολογισμό του για τη βιωσιμότητα το 1999,  επιβεβαιώνεται σήμερα από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, η οποία έχει στραφεί δυναμικά στις δραστηριότητες εκείνες που παράγουν επενδυτική αξία μέσα από το  βαθύ θετικό κοινωνικό αποτύπωμά τους.

Metaxa Hospitality

Στο Metaxa Hospitality Group είμαστε διαχρονικά  δεσμευμένοι και  αταλάντευτα προσηλωμένοι  στο όραμά μας για έναν κορυφαίο ελληνικό Όμιλο παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας, με «ήθος, πάθος  και  λόγο». Πάθος για την αυθεντική, ποιοτική,  φιλοξενία. Ήθος που εκφράζεται με την ευθύνη που αναλαμβάνουμε για το περιβάλλον και τους ανθρώπους στους προορισμούς που δραστηριοποιούμαστε. Και ταυτόχρονα, κάθε συνεργασία μας είναι πάνω απ’ όλα λόγος τιμής.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε και υπηρετούμε,  στο μέτρο της ευθύνης μας,  την αναγκαιότητα να κερδίσουμε το μέλλον, κάνοντας τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τη ζωή και τους ανθρώπους. 

Γι’ αυτό και οι άνθρωποί μας είναι βασική συνιστώσα του οράματός μας.  Πιστεύουμε στην ισχύ της ομάδας που λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να χαρίζει καθημερινά  αληθινά χαμόγελα, αφοσίωση και αγάπη,  κάνοντας ξεχωριστή τη φιλοξενία.  

Οι άνθρωποί μας αποτελούν τον ουσιαστικότερο παράγοντα για να παρέχουμε την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας. Γι’ αυτό θέλουμε να εμπλουτίζουμε την ομάδα μας με τους καλύτερους. Αναζητούμε διαρκώς ταλέντο και ηθική.  Με δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες.  

Metaxa Hospitality

Προωθώντας την  ισότητα των ευκαιριών, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ένταξη και τη διαφορετικότητα στην εργασία. Εξασφαλίζουμε έτσι ένα περιβάλλον συμπερίληψης, καλλιεργώντας μια κουλτούρα που σέβεται και αξιοποιεί τη διαφορετικότητα των ανθρώπων.

Επίσης, ο Όμιλος είναι αφοσιωμένος στη διατήρηση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας πολιτική που αποσκοπεί στην πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης οποιασδήποτε μορφής και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται προγράμματα κατάρτισης για όλους τους εργαζόμενους κατά την αρχική εκπαίδευση.

Επιπλέον για τη διατήρηση ενός ασφαλούς και υγιεινού περιβάλλοντος εργασίας ο Όμιλος ακολουθεί μια ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική πρόληψης, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση ασφαλών εγκαταστάσεων, την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών, τους τακτικούς ελέγχους και την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις σε  δύο βασικές κατευθύνσεις. 

Η πρώτη αφορά στη διαρκή θεωρητική εκπαίδευση. Από το σεμινάριο εισαγωγής και το Staff handbook που περιλαμβάνουν κεντρικό κεφάλαιο για θέματα ασφάλειας και υγιεινής μέχρι τις συνεχείς ενημερώσεις για σεισμούς ή άλλες έκτακτες καταστάσεις και τις διαλέξεις με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών,  όπως ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ευθύμης Λέκκας. Η δεύτερη αφορά στην πρακτική εκπαίδευση μέσα από ασκήσεις προσομοιώσεων έκτακτων καταστάσεων και αφορούν στη χρήση εξοπλισμού, την πυρασφάλεια, την παροχή πρώτων βοηθειών  κλπ.  Το σχέδιο αυτό επικαιροποιείται διαρκώς, εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται.  

Metaxa Hospitality

Η εργασιακή ικανοποίηση, η προσωπική ανάπτυξη, η επαγγελματική εξέλιξη και η βέλτιστη απόδοση μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο μέσα σε ένα υγιές, ασφαλές  και σταθερό περιβάλλον εργασίας. Η εξασφάλιση αυτού του εργασιακού περιβάλλοντος είναι στρατηγική προτεραιότητά μας, ώστε ο Όμιλός μας να αποτελεί έναν εργοδότη υψηλής προτίμησης στον τουρισμό για τους υφιστάμενους και μελλοντικούς εργαζόμενούς μας. 

Εργαζόμαστε και μεγαλώνουμε όλοι μαζί στον δρόμο προς την επιτυχία. Δυναμώνουμε μαζί , με δια βίου μάθηση, εκπαίδευση και συνεχή κατάρτιση.  Είναι χαρακτηριστικό πως  μόνο κατά το 2021, οι εργαζόμενοι του Ομίλου εμπλούτισαν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και δεξιότητές τους και ανέπτυξαν νέες, μέσα από συνολικά 1.070 ώρες εκπαίδευσης (σεμινάρια/συνέδρια) σε εξωτερικούς φορείς, που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Ομίλου.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως οι εργαζόμενοι του Ομίλου αποτελούν κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου. Για αυτό, ο Όμιλος φροντίζει για την ορθή, επαρκή και έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται, και για την άμεση εκπαίδευση προκειμένου να εφαρμοστούν ορθά οι συμφωνηθείσες ενέργειες. 

Metaxa Hospitality

Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 13 εκπαιδεύσεις συνολικά των εργαζομένων του κάθε ξενοδοχείου, οι οποίες αφορούσαν σε βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης γαιών και της υγείας του εδάφους, στη χρησιμοποίηση τοπικών προϊόντων και συστατικών με στόχο την προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας αλλά και τη συμβολή στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων.

Στο Metaxa Hospitality Group , οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας. Χωρίς αυτούς δεν  μπορούμε να πετύχουμε τους ψηλούς στόχους που βάζουμε και πετυχαίνουμε. Είναι η βάση για τη δημιουργία βιώσιμης αξίας που αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Ομίλου.  Κι αυτή η αναγνώριση είναι ουσιαστική και συμβολική. 

Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη θέσπιση  “Employee of the Month”, βραβεύοντας  κάθε μήνα τους καλύτερους εργαζόμενούς μας  και στη θέσπιση “Employee of the Year”, βραβεύοντας κάθε χρόνο τους καλύτερους εργαζόμενους της χρονιάς. Θέλουμε τους καλύτερους και οφείλουμε να είμαστε οι καλύτεροι γι’ αυτούς. 

Metaxa Hospitality

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Εταιρική Διακυβέρνηση και Εργασιακό Περιβάλλον»

Δείτε όλο το αφιέρωμα