ESG+Stories

STORIES

Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα από... πλαστικό!

Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα από... πλαστικό!

Στην εποχή της πράσινης μετάβασης, το πλαστικό έχει δαιμονοποιηθεί τόσο πολύ που συχνά ξεχνάμε τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου υλικού και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του, όταν βέβαια αυτή γίνεται σωστά και περνάει μέσα από τα 4 R, όπως ακριβώς κάνει και το εργοστάσιο ALPLA.

Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε νέα προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας, ο επανασχεδιασμός των συσκευασιών για να ανακυκλώνονται πιο εύκολα, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στις μονάδες μεταποίησης πλαστικών, τα νέα αποδοτικά μηχανήματα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την διάρκεια της παραγωγής και εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη δραστηριότητα του εργοστασίου ΑLPLA Greece στο Κορωπί.

Το εργοστάσιο μέλος του ομίλου της ALPLA, ο οποίος δραστηριοποιείται παγκοσμίως στον τομέα πλαστικής συσκευασίας με 177 εργοστάσια σε 45 χώρες, αποτελεί προμηθευτή σε φαρμακοβιομηχανίες, στην αγορά ειδών προσωπικής υγιεινής, καλλυντικών και απορρυπαντικών  για την κατασκευή φιαλών και σκευασμάτων κολλυρίων, αντιβιοτικών, καλλυντικών, βιταμινών, χημικών κ.α.. To εργοστάσιο αποτελείται από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις 22.000 τ.μ. και διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, απασχολεί 248 εργαζόμενους, εξάγει τα προϊόντα της σε περίπου 30 χώρες, ενώ αναμένει για φέτος κύκλο εργασιών περίπου όσο και πέρυσι, ήτοι στα 38,5 εκατ. ευρώ.

alpla

Το εργοστάσιο, ακολουθώντας τις αρχές τους αυστριακού ομίλου, έχει να ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας σε όλη του την παραγωγή και έχουν υιοθετήσει στη στρατηγική τους τα 4 R: reduce, reuse, replace, recycle. To reduce επιτυγχάνεται με μείωση του βάρους της συσκευασίας, μέσα από τον ανασχεδιασμό. «Ακόμα και τα 3 γραμμάρια να μειώσουμε από κάθε συσκευασία συνολικά είναι μεγάλη ποσότητα» ανέφερε η Γενική Διευθύντρια της ALPLA Packaging Greece, Δρ Ευγενία Τσαρτόλια. Το replace επιτυγχάνεται με τη χρήση paper based και bio based υλικών, το reuse με επαναχρησιμοποιούμενες PET φιάλες και το recycle επιτυγχάνεται με τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού. «Στα δικά μας εργοστάσια παίρνουμε το ανακυκλωμένο πλαστικό και το βάζουμε στην παραγωγή. Εμείς επιδιώκουμε το μπουκαλι να ανακυκλώνεται και να ξαναγίνεται πλαστικό μπουκάλι, δηλαδή closed loop» σημείωσε η κα Τσαρτόλια.

Η χρήση ανακυκλωμένου υλικού (Post-Consumer Recycled, PCR) στην άκαμπτη πλαστική συσκευασία βρίσκει ήδη εφαρμογή στην παραγωγή φιαλών PET και HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας), με ποσοστό PCR από 25% έως 100%.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία και στον επανασχεδιασμό των συσκευασιών. Με την προσέγγιση «Design for Recycling», η ΑLPLA επιχειρεί να κάνει ευκολότερη την ανακύκλωση με τη χρήση λιγότερων υλικών, μειώνοντας το βάρος της συσκευασίας και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ενέργεια.

alpla

«Στα ιδιόκτητα εργοστάσια ανακύκλωσης της ALPLA σε όλο τον κόσμο έχουν επενδυθεί από το 2021 πάνω από 50 εκ. € και σήμερα η δυναμικότητα παραγωγής αγγίζει τους 277.000 τόνους ανακυκλωμένου υλικού. Κανένας κόκκος πλαστικού δεν πάει χαμένος, καθώς στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία (Bottle to bottle), τη μείωση των αποβλήτων και συνεπώς του ανθρακικού αποτυπώματος» συμπλήρωσε η κα Τσαρτόλια.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΠΕ, Χαρίλαος Πανόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Όπως απέδειξε και η σημερινή εκδήλωση, η ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου μας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων, επανασχεδιασμένων συσκευασιών που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Είμαστε περήφανοι για τις προσπάθειες των μελών μας, όπως η εταιρεία ALPLA, και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».

alpla