ESG+Stories

STORIES

Ocean Cay: Το νησί που μετατράπηκε από μία περιοχή εξόρυξης σε βιοποίκιλο και βιώσιμο

Ocean Cay: Το νησί που μετατράπηκε από μία περιοχή εξόρυξης σε βιοποίκιλο και βιώσιμο

Το νησί στις Μπαχάμες που αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε έναν επίγειο Παράδεισο, πρότυπο της βιώσιμης ανάπτυξης από την MSC Cruises.

Το Ocean Cay είναι ένας μοναδικός νησιωτικός προορισμός ενός βιοποικίλου και βιώσιμου περιβάλλοντος όπου οι επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν με το φυσικό τους περιβάλλον και να μάθουν για τη σημασία της διατήρησης των ωκεανών και των κοραλλιογενών υφάλων.

Eίναι ένα τεχνητό νησί που δημιουργήθηκε αρχικά για την εξόρυξη αραγωνιτικής άμμου από την Dillingham Construction. Η συνολική έκταση του νησιού είναι 95 στρέμματα και οι αρχικοί ιδιοκτήτες είχαν εκβαθύνει την περιοχή για να μπορούν να ελλιμενίζονται βαθιά πλοία για την εξαγωγή της άμμου.

Ιστορικό

Το Ocean Cay είναι ένα νησί στις Μπαχάμες που βρίσκεται στην περιφέρεια του Bimini. Βρίσκεται 32 χιλιόμετρα (20 μίλια) νότια του Bimini. Το Ocean Cay είναι ένα τεχνητό νησί που κατασκευάστηκε με εκβάθυνση στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από την Dillingham Construction της Χαβάης και χρησιμοποιήθηκε για την εξόρυξη λευκής άμμου αραγωνίτη για διάφορους βιομηχανικούς σκοπούς. Ο κολπίσκος έχει αναδιαμορφωθεί σε ιδιωτικό νησί με την ονομασία Ocean Cay MSC Marine Reserve για την MSC Cruises.

Ανάκτηση και αποκατάσταση της ομορφιάς του Ocean Cay

Όταν η Dillingham Construction εγκατέλειψε το νησί, αυτό περιήλθε σε κατάσταση παρακμής. Το 2015, ο εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Cruise line, Pierfrancesco Vago, υπέγραψε συμφωνία μίσθωσης για 100 χρόνια με την κυβέρνηση των Μπαχάμες για την ανάπλαση του νησιού σε ένα νέο θέρετρο για τη γραμμή κρουαζιέρας της εταιρείας. Η εταιρεία επένδυσε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για το συνολικό έργο.

Ocean Cay

Η αποκατάσταση σε αριθμούς

Το συνολικό έργο της MSC Cruises περιελάβανε την φύτευση 75 χιλιάδων φυτών και θάμνων και 5.000 δέντρων και φοίνικων. Να σημειωθεί ότι το 95% των φυτεμένων ειδών είναι ενδημικά της Καραϊβικής. Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης, μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων και ειδικών δυτών αφαίρεσε προσεκτικά 400 μεμονωμένες αποικίες σκληρών κοραλλιών από συντρίμμια στον πυθμένα του ωκεανού και τις μετέφερε σε μια τοποθεσία που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν, να ανθίσουν και να απολαμβάνονται από τους δύτες για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα προχώρησαν στην δημιουργία ενός θαλάσσιου καταφυγίου συνολικής έκτασης 64 τετραγωνικών μιλίων.  

Η MSC Cruises κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να καθαρίσει το νησί και τον περιβάλλοντα πυθμένα του ωκεανού από όλα τα απορριπτόμενα σκουπίδια. Εκτιμάται ότι 1. 500 τόνοι μεταλλικών απορριμμάτων απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν μακριά από την περιοχή.

Ocean Cay

Πώς επιτυγχάνεται το μειωμένο αποτύπωμα

Οι εγκαταστάσεις του Ocean Cay έχουν αναπτυχθεί με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε και να δημιουργούμε νέες λύσεις και προσεγγίσεις για τη βιωσιμότητα του μέλλοντος του Ocean Cay, των προστατευόμενων υδάτων του και της χλωρίδας και πανίδας του.

Το νησί είναι εξοπλισμένο με ένα ηλιακό πάρκο ικανό να παράγει 600kW ηλεκτρικής ενέργειας με πρόσθετη αποθήκευση 150kW, σχεδιασμένο να καλύπτει ενεργειακές ανάγκες έως 750kW. Στο νησί υπάρχει μόνο φωτισμός LED και ένα έξυπνο δίκτυο διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια.

Ocean Cay

Το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων επεξεργάζεται τα λύματα σε έναν κλειστό κύκλο. Τα λύματα υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω πολύ προηγμένης διήθησης και απολύμανσης, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για το πότισμα της βλάστησης στο νησί, εξοικονομώντας έτσι τους υδάτινους πόρους.

Να σημειώσουμε ότι τα πλαστικά μιας χρήσης δεν χρησιμοποιούνται στο νησί. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες φαγητού και τα σκεύη για όλους τους επισκέπτες και το προσωπικό. Επίσης, ζητήθηκε από όλους τους εμπόρους λιανικής πώλησης να αφαιρούν από όλα τα προϊόντα τα μη απαραίτητα πλαστικά και να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες.

Σήμερα

Το Ocean Cay MSC Marine Reserve σχεδιάστηκε για να δείξει την εκτίμησή της εταιρείας προς το περιβάλλον και να διασφαλίσει ότι όλοι κάνουμε το καθήκον μας για τη φροντίδα του πλανήτη μας, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους επισκέπτες μας να χαλαρώσουν και να συνδεθούν με την άφθονη ομορφιά του νησιού.

Το Ocean Cay βασίζεται σε μια βαθιά δέσμευση στις οικολογικές αρχές - οι πεποιθήσεις αυτές διαμορφώνουν τα πάντα, από τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται οι χώροι, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το νησί, μέχρι τα είδη των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται στο νησί. Η εταιρεία παρέχει ευκαιρίες στους επισκέπτες να μάθουν για την προστασία των ωκεανών και τη σημασία της διατήρησης των κοραλλιογενών υφάλων μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σκοπός της εταιρείας είναι οι επισκέπτες να φύγουν από το Ocean Cay με βαθύ σεβασμό και κατανόηση για τη γη και τη θάλασσα, καθώς και με την αίσθηση της περιβαλλοντικής ευθύνης. Το Ocean Cay MSC Marine Reserve είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ιδιωτικό νησί, είναι ένα μοναδικό θαλάσσιο καταφύγιο όπου άνθρωποι και φύση ευδοκιμούν σε αρμονία.

Δείτε το βίντεο της αποκατάστασης: