ESG+Stories

STORIES

Πώς οι ιδρυτές της Timberland έφτιαξαν το απόλυτο οικολογικό παπούτσι για άλλη εταιρεία

Πώς οι ιδρυτές της Timberland έφτιαξαν το απόλυτο οικολογικό παπούτσι για άλλη εταιρεία

Θεωρητικά, οι μπότες πεζοπορίας της Erem που κυκλοφόρησαν πρόσφατα έχουν παρόμοια εμφάνιση με τις εμβληματικές μπότες Timberland. Και οι όποιες ομοιότητες μεταξύ των δύο είναι λογικές, γιατί και οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν από την οικογένεια Swartz, η οποία είχε τα ηνία της εμβληματικής μάρκας για 4 δεκαετίες. 

Ο Nathan Swartz ίδρυσε την Timberland το 1952 και βοήθησε στο σχεδιασμό της εμβληματικής μπότας, η οποία έγινε δημοφιλής σε όλον τον πλανήτη. Τελικά, ο εγγονός του Nathan, Jeff, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Timberland και το 2011, πούλησε την εταιρεία στην VF Corp. Ο Jeff μαζί με τον γιό του Noah αποφάσισαν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Έτσι ίδρυσαν την Erem. 

Η ιδρυτική αρχή της  εταιρείας hiking boots, Erem είναι απλή: δεν πρέπει να επιβαρύνει τον πλανήτη. Έτσι, έφτιαξε την Xerocole, μια μπότα πεζοπορίας η οποία εν αντιθέσει με τα περισσότερα υποδήματα δεν κατασκευάζεται με θερμική σύντηξη. «Επειδή οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ανακυκλώνουν, αυτό το πλαστικό θα καταλήξει σε χωματερή. Η πεποίθησή μας ήταν ότι η ευθύνη μας πρέπει να επεκταθεί πέρα από το σημείο πώλησης» λέει ο Jeff. 

Δημιούργησαν λοιπόν μια εξωτερική σόλα από καουτσούκ με ενισχυτή βιοδιασπασιμότητας που θα της επιτρέψει να αποσυντεθεί σε 7 έως 14 χρόνια, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αντί για τα 400 χρόνια που είναι τυπικά για τις παραδοσιακές εξωτερικές σόλες από καουτσούκ. Με αυτήν την πρώτη συλλογή, η Erem συνεργάστηκε με ευρωπαίους κατασκευαστές που διασφαλίζουν ότι τα εργοστάσιά τους είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Για την έρευνα και την ανάπτυξη η Erem συνεργάστηκε με ένα πορτογαλικό εργοστάσιο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Το ιταλικό βυρσοδεψείο της Erem χρησιμοποιεί βυρσοδεψία με βάση τα φυτά, αντί για τη βυρσοδεψία με χρώμιο, η οποία χρησιμοποιείται ευρύτερα αλλά με μεγαλύτερη ένταση χημικών.

Η Erem ζητά από τους πελάτες να στείλουν μπότες για επισκευή, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο και, τελικά, να ζητήσουν μια δωρεάν επιστροφή για να τις στείλουν για ανακύκλωση, όταν φτάσουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους. 

EREM

Βρίσκοντας Έμπνευση στη Φύση

Αν έχετε περάσει χρόνο στην έρημο και νιώσατε ότι ήταν ένα μαγικό μέρος, οι ιδρυτές της Erem είναι οι άνθρωποι σας. Η έρημος είναι το τοπίο που ενέπνευσε τους ιδρυτές να οικοδομήσουν ένα brand που δεσμεύεται να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη για προϊόντα «περιβαλλοντικά ευλαβικής» απόδοσης σε εξωτερικούς χώρους.

«Για να λύσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας πλανήτης που ολοένα θερμαίνεται και σπανίζει σε φυσικούς πόρους, η Erem στρέφεται στην έρημο για σοφία και καινοτομία», δήλωσε ο Noah Swartz.

Η Erem σχεδιάζει να φυτέψει 1 εκατομμύριο κάκτους φραγκόσυκου με έσοδα από τις πωλήσεις των παπουτσιών. Είναι επίσης ένα φυτό που έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει δισεκατομμύρια λίβρες διοξειδίου του άνθρακα.