ESG+Stories

STORIES

Σίφνος: Εκεί που η γαστρονομία ενώνει έθιμα και παραδόσεις από κάθε γωνία της Ελλάδας

Σίφνος: Εκεί που η γαστρονομία ενώνει έθιμα και παραδόσεις από κάθε γωνία της Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για 15η χρόνια το γαστρονομικό φεστιβάλ «Τσελεμεντές» στη Σίφνο, στον τόπο καταγωγής του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Κάθε Σεπτέμβρη, όπως και φέτος, η Σίφνος γίνεται πόλος έλξης με αφορμή το ετήσιο γαστρονομικό φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές». Ένα ταξίδι γαστρονομίας, όπου συναντιούνται στο όμορφο Κυκλαδίτικο νησί οι πολιτιστικοί σύλλογοι από περιοχές από κάθε γωνία της Ελλάδας, βάζοντας στις βαλίτσες τους τα έθιμα του τόπου τους, τα τοπικά προϊόντα τους και το κέφι τους.

Για τρεις μέρες η πλατεία του Αρτεμώνα γέμισε χρώματα, αρώματα και μουσικές νότες από κάθε γωνιά της χώρας μας, με τις συμμετοχές εκτός από το χαμόγελο και τη φιλοξενία να αναδεικνύουν τις παραδόσεις του τόπου τους. Το 15ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σίφνου.

Ο Περιφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφορικά με το φεστιβάλ δήλωσε στο ESG Stories «Το φεστιβάλ του Τσελεμεντέ είναι μια γιορτή της νησιώτικης γαστρονομίας, στην οποία η Περιφέρεια δεν συμμετέχει μόνο επειδή είθισται να βοηθάμε τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά επειδή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στην γαστρονομία με επιμονή, επαγγελματισμό και με πάθος. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, η οποία κέρδισε και υπηρέτησε τον τίτλο της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης. Πολλά χρόνια δουλεύουμε μεθοδικά γιατί για εμάς γαστρονομία είναι αυτό που κλείνει μέσα παράδοση, ιστορία και στηρίζει την τοπική παραγωγή».

χατζημαρκος
Ο Περιφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, χαιρέτισε την έναρξη του φεστιβάλ και ανέφερε «Το φεστιβάλ του Νικόλαου Τσελεμεντέ αποτελεί γαστρονομική αναφορά για την Ελλάδα, προβάλλοντας έθιμα και παραδόσεις από τον πολιτιστικό μας πλούτο».

nadali
H δήμαρχος, Μαρία Ναδάλη μαζί με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιώργο Σταυριανό

Από την πλευρά της η βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογιού, ανέφερε «Το φεστιβάλ κάθε χρόνο μεγαλώνει διατηρώντας τον πολιτισμό μας. Το φαγητό μας ενώνει». Η ίδια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Σίφνου, που με εθελοντισμό εργάζεται για την προετοιμασία και την διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σίφνου, Γιώργος Σταυριανός, ανέφερε «Κατά γενική ομολογία όλων αυτών που συμμετείχαν και του κόσμου που βρέθηκε εδώ ήταν μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά για το ετήσιο φεστιβάλ, γεγονός που μας δίνει κουράγιο για να είμαστε την επόμενη φορά ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο παραγωγικοί. Η προσέλευση του κόσμου και τις τρεις μέρες ήταν παραπάνω από το αναμενόμενο, τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι επισκέφθηκαν το νησί για να παρευρεθούν στο φεστιβάλ».

Φέτος, συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι από όλα τα νησιά των Κυκλάδων και επιπλέον από την Ορεστιάδα, τη Λάρισα, τη Βέροια, τη Λαμία, την Κρήτη, τη Μεσσήνη κ.α. Ηχηρή ήταν η παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου από την Λάρισα, η οποία βίωσε τρομακτικές καταστροφές, με τους εκπροσώπους να δηλώνουν το παρόν και να καλούν  όλο τον κόσμο να σταθεί κοντά τους.

τσελεμεντές

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο έγινε η αναπαράσταση του σιφναίικου γάμου, ένα αρκετά εντυπωσιακό δρώμενο, καθώς τηρήθηκαν όλα τα έθιμα. Η νύφη από τη Σίφνο και ο γαμπρός από την Θράκη έκλεψαν τις εντυπώσεις με τις δυο περιοχές να αναμειγνύουν τις τοπικές τους παραδόσεις προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στον Αρτεμώνα, έλαβαν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις στα χωριά της Σίφνου, όπως τα θαλασσομαγειρέματα στο Βαθύ και στον Φάρο, τα οποία συνοδεύτηκαν με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

τσελεμεντές
Στα θαλασσομαγειρέματα στο Φάρο 

Στη λήξη του φεστιβάλ όλοι έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, και γέμισαν τις βαλίτσες τους με μια ακόμη εμπειρία και νέες γνωριμίες.

τσελεμεντές
Στα θαλασσομαγειρέματα στο Βαθύ
τσελεμεντές