Η ιστορία του Βασίλη Ρουμπή είναι ένα παράδειγμα του πώς το πείσμα, η πίστη, αλλά και η ανάγκη μπορούν να σε φέρουν στην κορυφή. Ο ιδρυτής της εταιρίας των 100% φυσικών αναψυκτικών bfresh spitiki και feeju άνοιξε εχθές τις πόρτες της ιδιόκτητης μονάδας παραγωγής στην Εύβοια και παρουσίασε την ιστορία μιας επιχειρηματικής ιδέας που ξεκίνησε από μια κουζίνα και σήμερα εκτείνεται σε 25 στρέμματα (!).
Το 2012, ενώ η χώρα κλυδωνιζόταν από την οικονομική κρίση, ο Βασίλης Ρουμπής ένιωθε πως ήταν η ώρα μηδέν για να αλλάξει επαγγελματική πορεία. Όχι λόγω εσωτερικών δονήσεων, αλλά πολύ απλά επειδή δεν… «έβγαινε». Μέχρι τότε ήταν προπονητής τέννις και πωλητής φίλτρων νερού με βάση τον άνθρακα. Λόγω της πώλησης, ο Ρουμπής έμπαινε καθημερινά σε πολλά σπίτια, έχοντας αποκτήσει ένα μεγάλο δίκτυο. Εκείνοι οι πελάτες των φίλτρων έγιναν και οι πρώτοι πελάτες της bfresh spitiko, που τότε ήταν στο στάδιο του small scale πειραματισμού.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Οι φυσικοί, τυποποιημένοι χυμοί, χωρίς καθόλου ζάχαρη και συντηρητικά ήρθαν να καλύψουν ένα κενό της αγοράς που ο Β.Ρουμπής είχε διαγνώσει: την ανάγκη για ένα «αγνό» ρόφημα στον κατάλογο των χώρων εστίασης. Μέσα σε μια τριετία η bfresh έφθασε στα 2 εκατ. ευρώ τζίρο! «Αν έπρεπε να πω τα συστατικά της επιτυχίας, σίγουρα θα ξεχώριζα το δυνατό δίκτυο πελατών, αλλά και το καλό μάρκετινγκ. Είχαμε κατά νου ότι θα κάνουμε ένα premium προϊόν και μείναμε πιστοί σε αυτό, ακόμα και όταν δεν ήταν εύκολο» αναφέρει ο κ.Ρουμπής.
Η έκταση που έχουν αποκτήσει στην Εύβοια, είναι ακόμα ένα σημείο-σταθμός για εκείνον. «Πρόκειται για 25 στρέμματα, αξίας μισού εκατομμυρίου, που αποκτήσαμε σταδιακά, κομμάτι-κομμάτι και έχουμε το όραμα να γίνει κάτι παραπάνω από ένας ακόμα βιομηχανικός χώρος», τονίζει ο CEO της be fresh. Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας, είναι να χρησιμοποιηθεί ο μαγευτικός χώρος με τους ελαιώνες στην Εύβοια για την λειτουργία ενός επισκέψιμου κέντρου ευεξίας και εστίασης, που θα συμπυκνώνει τις αξίες με τις οποίες έχει φτιαχτεί και το ίδιο το προϊόν: αγάπη για το περιβάλλον, υπευθυνότητα και ανταπόδοση.
Γενικώς το περιβάλλον και η προστασία του είναι στο DNA της εταιρίας. Μέχρι τον Αύγουστο, θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 135 kW με το σύστημα net billing, καλύπτοντας το 100% των ενεργειακών αναγκών της εταιρίας, με το ενδεχόμενο μάλιστα πώλησης ρεύματος και στο δίκτυο. Όπως ανέφερε ο κ.Ρουμπής ήταν μια επένδυση των 50.000 ευρώ που θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας. Το «πράσινο» DNA της ομάδας ενισχύεται ουσιαστικά και μέσα από την κυκλική διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων της παραγωγής. Τα κατάλοιπα δεν πάνε χαμένα· αξιοποιούνται για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών (compost) υψηλής ποιότητας, τα οποία, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε οργανική ύλη και μειώνουν τις ανάγκες άρδευσης.
Πάντως οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρίας μαρτυρούν πως υπάρχει μεγάλο πεδίο για δράσεις. Η VRoubis έχει παρουσία σε 1.200 σημεία HoReCa σε Αττική και Χαλκίδα, καθώς και πανελλαδικά μέσω 35 αντιπροσώπων. Παρά τη μικρή κάμψη στον τομέα HoReCa που σημειώθηκε φέτος (15–20%), η εταιρία καταγράφει συνολική ανάπτυξη 25%, σε συνέχεια του περσινού τζίρου των 2,7 εκατ. ευρώ – κάτι που ο CEO, αποδίδει στη συνεχή δραστηριότητα και εξωστρέφεια. Η εταιρία μάλιστα, έχει προσεγγιστεί και από επενδυτές, με προτάσεις συμμετοχής, ωστόσο ο κ.Ρουμπής δηλώνει σαφώς ότι: «Δεν είναι κάτι που επιδιώξαμε, προέκυψε με την ανάπτυξη της εταιρίας και φυσικά όταν έρχεται μια πρόταση την συζητάς. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο θα είναι να βρεθεί κάτι που να ταιριάζει στη φιλοσοφία μας. Ουσιαστικά δεν θέλουμε μια απλή συνεργασία, αλλά μια οργανική συμπόρευση με κάποιον άνθρωπο του κλάδου που θα μας πάει όλους μπροστά».