ESG+Stories

STORIES

“Workplace of Tomorrow”: Η Nestlé Ελλάς χτίζει το εργασιακό περιβάλλον του αύριο

“Workplace of Tomorrow”: Η Nestlé Ελλάς χτίζει το εργασιακό περιβάλλον του αύριο

Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει και αλλάξει στα πολλά χρόνια λειτουργίας της, ένα μένει πάντα σταθερό: η προτεραιότητα που δίνει η εταιρεία στους ανθρώπους της, το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο.

Η ιστορία της Nestlé στην Ελλάδα ξεκινά το 1899 με την εισαγωγή των πρώτων προϊόντων στη χώρα μας για να ακολουθήσει το 1973 η ίδρυση της Nestlé Ελλάς. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Η εταιρεία διαθέτει δύο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια, του καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας και του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΚΟΡΠΗ στο Μοναστηράκι Βόνιτσας και εννέα προϊοντικές κατηγορίες που προσφέρουν ποικιλία γευστικών και υγιεινών επιλογών.

Όσα χρόνια όμως και αν πέρασαν αυτό που δεν αλλάζει είναι η προτεραιότητα που δίνει η Nestlé Ελλάς στους ανθρώπους της, το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο.  Στη Νestlé κάθε άνθρωπος μας βρίσκεται στο κέντρο της επιτυχίας μας και για αυτό στόχος μας είναι η δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που του προσφέρει τις ευκαιρίες να γίνει το καλύτερο που μπορεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε αναπτύξει τη στρατηγική μας “Workplace of tomorrow” η οποία περιλαμβάνει τους ακόλουθους πέντε άξονες:

Win with the best

Το πάθος και το ταλέντο των ανθρώπων μιας εταιρείας αποτελούν κύριους παράγοντες για την επίτευξη των στόχων της και  τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της  στην αγορά. Επιδίωξη μας είναι να μένουμε στην κορυφή της αγοράς ενσωματώνοντας τα καλύτερα νέα ταλέντα στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Η αξιοποίηση εργαλείων Recruitment Marketing μας βοηθά να παρουσιάσουμε τις αξίες μας και να συνδεθούμε - κυρίως ψηφιακά - με ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς εργασίας. Η employer branding καμπάνια μας, με κεντρικό μήνυμα “Be a Force for Good” μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε μια ισχυρή βάση ταλέντων σε Μέσα όπως το LinkedIn, με πάνω από 45 χιλιάδες χρήστες. 

Με δεδομένες τις σύγχρονες προκλήσεις - όπως για παράδειγμα οι αλλαγές που επέφερε στον τρόπο εργασίας η πανδημία -  που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού, ειδικά στο κομμάτι του “recruiting”, η μετάβαση από την δια ζώσης επικοινωνία στην ψηφιακή αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων ταλέντων.  Στη Nestlé, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας για Ψηφιακό Μετασχηματισμό, εφαρμόζουμε καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία (όπως π.χ. ΑΙ, VFairs) τα οποία μας επιτρέπουν να ερχόμαστε σε επαφή με χιλιάδες νέα ταλέντα πανελλαδικά.  

nestle

Δεν είναι όμως μόνο οι «ειδικές συνθήκες» της πανδημίας COVID-19 που επιβάλουν τη στροφή σε ψηφιακά μέσα. Για τη νέα γενιά ταλέντων, τα ψηφιακά μέσα είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους και η σύνδεση τους μέσα από αυτά έχει εξελιχθεί σε προτεραιότητα. 

Μέσα από την καμπάνια μας Nesternship, για την προσέλκυση νέων που επιθυμούν να ενταχθούν στην εταιρεία μέσω πρακτικής άσκησης, εισάγουμε μια καινοτόμα λογική αξιολόγησης των δεξιοτήτων των υποψηφίων, με συμμετοχή σε online παιχνίδια. To “Gamification” γίνεται ένα δυναμικό εργαλείο που προσφέρει στον υποψήφιο μια αναβαθμισμένη και διασκεδαστική εμπειρία αξιολόγησης, βοηθώντας τον να εξελίξει τις ψηφιακές δεξιότητές του. Παράλληλα επιτρέπει όχι απλώς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, αλλά δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εξατομικευμένης ανατροφοδότησης σε κάθε υποψήφιο, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία αλλά και τις δεξιότητες που χρειάζεται να ενισχύσει περαιτέρω.

Με οδηγό τις παραπάνω δράσεις αλλά και με νέες λύσεις που σχεδιάζουμε, στοχεύουμε να έχουμε ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην έναρξη της επαγγελματικής πορείας των νέων ταλέντων. Η διαχρονική ανάδειξη και επιβράβευση των προσπαθειών μας μέσα από θεσμούς όπως το “Employer of choice”, μας δίνουν δύναμη ώστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αληθινή αξία του νέου ανθρώπινου δυναμικού.  

Enabling & Growing our People

Αν κάτι χαρακτηρίζει το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, αυτό είναι οι διαρκείς αλλαγές και η ταχύτητα προσαρμογής σε αυτές. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό με εξελισσόμενες δεξιότητες που απαντούν στις απαιτήσεις των καιρών.  

Η Nestlé χτίζει ένα περιβάλλον απεριόριστων ευκαιριών ανάπτυξης και εκπαίδευσης που επιτρέπει στους ανθρώπους της να αξιοποιούν γνώσεις και δεξιότητες αιχμής, δίνοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για το σημερινό και το μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον. 
Ο «εκδημοκρατισμός» της γνώσης, η προσβασιμότητα σε υλικό και εργαλεία εκπαίδευσης, αποτελούν κομβικά σημεία επιτυχίας για το χτίσιμο μια αποτελεσματικής κουλτούρας γύρω από τη μάθηση. Η διαρκής εκπαίδευση και ενίσχυση των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας, εντάσσονται στις προτεραιότητες της Nestlé Ελλάς με στόχο να τους βοηθήσει να εκπληρώσουν τους στόχους επαγγελματικής ανάπτυξης που έχουν θέσει. Το iLearn@Nestle αποτελεί το Learning Management System της εταιρείας μας που απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Είναι μια online πλατφόρμα που περιλαμβάνει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων (elearnings, webinars, classroom trainings) σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Nestlé και δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επιλέξει αυτά που τον ενδιαφέρουν και να αναπτύξει το προσωπικό του πλάνο εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι οργανωμένο σε ενότητες, που καλύπτουν ένα ευρύ γνωστικό φάσμα, από θέματα στρατηγικής και ηγεσίας μέχρι τεχνικές δεξιότητες. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα εντάσσονται και οι υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις μεταξύ των οποίων αυτή που αφορά θέματα, διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης, ο Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας, οι Αρχές Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, η Βιώσιμη Ανάπτυξη, νέες εταιρικές πολιτικές κ.α.

nestle

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, στη Nestlé Ελλάς έχουμε δημιουργήσει Ακαδημίες που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανά τομέα δραστηριότητας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ανθρώπων μας. Για παράδειγμα, η Nestlé εγκαινίασε το 2019 το eBusiness Academy για την ανάπτυξη και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων. Το πρόγραμμα της Ακαδημίας έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο εργαζόμενος να παρακολουθεί την εκπαίδευση  που αντιστοιχεί στον ρόλο του (customized learning path) και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που αυτός προϋποθέτει.

Παράλληλα, η Nestle έχει κτίσει εξατομικευμένες εκπαιδευτικές λύσεις (όπως πχ. το First-time Line Manager Development Assessment Center) για την ενδυνάμωση των ηγετικών στελεχών της εταιρείας με απώτερο σκοπό να ενισχυθούν οι ηγετικές δεξιότητες και συμπεριφορές. 

Πειραματιζόμαστε συνεχώς με την χρήση των νέων τεχνολογιών σε διαδικασίες HR. Μετα την χρήση artificial intelligence και gamification platforms, εισάγουμε, για πρώτη φορά, τη χρήση Virtual/Augmented Reality στην εκπαίδευση των ανθρώπων μας.  
Καινοτομία και γνώση είναι δύο στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της σύγχρονης επιτυχημένης επιχειρηματικότητας. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή εταιρικών πρωτοβουλιών όπως το Πρόγραμμα Ανοιχτής Καινοτομίας «Ignite Ideas» για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας των νέων και το Nestlé Tribes, προσκαλούμε τους ανθρώπους μας να αναπτύξουν πρωτοπόρες ιδέες, ενώ παράλληλα τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να εξελίξουν τις δεξιότητες τους μέσα από τη συμμετοχή σε δια-τμηματικές ομάδες. 

Με το 97% των ανθρώπων μας να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online εκπαίδευση το τελευταίο δωδεκάμηνο, με σχεδόν 20.000 ώρες συμμετοχής σε όλα τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, είμαστε περήφανοι που οι άνθρωποί μας αγκαλιάζουν την προσπάθεια αυτή και αναγνωρίζουν  τη δυνατότητα που τους δίνει η Nestle να πραγματοποιήσουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.

Motivating & Engaging our People

Στη Nestlé χτίζουμε μια ειλικρινή σχέση με τους ανθρώπους μας που βασίζεται στην Εμπιστοσύνη και τον Σεβασμό. Είναι αμέτρητες οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η διαφάνεια στις πολιτικές και πρακτικές μιας εταιρείας, αυξάνει σημαντικά την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση των ανθρώπων της.

Στη Nestlé η πρωτοβουλία για μετάβαση στην απόλυτη διαφάνεια, ξεκίνησε ήδη από το 2013, με το λανσάρισμα της νέας παγκόσμιας πολιτικής «Nestlé Total Rewards Policy» σκοπός της οποίας ήταν να παρέχει στους εργαζόμενους όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να κατανοήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι αποδοχές και οι άλλες παροχές (οικονομικές και μη) αλλά και τους κανόνες στους οποίους βασίζονται. 

Σήμερα κάθε εργαζόμενος στη Nestlé έχει πρόσβαση σε μια πλήρως εξατομικευμένη εικόνα. Το “Total Rewards Statement “  συμπεριλαμβάνει  στοιχεία όπως οι αποδοχές, το Nestlé Pension Plan, το Nestlé Medical & Life Insurance Plan, αλλά και όλες τις διαθέσιμες παροχές. Επιπρόσθετα κάθε εργαζόμενος μπορεί να γνωρίζει τη βαθμίδα της θέσης που κατέχει (Position Grade), τη βαθμίδα ανάπτυξης του ταλέντου του/της (Talent Development Category), καθώς και την αξιολόγηση της απόδοσης του/της (Performance & Development Plan). Παράλληλα, όλοι οι Line Managers έχουν όλη την απαραίτητη γνώση για να παρέχουν πληροφόρηση και υποστήριξη στους ανθρώπους τους με τις θεσμοθετημένες one-to-one συζητήσεις. 

Από τον Ιούλιο του 2020 προστέθηκε και ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι στη προσπάθεια μας να ενισχύσουμε τη διαφάνεια στο περιβάλλον εργασίας: Κάθε εργαζόμενος έχει πλέον πρόσβαση στο “Compa Ratio” που συγκρίνει τις βασικές του αποδοχές, με τη μέση τιμή (median) του Grade στη συγκεκριμένη μισθολογική κλίμακα της αγοράς (FMCG). Επίσης κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει στο σύστημα, το ελάχιστο και μέγιστο μισθό που αντιστοιχεί στη κλίμακα της θέσης του σύμφωνα με την ετήσια μισθολογική έρευνα της αγοράς.

Οι ανωτέρω προσπάθειες είχαν εξαιρετική ανταπόκριση από τους ανθρώπους μας και ενισχύουν έμπρακτα τις Αξίες μας, την Εμπιστοσύνη και το Σεβασμό που διέπουν τις σχέσεις όλων μας και είναι αδιαπραγμάτευτες. 

Living our Purpose & Values every day

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αποτελεί θεμελιώδη αξία της Nestlé. Άλλωστε ένα Όμιλος με παρουσία σε περισσότερες από 180 χώρες, γνωρίζει πολύ καλά ότι μια κουλτούρα που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δύναμης του. Γι’αυτό και δεσμευόμαστε στην καλλιέργεια και τη διατήρηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη κοινωνία και ένα καλύτερο αύριο. Ενθαρρύνουμε την ενεργή και συνειδητοποιημένη συμμετοχή όλων των εργαζομένων μας, ώστε να χτίζουμε βήμα-βήμα ένα περιβάλλον όπου οποιαδήποτε προκατάληψη απλώς δεν έχει θέση. Στη Nestlé Ελλάς στοχεύουμε στην προσέγγιση διαφορετικών ταλέντων και αγκαλιάζουμε διαφορετικές δεξιότητες, τρόπους σκέψης, εμπειρίες και κουλτούρες. Πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί μια επαγγελματική εμπειρία που βελτιώνει τη ζωή, παρέχει ένα ικανοποιητικό περιβάλλον εργασίας, εμπνέει τους ανθρώπους μας και προσφέρει προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Η δημιουργία ποικιλόμορφων ομάδων ενισχύει την απόδοση και την καινοτομία.  

Μία ακόμα σημαντική προτεραιότητα μας είναι να εξασφαλίσουμε την ισορροπία των φύλων και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε και διασφαλίζουμε την μισθολογική ισότητα μεταξύ φύλων (equal pay), εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές που διευκολύνουν την επαγγελματική πορεία των γυναικών όπως η γονική υποστήριξη, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, παροχές σε παιδικές τροφές και η πρόσβαση σε χώρους θηλασμού. Παράλληλα, παρακολουθούμε τα σχέδια ανάπτυξης των γυναικών-ταλέντων μας και εξασφαλίζουμε την παρουσία τους σε πλάνα διαδοχής.

Πέρα από τα παραπάνω, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις για να ενισχύσουμε την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη με πρωτοβουλίες που εστιάζουν στους νέους αφού για εμάς αποτελούν τη σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον. Εξάλλου η γενιά των Millenials αποτελεί το 45% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους έτσι ώστε να μπορούν να βρουν δουλειές που τους ικανοποιούν ή να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό το 2013, o Όμιλος εγκαινίασε στην Αθήνα την παγκόσμια πρωτοβουλία Nestlé Needs YOUth, ένα πρόγραμμα για την επαγγελματική υποστήριξη των νέων που περιλαμβάνει την παροχή ευκαιριών απασχόλησης και προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Στο διάστημα 2014 – 2022, η Nestlé Ελλάς έχει προσφέρει 720 ευκαιρίες απασχόλησης και 344 θέσεις πρακτικής άσκησης σε νέους κάτω των 30 ετών, πολλοί από τους οποίους αποτελούν πλέον αναπόσπαστα μέλη της εταιρείας.

‘Oλες αυτές οι προσπάθειες αναγνωρίζονται από τους εργαζόμενους μας οι οποίοι αξιολογούν στο 95%  την παροχή ενός περιβάλλοντος εργασίας που σέβεται τον κάθε εργαζόμενο. 

nestle

Transforming our Work

Μια νέα εποχή έχει προβάλει μετά την πρόσφατη πανδημική κρίση καθώς πλέον καλούμαστε να μοιράσουμε την απασχόληση μας ανάμεσα σε δυο χώρους εργασίας, τον διαδικτυακό και τον φυσικό, που είναι το γραφείο μας όπως το γνωρίζαμε πριν την κρίση. 

Η απομακρυσμένη εργασία ή η τηλεργασία ήταν θέμα χρόνου να καθιερωθεί λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που συντελείται στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα γινόταν σε συνθήκες “κανονικότητας”.Με την πανδημία του COVID 19 όμως,  η κανονικότητα ανατράπηκε και οι μεγάλοι οργανισμοί χρειάστηκε να εφαρμόσουμε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, πολύ πιο γρήγορα και άμεσα.

Στη Nestlé διαπιστώσαμε από νωρίς ότι καλούμαστε να ζήσουμε μια νέα εμπειρία “ζωής” στον εργασιακό μας τομέα, που δεν σχετίζεται μόνο με τη αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος του γραφείου μας ή την απόκτηση εναλλακτικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι το πως θα διατηρήσουμε την υψηλή κουλτούρα απόδοσης. 

Η κινητοποίηση των ανθρώπων  μας,  η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης , η αποδοτική και αποτελεσματική συνεργασία και διάδραση , η  πρωτοπορία και η καινοτομία, είναι εργαλεία και εφόδια που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην εταιρεία μας και βελτιώνοντας τα κατακτούμε τους νέους στόχους στην μετά COVID εποχή. 

Το νέο μοντέλο εργασίας, που διαμορφώσαμε στη Nestlé στηρίζεται σε 3 άξονες:

  1. Στην Πολιτική Ευέλικτης Εργασίας 
  2. Στη διαμόρφωση του εργασιακού χώρου ενσωματώνοντας τις νέες τάσεις  και σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων μας
  3. Στο Πλάνο Επικοινωνίας και Διαχείρισης της Αλλαγής 

Πέρα από τις προκλήσεις που έχουν προκύψει, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε μια ισχυρότερη κουλτούρα σεβασμού και περηφάνειας  με έντονη την  αίσθηση της υπευθυνότητας και του “ανήκειν”.
Δεν είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα - είναι η συνέχιση της μακρόχρονης πορείας μας μέσα σε ένα καινούργιο περιβάλλον που έχουμε τα εφόδια να κατακτήσουμε.
 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα πλαίσια του αφιερώματος «Εταιρική Διακυβέρνηση και Εργασιακό Περιβάλλον»

Δείτε όλο το αφιέρωμα