ESG+Stories

Startups: Οδηγός για να μην χάσετε το τρένο ESG άρα και τις χρηματοδοτήσεις

Το ρεύμα έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων αρχίζουν να πιέζουν για την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG. Δείτε πώς να παραμείνετε μπροστά στις εξελίξεις ως ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης.
Startups: Οδηγός για να μην χάσετε το τρένο ESG άρα και τις χρηματοδοτήσεις

Εάν είστε ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης που έχει αντλήσει χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC) ή σκοπεύει να το πράξει, γνωρίζετε ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση VC έφτασε τα 454 δισεκατομμύρια δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, από 332 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 κατά την ίδια περίοδο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο αυξήθηκε κατά 104% σε ετήσια βάση το 2021 και θα κορυφωθεί στα 49 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνεπώς, οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών αποτελούν κρίσιμη δύναμη για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των ανθρώπων, του πλανήτη και της κοινωνίας, καθώς συνεχίζουν να επενδύουν στις κορυφαίες εταιρείες και στις ανατρεπτικές τεχνολογίες του μέλλοντος.

Παρά την επιρροή αυτή, σύμφωνα με το το World Economic Forum, η καταστροφική δημόσια εγγραφή της Deliveroo φέτος και μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που υπογραμμίζει την αποτυχία των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών όσον αφορά τη δέουσα επιμέλεια ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αποδεικνύουν ότι το επιχειρηματικό κεφάλαιο έχει μείνει πίσω όσον αφορά την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών θεμάτων (ESG) στις επενδυτικές διαδικασίες.

Η αδιάκοπη επιδίωξη της δημιουργίας υψηλών αποδόσεων με την εστίαση στην επένδυση, την οικοδόμηση και την κλιμάκωση νεοφυών επιχειρήσεων που παράγουν ταχεία ανάπτυξη με κάθε κόστος, η έλλειψη πίεσης στις εταιρείες VC να επικεντρωθούν στο ESG και η έλλειψη ποικιλομορφίας είναι πιθανές αιτίες για την αργή υιοθέτηση του ESG.

Το επιχειρηματικό κεφάλαιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος Ωστόσο, διάφορες εξελίξεις τους τελευταίους 12 μήνες δείχνουν ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει.

Πώς το επιχειρηματικό κεφάλαιο μπορεί να αγκαλιάσει το ESG

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ως ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης σε πρώιμο στάδιο για να παραμείνετε μπροστά από την καμπύλη

Η σύντομη απάντηση είναι - ξεκινήστε από τα μικρά και χτίστε την ικανότητα της εταιρείας σας σε θέματα ESG καθώς αυτή αναπτύσσεται.

1. Ανάλυση: Στο αρχικό στάδιο, καθώς εστιάζετε στην επίτευξη της σωστής προσαρμογής προϊόντος-αγοράς, πιθανότατα θα περάσετε από πολλαπλές επαναλήψεις τόσο για το προϊόν σας όσο και για το επιχειρηματικό μοντέλο. Αν και η ταχύτητα είναι το κλειδί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, προχωρήστε ένα βήμα μπροστά στην προσαρμογή προϊόντος-αγοράς - αναλύστε τις επιπτώσεις δεύτερης και τρίτης τάξης του προϊόντος σας και τυχόν αλλαγές στη στρατηγική σας που μπορεί να ανοίξουν έναν εντελώς νέο κόσμο κινδύνων και ευκαιριών ESG.

Σε αυτό το στάδιο, είναι επίσης σημαντικό να αναλύσετε αν το προϊόν ή η υπηρεσία που παρέχει η νεοσύστατη επιχείρησή σας θα έχει καθαρό θετικό αντίκτυπο στον κόσμο. Για παράδειγμα, η αξία που προσθέτουν πολλές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχει μεγάλο κόστος για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

2. Εντοπισμός: Ενώ στην αρχή η εταιρεία σας μπορεί να μην φαίνεται πολύ επικίνδυνη από την άποψη του ESG, οποιοδήποτε μη εντοπισμένο ζήτημα ESG θα επεκταθεί πιθανότατα το ίδιο γρήγορα με την νεοσύστατη επιχείρησή σας. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιορίσετε τα ουσιώδη ζητήματα ESG που μπορούν να επηρεάσουν την επιχείρησή σας όχι μόνο σήμερα αλλά και κατά τη φάση της επέκτασης.

Η μελέτη των κινδύνων ESG που επηρεάζουν τον τομέα στον οποίο ανήκει η νεοσύστατη επιχείρησή σας είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Κατά την άντληση κεφαλαίων, ο εντοπισμός εταιριών VC που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν την ικανότητά σας σε θέματα ESG, είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα που μπορεί να αποδώσει πολλά μακροπρόθεσμα.

3. Προτεραιότητα: Ως ιδρυτής, ο στόχος σας πρέπει να είναι να θέσετε ισχυρά θεμέλια για την οικοδόμηση ισχυρών διαδικασιών ESG. Ακριβώς όπως ιεραρχείτε όλα τα πιθανά χαρακτηριστικά και τις λύσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης προϊόντων, έτσι πρέπει να ιεραρχείτε επίσης τα υψηλής αξίας και χαμηλής πολυπλοκότητας ζητήματα ESG στον τομέα σας. 

Πάνω από το 50% των καταναλωτών της γενιάς Z και της χιλιετίας θα μποϊκοτάριζαν μια εταιρεία που δεν έχει οικολογική συνείδηση.

Καμία εταιρεία VC δεν θα τιμωρήσει την εταιρεία σας επειδή δεν έχει καταλάβει τα πάντα όσον αφορά την ESG. Ωστόσο, η αγορά, δηλαδή οι πελάτες σας, μπορεί να σας τιμωρήσουν καθώς η νεοσύστατη επιχείρηση ωριμάζει και ο κίνδυνος φήμης αυξάνεται. Για παράδειγμα, πάνω από το 50% των καταναλωτών της γενιάς Z και της χιλιετίας θα μποϊκοτάριζαν μια εταιρεία που δεν έχει οικολογική συνείδηση.

4. Μέτρηση: Σύμφωνα με τον Pieter Kemps, Principal της Sequoia Capital , το τι μετράτε εξαρτάται από το στάδιο της επιχείρησης στο οποίο βρίσκεστε. Θα μπορούσε να είναι το ποσοστό διατήρησης όταν προσπαθείτε να βρείτε την προσαρμογή προϊόντος-αγοράς ή μηνιαίους ενεργούς χρήστες, καθώς αυξάνετε την κλίμακα.

Εφαρμόζοντας το ίδιο σκεπτικό στα δεδομένα ESG, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις μία έως τρεις μετρήσεις που έχουν σημασία για το επιχειρηματικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νεοσύστατη επιχείρησή σας. Για παράδειγμα, οι τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εστιάζοντας στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και στις μετρήσεις ποικιλομορφίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιλεγμένες μετρήσεις θα πρέπει επίσης να είναι κάτι στο οποίο οι επόμενοι επενδυτές μπορούν να βρουν νόημα.

5. Επικοινωνία: Φέρτε τους πελάτες σας στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα και να είστε διαφανείς σχετικά με το ότι το ESG είναι ένα έργο σε εξέλιξη καθώς αναπτύσσεστε. Η διαφάνεια και η σχέση σας με τους πελάτες σας θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σας σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ακούσιο ζήτημα βιωσιμότητας.

Μην ξεχνάτε όμως τους επενδυτές σας. Προσθέστε την ιστορία σας για τη δημιουργία αξίας ESG στα έγγραφα που απευθύνονται στους επενδυτές σας. Αν μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες ιστορίες που συνδέονται με συγκεκριμένα δεδομένα, ακόμα καλύτερα.

Η εκ των υστέρων προσαρμογή της κουλτούρας μιας εταιρείας για την επίλυση ζητημάτων ESG είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με την ενσωμάτωσή της στο DNA της εταιρείας από την αρχή. Περαιτέρω, δεδομένης της αυξανόμενης εστίασης της βιομηχανίας VC στο ESG, οι ιδρυτές νεοσύστατων επιχειρήσεων που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψουν ζητήματα ESG τώρα και καθώς η εταιρεία θα επεκτείνεται στο μέλλον!

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ