Έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις επιχειρήσεις τους τα επόμενα χρόνια όπως προκύπτει από έρευνα των Statista και Booking.com.
.
Σύμφωνα με την μελέητη «The Titans of Travel», που αξιοποιεί και στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταλυμάτων (2024), το 41% των Ευρωπαίων ξενοδόχων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ισχυρό ή πολύ ισχυρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους μέσα στην ερχόμενη τριετία.
Ενισχυμένα ποσοστά διαπιστώνονται κυρίως στη Νότια Ευρώπη, στην Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες οι οποίες απειλούνται όλο και περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασία και πυρκαγιές.
Το ποσοστό των ξενοδόχων στην Ελλάδα που ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανέρχεται σε 44%, με τις ανησυχίες να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στους ξενοδόχους της Πορτογαλίας (59%), της Σουηδίας (46%), της Ισπανίας (45%), της Ιταλίας (44%), της Ολλανδίας (43%), του Ην. Βασιλείου (39%), της Ελβετίας (38%), της Γαλλίας (37%), της Αυστρίας (30%) και της Γερμανίας (24%).
Ενώ ορισμένοι ξενοδόχοι παραμένουν επιφυλακτικοί, με το 24% να αμφιβάλλει για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις τους, η συνολική τάση υποδηλώνει μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Τα ξενοδοχεία, ωθούμενα από την επιθυμία βελτίωσης των αντιλήψεων των επισκεπτών, επίτευξης μακροπρόθεσμης εξοικονόμησης κόστους και προσέλκυσης ταξιδιωτών που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα, στην πλειονότητά τους δήλωσαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας κατά το επόμενο έτος.
Την ίδια ώρα, το 45% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να διαθέσουν περίπου το ένα τέταρτο των επενδύσεών τους σε αυτήν την προτεραιότητα, ενώ περίπου το ένα τρίτο των ξενοδόχων δήλωσαν ότι θα επενδύσουν ελάχιστα έως καθόλου.
Πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ξενοδόχων αναφέρουν τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους ως κύριο κίνητρό τους για επενδύσεις στη βιωσιμότητα, δεδομένης της απότομης αύξησης του κόστους ενέργειας. Επιπλέον, το 62% στοχεύει στη βελτίωση της αντίληψης και της φήμης των επισκεπτών, ενώ το 48% παρακινείται από την επιθυμία να αποκτήσει πιστοποιήσεις βιωσιμότητας.